In Frankrijk eet men de worsten zelfs nog na een half jaar. Bewaar advies: Wij adviseren altijd om onze gedroogde worsten buiten de koelkast te bewaren op een droge en donkere plek. Je kunt ze ophangen aan het touwtje, maar je kunt ze ook bewaren in broodmandje met een theedoek erover.
Tip 1: Droge worst bewaren op een koele en droge plek
Let er wel op dat de voorraadkast niet tegen een warmtebron aan staat. Het kastje boven de koelkast of naast de oven is namelijk gemiddeld warmer dan de andere keukenkastjes, omdat deze apparaten warmte naar buiten afstralen.
Op papier zijn onze gedroogde worsten minimaal 2 maanden goed. Hoe langer men de worsten bewaart hoe droger ze worden en hoe krachtiger de smaak wordt. Dit kan natuurlijk ook wanneerze aangesneden zijn. Het gemiddelde van onze klanten ligt echter op 2-3 dagen.
Droge worst invriezen
Dit doe je bijvoorbeeld door de worsten in te vriezen. Dat kan in de zak die er omheen zit of gewikkeld in een stukje bakpapier (of ander vetvrij papier).
Niet consumeren na TGT-datum.
Het antwoord hierop zal je misschien verbazen, dit is namelijk schimmel! Voordat de droge worsten in de fermentatiekamer worden opgehangen om te rijpen, gaan ze door een zogeheten schimmelbad heen. Tijdens dit proces ontstaat de witte aanslag rond de worst.
Ja, droge worst kan mineralen bevatten. Vlees, waaruit droge worst wordt gemaakt, bevat bijvoorbeeld ijzer, zink, selenium en magnesium. Dit zijn allemaal belangrijke mineralen die nodig zijn voor verschillende processen in het lichaam.
Droge worst is een verduurzaamd vleesproduct en kan in principe buiten de koeling worden bewaart.
Het enige wat je nodig hebt is een grote pan en water. Breng de worsten aan de kook en zet de timer op een kwartier.Haal na een kwartier de droge worsten uit de pan en laat ze afkoelen.
Droge worst heeft vaak een wit laagje. Dat wordt veroorzaakt door een schimmel die tijdens het productieproces aan de worst wordt toegevoegd.
Hoe lang kun je droge worst bewaren? “Dankzij het zout, de fermentatie en het drogen kun je een droge worst in principe eindeloos bewaren. Alleen gaat die natuurlijk wel verder indrogen. Net zoals bij een komkommer wordt het uiteinde droog wanneer je er een stukje vanaf snijdt.
Vocht is het grootste probleem voor gedroogd voedsel. Door vocht kan uw gedroogd voedsel gaan schimmelen. Het beste wordt gedroogd voedsel luchtdicht verpakt met behulp van een vacumeersysteem maar ook weckpotten of kunststof voorraaddozen die luchtdicht afgesloten kunnen worden kunnen gebruikt worden.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Bewaar vleeswaren onderin de koelkast bij 4 graden. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking.
De meeste fruitsoorten bewaar je best in de koelkast. Al heeft dit in de meeste gevallen een negatief effect op geur en smaak. In een fruitschaal kan ook, maar dan blijven ze minder lang vers.
Bewaar salami's op een koele (5-15°C.)droge plaats met weinig luchtstroming. Dus niet in de ijskast. De worst is dan in feite eindeloos houdbaar en zal alleen steeds verder indrogen.
Droge worst tijdens je zwangerschap
In droge (gefermenteerde) worst kan de listeriabacterie voorkomen en daarom kun je het volgens het Voedingscentrum beter niet eten. Droge worst wordt namelijk gemaakt van rauw vlees. Laat daarom gedroogde worst zoals salami, chorizo, metworst en cervelaatworst liever liggen.
Vul de worsten met het vlees. Laat de worstjes zeker 15 dagen drogen op een goed geventileerde plaats. Kies voor een koele ruimte. In een warme ruimte gaat het vet van de worstjes smelten.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Nadat de verpakking is geopend is het product beperkt houdbaar. Vleeswaren kunnen 2 á 3 maanden in de diepvries bewaard worden bij een tempratuur van -18°C.
Er zitten 41 kilocalorieën in 1 plak (15 gram) salam, droge worst. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'salam, droge worst'?
In vleeswaren zitten ook gezonde stoffen zoals vitamine B1, B2, B6 en B12 en mineralen zoals ijzer, zink, fosfor en seleen. Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief.