Jonge twijgen met blad- en bloemknoppen snoei je in op 2 bladknoppen voorbij de laatste bloeiknop. De hoofdas snoei je terug tot 2 bladknoppen voorbij de laatste bloemknop. Zijn er geen bloemknoppen op de hoofdstam, snoei dan de stam terug tot 30 cm boven de laatste zijtak.
Perzikboom, afkomstig uit warme klimaten, geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en matig water, vooral tijdens het groeiseizoen. Pas op dat je niet te veel water geeft, want dat kan leiden tot wortelrot. Geef alleen water als de bovenste centimeter grond droog is.
De perzikboom wordt tussen de 4 en 10 meter hoog, kweekexemplaren blijven meestal wat kleiner. Goed om te weten: een perzikboom moet een jaar of drie zijn voor hij vruchten kan produceren. Perziken zijn, afhankelijk van de soort, heel zoet tot zoetzuur.
Perzikboom overwinteren
Perzikbomen die in potten groeien, zijn duidelijk gevoeliger voor vorst omdat de wortels kunnen bevriezen. Fruitbomen in volle grond daarentegen zijn beter beschermd omdat de grond meestal slechts aan het oppervlak bevriest.
Vanaf wanneer kan je perziken oogsten? Perzikbomen worden 2 tot 4 jaar na het planten groot genoeg om oogstbare vruchten te dragen; de bomen beginnen volop te produceren tegen het vijfde jaar.
Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Deze bomen moet je snoeien van half april tot half september. Een algemene regel is dat je de steenvruchtbomen net na de bloei in april/mei of net na de pluk in augustus snoeit.
Een Perzikboom staat graag op een zonnige, beschutte standplaats.In een goed doorlatende en niet te natte bodem. Een Perzikboom bloeit in de late winter of vroege voorjaar, hierdoor is kans op bevriezing wel groter. Hierdoor krijgt u niet altijd vruchten.
Zeker als deze bomen in een pot staan, zijn ze erg goed bestand tegen het klimaat in Nederland. Wel is het noodzakelijk om de perzikboom tegen een zuidmuur te planten. Hier staat hij enigszins beschut en krijgt hij voldoende zonlicht om mooie perziken te laten groeien en sappige vruchten te produceren.
Er zijn verschillende soorten perzikbomen die in Nederland goed vrucht geven. De perzikbomen kunnen zowel in een grote tuin als in een kleine tuin geplant worden, zolang ze op een vrij beschutte plek staan. Het verschil tussen de perzik en de nectarine is vooral de schil.
Water geven is elke 3 tot 5 dagen nodig als u in een koude streek woont. Geef vroeg in de ochtend water als de grond droog is, buiten of binnen. U kunt ook bepalen of water geven nodig is door de grond binnen te controleren. Als de bovenste 2-3 centimeter grond droog is, is het tijd om de plant volledig water te geven.
De krulziekte kan effectief worden bestreden door middel van een bespuiting met bepaalde schimmelbestrijdingsmiddelen (fungiciden).
Fruitbomen staan graag in de zon.Vooral perziken, pruimen, abrikozen en peren hebben veel zon nodig. Mispels, appels en krieken verdragen meer schaduw. Inheemse fruitstruiken (aalbes, kruisbes, braambes, framboos) groeien in de natuur onder bomen en verdragen daarom meer schaduw.
Het bemesten van de fruitbomen is eenvoudig en doet u normaal gesproken 1 keer per jaar. U kunt (koe)mestkorrels strooien of meststof in de grond sproeien met een handpomptank. Lees op de bijsluiter voor de juiste hoeveelheid vloeibare meststof. Bij mestkorrels strooit u een handvol rond de stam.
Door je fruitboom elk jaar te snoeien wordt hij vitaler, groeit hij beter en krijgt de boomkroon meer licht. Dat heeft een positieve invloed op de kwaliteit van de vruchten, en een goede ventilatie van de kroon zorgt ervoor dat schimmelziekten en plagen geen kans krijgen.
