Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar. 'Sterker' nog, om port, whisky en cognac te laten rijpen, moeten deze dranken jarenlang bewaard worden voor ze de fles in gaan. Behalve door te veel te drinken kun je van oude sterke drank niet ziek worden.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
In tegenstelling tot bieren en wijnen is sterke drank zeker 3 jaar na openen houdbaar. Bieren en wijnen zijn zelfs ongeopend beperkt houdbaar, al geldt dat niet voor iedere wijn. Ook voor likeuren geldt dat deze niet onbeperkt houdbaar zijn als deze eenmaal geopend zijn.
Om optimaal van het product te genieten, raden we je aan het gekoeld te bewaren en binnen zes maanden na opening te consumeren.
Baileys is de enige roomlikeur dat zijn smaak voor 2 jaar vanaf de dag dat het werd gemaakt, geopend of ongeopend, opgeslagen in de koelkast of niet, bij het niet in direct zonlicht opgeslagen bij een temperatuur van 0-25 graden Celsius garandeert.
Creamy likeuren als Baileys, Amarula, of likeuren zoals Mozart chocolade likeur zijn het minst lang houdbaar. Geadviseerd wordt om deze zeker niet langer dan 1 jaar te bewaren. NB: in sommige gevallen kun je het ook goed zelf beoordelen.
Prosecco is geen wijn om te bewaren. Dus mocht u nog een fles hebben staan van vorig jaar Oud & Nieuw, dan deze zo snel mogelijk de koelkast en opdrinken. Mocht de prosecco wat vreemd ruiken, dan is de prosecco helaas niet goed meer en kunt u deze het beste weggooien.
Houdbaarheid van whisky na openen
Over de houdbaarheid van een geopende fles whisky verschillen de meningen. De een beweert dat een geopende fles whisky gemiddeld 3 jaar houdbaar is, de ander adviseert om een fles niet langer dan 1,5 jaar geopend in de kast te laten staan.
Aperol bevat slechts 11 procent alcohol en bewaar je dus ook in de koelkast. Voor een kwaliteitsvolle aperol spritz gebruik je best geen fles die langer dan een maand open is.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. Je kunt het, ook na de datum op de fles, gewoon drinken.
We adviseren de likeuren op basis van room echt niet langer dan 1 jaar na opening te bewaren. Likeuren tot een alcoholpercentage van 25% kunnen iets langer bewaard blijven, maar leveren op den duur een hoop in op smaak.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Likeur met een alcoholpercentage van 15 tot 25% is in principe langer dan 1 jaar houdbaar. Als de Likeur minder smaakt, bitter of zuur is dien je het product weg te gooien. Gebruik hierbij zien, ruiken en proeven. In principe is likeur in een ongeopende fles onbeperkt houdbaar.
Tip: Ongeopende limoncello is wel 4 tot 6 maanden houdbaar. Je kan deze op een donkere koele plek bewaren of in de vriezer.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
De smaak van de whisky wordt namelijk aangetast door de zuurstof. Een fles open whisky kan nog tussen 1,5 jaar en 3 jaar gedronken worden.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Een fles cava kun je ongeveer 9 maanden bewaren.
Om cava langer te kunnen bewaren moet je de fles (ongeopend) koel en donker bewaren. Als je dat niet doet zal de cava sneller verzuren. Wanneer een cava over datum raakt, ontstaat er een azijn achtige smaak. Als je dit per ongeluk drinkt zal het niet heel lekker smaken, maar ziek word je er niet van.
De regel is dat sterke drank na opening van de fles nog minstens drie jaar lang zijn smaak behoudt, ook al staat er geen officiële verstrijkdatum op de houdbaarheid. Na drie jaar zijn die sterke dranken zeker ook nog goed te drinken, maar ze zijn in kwaliteit gedaald.
- Rum is eigenlijk onbeperkt houdbaar Alleen kan wel de smaak verliezen wanneer het veel in contact staat met de zon. - Het beste kunt u rum koel en droog bewaren. De fles kan in de koelkast, maar het is niet perse nodig om de smaak te behouden.
Gin bewaar je dus het best in de koelkast. En omdat gin niet bevriest -omwille van het hoge alcoholpercentage- kun je 'm gerust ook in de diepvriezer bewaren. “Gin drink je liever niet op kamertemperatuur.