Ben je hees, dan kun je je stembanden en slijmvliezen 'stomen' door boven een kom heet water met kamille of een ander kruid, zoals tijm, de stoom te inhaleren. Je hebt een kom, een grote handdoek en een keukenwekker nodig. Doe een handjevol kamille in de kom en schenk er kokend water over (wees voorzichtig).
Water heeft zeker 2 uur de tijd nodig om door je lichaam tot aan je stembanden te geraken. Door het stomen worden je stembanden onmiddellijk gehydrateerd. Het stomen zorgt er ook voor dat je stembanden in een warme, knusse omgeving zitten en zoals je weet houden onze stembanden van warmte en van vochtigheid.
Water met citroen werkt zuiverend en is goed voor je stem. Drink voldoende water, maar niet meer dan nodig is. Tabaksrook is slecht voor je stem. Vermijd ook de rook van de anderen.
Ook sterke kruiden, sambal, knoflook, menthol en suiker zijn niet erg goed voor de stem. Zuivel en chocola zorgen ervoor dat er extra slijm aangemaakt wordt, waardoor je vaker het gevoel hebt je keel te moeten schrapen, wat ook niet goed is voor je stem.
De eenvoudigste manier om jouw zangstem te bepalen is het zingen van de toonladder. Zing de octaven van de toonladder van laag naar hoog. Bepaal welke lage noot je helder kunt zingen en ga dan steeds een toon hoger tot je niet verder kunt. Je weet nu wat het bereik van je stem is.
Veelvuldig keelschrapen en hoesten is schadelijk voor het slijmvlies van de stembanden. De stembanden worden namelijk hard tegen elkaar geperst. Vermijd schrapen en hoesten zo veel mogelijk. Slik vaker, drink een slokje water, of probeer het slijm kwijt te raken door te stomen.
Daarom wordt bij heesheid die langer dan 3 weken duurt een onderzoek van de stembanden aanbevolen. Voorbeelden van stemstoornissen zijn: Infectie: door verkoudheid kunnen de stembanden rood en gezwollen raken. Gelukkig gaat dat meestal vanzelf over.
Er is geen eenduidige oorzaak voor heesheid te vinden. Zo kan het bijvoorbeeld veroorzaakt worden door: Een verkoudheid. Corona.
Als je veel koffie, zwarte thee of alcohol drinkt droogt dit het beschermende slijmvlies van je stembanden uit, waardoor je je stem sneller kwetsbaar is. Je kunt hierdoor sneller hees worden.
Het is een perfect middel tegen hoesten, heesheid of keelontsteking. Gemberwortel zorgt voor warmte in je keel. Voeg een beetje honing toe dit verzacht je keel nog meer en bevat veel voedingsstoffen.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
De keel schrapen
Als je je keel schraapt, schraap je het slijm van de slijmvliezen van de stembanden. Het is niet schadelijk om je keel te schrapen.
Je stembanden worden immers niet voor niets ook wel eens 'stemspieren' genoemd; het zijn spieren. En net als met sporten kun je dus deze spier-belastbaarheid trainen. Zo worden je spieren steeds sterker, houden ze het langer vol, etc. Om je stemspieren te trainen kun je zangoefeningen doen.
Dit kan bijvoorbeeld omdat de bewegelijkheid van 1 van uw stembanden niet goed is, doordat u een bolletje (poliep) op uw stemband heeft of doordat uw stembanden (met de leeftijd) dunner zijn geworden. Als de stembanden onvoldoende sluiten, ontsnapt er valse lucht en is de stem hees of verliest de stem aan kracht.
Bij een verloren stem kun je maar beter zuivel, chocola, citrusvruchten, peper, tomaten en alcohol uit je dieet schrappen. Het kan namelijk de productie van maagzuur verhogen en zo je stembanden verder verzwakken. En deze vitamine C zuigtabletten zijn een aanrader.
Wat je drinkt maakt niet zoveel uit maar je moet wel zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Koffie droogt je keel uit, dus drink daarbij altijd wat water als je hees bent. Kruiden zoals salie en kamille kunnen je keel verzachten.
Hoe vaak spoelen
Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn is het goed vaker te spoelen. U kunt niet te veel spoelen.
Veel vocalisten zweren bij een mengsel van water en appelsap. Dat zorgt niet alleen voor hydratatie van de stembanden en -plooien, maar ook voor een vochtige mondholte waardoor je minder last krijgt van smak- en klikgeluiden.
Lichamelijke conditie kan een rol spelen bij stemproblemen. Bij vermoeidheid wordt de stem misschien niet krachtig genoeg gebruikt. Emoties kunnen ook een oorzaak van verkeerd stemgebruik zijn, bijvoorbeeld door een te hoge spierspanning. Het komt echter vaak voor dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden.
Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden. De behandeling bestaat uit adviezen van de fysiotherapeut over het hoesten, het slijm dunner maken met medicijnen zodat het makkelijker opgehoest kan worden en/of de hoeveelheid slijm minderen met medicijnen.
Wanneer mensen een stem als “vals” bestempelen bedoelt men vaak verschillende dingen: De stem klinkt instabiel (komt vaak voor bij startende zangers): vaak door een gebrek aan ademcontrole, ademsteun en zelfzekerheid. Men zingt off pitch, dus niet exact op toon.
Gebruik je buikspieren.
Bij een correcte ademhaling horen tijdens het inademen de onderste buikspieren (middenrif) naar buiten te bewegen, zodat er meer ruimte komt meer lucht. Gebruik tijdens het zingen (of praten of gewoon ademhalen), die spieren om de lucht er weer uit te duwen.
Iemand die vaak zingt, weet uit eigen ervaring: regelmatig zingen vormt een behoorlijke belasting voor je stem. Niet voor niets nemen professionele zangers en zangeressen regelmatig rust. Dat is ook voor jou ontzettend belangrijk. Je stembanden kun je namelijk overbelasten.