Schattingen variëren van 800 tot 1500 meter voor de lengte, 5 tot 8 % voor het gemiddelde hellingspercentage en 10 tot 12 % voor het maximale hellingspercentage. Volgens sommige metingen heeft de helling een lengte van 1450 meter, een gemiddeld stijgingspercentage van 5% en een maximaal stijgingspercentage van 12 %.
Keutenberg. 22%. De steilste helling van ons land en het grote broertje van de eerder genoemde Dodeman. Vanuit Schin op Geul rijd je naar Engwegen waar het asfalt direct omhoog begint te lopen.
De Mauna Kea in Hawaii is 's werelds zwaarste beklimming. Welke methodiek je ook gebruikt. De combinatie van afstand, stijgingspercentage en hoogteverschillen maken deze vulkaan een klim voor alleen échte berggeiten.
Gulperberg vanuit Partij
Wie de meest meedogenloze kant van deze kuitenbijter aandurft, kiest Partij. Meer dan 200 meter lang liggen de stijgingspercentages boven de 13% en dat maakt 'm de steilste wielerbeklimming van Zuid-Limburg. De klim is kort - nog geen halve kilometer - maar dus zeer krachtig.
De K2 is heel supersteil, waardoor alleen de allerbeste klimmers boven kunnen komen. De kans op vallende stenen en lawines is heel groot. Klimmers kunnen dus bedolven raken onder stenen of sneeuw. Daarnaast zitten er allerlei diepe kloven in de berg, waar je echt niet in moet vallen.
Begin dan maar vast met je buiten trainen en boek een ticket naar Engeland, want de steilste straat ter wereld is Ffordd Pen Llech in Harlech, Gwynedd in Engeland en heeft een helling van maar liefst 37,45%.
Het beklimmen van de Everest kost minimaal 25.000 euro. Met organisatiekosten en uitrusting kan de totaalprijs zomaar oplopen tot zo'n 60.000 euro.
De routes zijn in totaal 2100 m lang en hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. Op de meest noordelijke route wacht aan het einde van het parcours ook nog eens een keienstrook van 150 meter met een stijgingspercentage van maar liefst 15%. Een echte kuitenbijter dus!…
Het 'Provinciaal Verzetsmonument' te Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul) is een zeshoekige gedachteniskapel, geplaatst op een plateau tegen de helling in een bocht van de Cauberg. De helling is afgegraven en wordt gesteund door een ovaalvormige keermuur.
De Paterberg is een smalle kasseiweg met een gemiddeld stijgingspercentage van 12,5% en een steilste stuk van 20%. De top ligt op 80 m hoogte.
Bij het fietsen doet snelle Eddy met een ADV van 4 Watt/kg 57 minuten over de klim. Wereldtoppers met een ADV van 6,4 Watt/kg, doen de klim (theoretisch) in 36 minuten. Ongetrainde vrouwen met een ADV van 2 Watt/kg doen 114 minuten over de klim.
In totaal is deze 109 km. Afvinken onderweg kun je: de Cauberg, de Wolfsberg, Loorberg, Schweiberg, Camerig, Drielandenpunt, Gemmenich, Vijlenerbos, Eperheide, Gulpenerberg, Kruisberg, Eijserweg, Sint Remigiusstraat (de Huls), Vrakelberg, Sibbergrubbe.
Hellingen op doorgaande (auto)snelwegen zijn zelden steiler dan 7% en hellingen op doorgaande wegen, zelfs in het echte hooggebergte, zijn zelden veel meer dan 12%. Maar ook al ga je niet naar 'de bergen', dan nog kan je onverwacht korte en steile hellingen tegenkomen.
Op nummer 1: Col du Galibier! Deze loeizware beklimming in Frankrijk beklim je vanuit Saint-Michel-de-Maurienne voor het meest slopende resultaat. De verschrikking zit hem niet in het gemiddelde stijgingspercentage van 'slechts' 6%. Bij de Galibier zit het in de lengte van maar liefst 31,5 kilometer.
Dat hangt een beetje af van je niveau, maar berekeningen suggereren dat voor een redelijk getrainde fietser het magische percentage 4 tot 5 procent is. En zelfs voor zeer fitte wielrenners ligt dit percentage niet hoger dan 8 procent. Dit overzicht laat zien wat er gebeurt als de weg steeds steiler wordt.
1. De Eiger. Deze 3979 meter hoge berg bevindt zich in de Zwitserse Alpen.
Het is een zeer steile berg met veel technische passages en grote kans op vallend gesteente en lawines. Tot eind 2007 waren er wereldwijd slechts 280 klimmers die de top hadden bereikt, terwijl 2600 avonturiers ooit de Mount Everest bedwongen. Zeker 77 klimmers vonden er inmiddels de dood.
De hoogste berg ter wereld is de Mount Everest in het Himalayagebergte. De Mount Everest is 8848 meter hoog en ligt op de grens tussen Nepal en Tibet.
Iedereen die de Mont Ventoux beklimt verdient respect. Dan weten jullie dat vast. Maar dit is wel de makkelijkste beklimming van de Mont Ventoux. Sault ligt al op 765 meter hoogte en over 26 kilometer neemt de route de tijd om boven te komen.
Met een gemiddeld stijgingspercentage over zo'n 20 kilometer van 8 tot 9 procent. Net iets minder dan de Mont Ventoux. Maar het grote verschil tussen beide cols is de lucht, die in de laatste kilometers van de Stelvio vanaf zo'n 2 kilometer hoogte ijler en ijler wordt.