Dan zal de perenboom doodbloeden en heeft u 2 jaar geen bloesem of vruchten. (Dit gebeurd nog te regelmatig…) ”Mag ik in de winter dan helemaal los gaan snoeien op de perenboom?” Ja zeker mag dat. Een flinke dikke tak eraf knippen is soms noodzakelijk voor de structuur van de boom.
Licht en warmte. De perenboom vraagt om een plekje in de zon of halfschaduw. De Pyrus communis houdt van zon, hoe meer zon, hoe meer peren en hoe zoeter de peren zullen smaken. Wel houdt de perenboom van een beschutte plek, zeker in de winterperiode, als bescherming tegen de koude wind.
Het enige wat je hiervoor moet doen is een banaan bij de perziken leggen. Deze truc werkt overigens precies hetzelfde bij onrijpe avocado's! Maar let op, dit proces kan erg snel gaan. Daarnaast kan het natuurlijk ook gebeuren dat je onbewust een tros bananen naast je rijpe perziken legt.
De wilde perzik heeft een verfijnde zoete smaak die sterker is dan die van de gewone perzik. Het vruchtvlees is sappig en stevig. Wilde perziken kun je zo uit de hand eten, maar je kunt ze ook zo gebruiken: Als vulling van volkorenpannenkoekjes.
Je kunt dus een perzik kweken uit pit. Zorg dan voor voldoende warmte en leg de pit op een bergje compost, bijvoorbeeld in de zomer. Je kunt ook de schil voorzichtig wegschuren zodat de pit kan ontkiemen, al gaat dat niet altijd makkelijk. De buitenkant van een perzik- of nectarinepit is namelijk keihard.
De perzik zuivert je lichaam dankzij de vele vezels en het hoge gehalte aan kalium. Dat is goed voor het afscheiden van afvalstoffen door de nieren. Een perzik wordt daarom ook wel detoxfruit genoemd. En ook niet onbelangrijk op het werk: kalium is goed om je zenuwprikkelgeleiding onder controle te houden.
Voor bodembedekkers onder fruitbomen kiest u een Kruipend Zenegroen 'Ajuga'. Een leuke bodembedekker onder bijvoorbeeld een Hortensia 'Hydrangea' is de wintergroene bodembedekker Maagdenpalm 'Vinca'. Populaire bodembedekkers is moestuinen zijn de Bosaardbei 'Waldsteinia' en Kruiptijm 'Thymus'.
De nectarine is eigenlijk een mutant van de perzik, hij heeft een gladde schil i.p.v. een zachte schil zoals de perzik. Veel mensen denken dat de nectarine een kruising tussen de pruim en de perzik is, maar dat is niet waar! Het is eigenlijk net als de wilde perzik, een broertje of zusje van de "gewone" perzik.
Bloemen op dezelfde boom bevruchten elkaar. Je hebt dus niet beslist een tweede boom in de tuin nodig. Maar ze zijn wel gevoelig voor pollen van andere bomen en de oogst wordt beter als je twee exemplaren van dezelfde soort plant. Typische zelfbestuivers zijn: gele pruim, perzik, abrikoos, zure kers, kweepeer.
Fruitbomen kunnen zowel in de winter als in de zomer worden gesnoeid. De fruitsoort en het doel van de snoei is hierbij bepalend. De wintersnoei zorgt voor groei van takken met vruchtvorming, de zomersnoei remt de groei ten voordele van de vruchten. Het is een kunst om een mooi evenwicht te vinden tussen beiden.
Perziken zijn ronde vruchten, tot ca.12 cm ∅ en wegen gemiddeld 125 gram. Ze hebben een dunne schil die donzig zacht behaard is. In het midden zit een grote geribbelde stenen pit, die zowel los als vast aan het vruchtvlees kan zitten, afhankelijk van het ras.