Voor stopcontacten waar zware huishoudtoestellen, zoals een oven of een elektrische kookplaat, op aangesloten worden, kan een dikte tot 4 of 6 mm² gebruikt worden (meestal XVB 3G6mm) in combinatie met een automaat van 32A.
XVB kabel toepassingen
De XVB kabel is geschikt voor opbouw, in muren, stielwanden, zoldering, valse vloeren, valse plafonds, kokers, wasruimten en chappe, en kan binnenshuis zonder extra beschermende buis gebruikt worden.
Blauw wordt voor de nuldraad gebruikt, bruin voor fase, zwart voor schakeldraad en groen-geel voor aarde. De afkorting VD slaat op vinyl-draad (vinyl is een andere naam voor pvc). Voor installatie in een woonhuis is het verstandig om 2.5 mm² aderdoorsnede te kiezen.
Een VOB is een losse elektriciteitsdraad die verkrijgbaar is in verschillende kleuren en gebruikt wordt voor diverse functies. Zo gebruikt men een VOB geel-groen voor equipotentiale verbindingen. Losse VOB draden komen ook van pas in de zekeringskast.
Zo belooft 5G verbindingssnelheden van ongeveer 10 gigabits per seconde. Dat is meer dan 600 keer sneller dan de huidige (4G LTE) snelheden en 10 keer sneller dan Google Fiber.
De aansluiting van kookplaten (AREI): De aansluiting dient conform het AREI te gebeuren. wordt best in 6mm² soepele geleider uitgevoerd met kabelschoentjes. een aparte zekering van 25A maar ook best met 100mA verliesstroomschakelaar.
Installatiedraad met een diameter van 2,5 mm2 (millimeter-kwadraat) voor 12 en 24 volt installaties, en tevens voor 230 volt installaties. Geschikt voor maximaal ca. 10 ampere in 12 en 24 volt installaties.
Over een 4mm² kan je 25A stroom sturen. Voor mono of driefase geldt dezelfde regel. Enkel heb je bij driefase 25A meer vermogen (uitgedrukt in Watt) dan bij een monofase 25A.
YMVK en XMVK: wat is het verschil? YMVK en XMVK kabels verschillen op het gebied van toepassing, kwaliteit en isolatiedikte. De isolatie van een XMVK kabel is namelijk 0,6 mm. Die van een YMVK kabel is altijd minimaal 0,7 mm, dus dat betekent dat een YMVK kabel altijd beter is geïsoleerd.
Cca is een norm die slaat op de brandveiligheid en is verplicht in sommige gevallen. Het AREI stipuleert immers sinds 2020 dat Cca classificatie verplicht is bij opbouw of hollewand-plaatsing. De standaard Eca mag als deze tenminste 3cm in een volle muur zit.
De groene kabel is een aantal meter verlengd met een reeds aanwezige grijze kabel tot in de meterkast.
XVB Cca kan zowel binnen als buiten gebruikt worden, op voorwaarde dat hij afgeschermd is van direct zonlicht.
Bij twijfel: een te dikke kabel is altijd beter dan een te dunne kabel. Een dunne kabel geeft spanningsverlies waardoor de omvormer/12 volt apparatuur eerder afslaat, vermogensverlies, wordt warm etc.
Diameter aders: 3 x 1 mm² Maximaal vermogen: 2300 watt. Kabellengte: 25 meter.
Diameter ader: 1.5 mm² Lengte: 100 meter. Maximale vermogen: 3600 watt.
In de meeste gevallen kan men zonder problemen kabels gebruiken tot zo'n 5 á 10 meter lang. In veel gevallen werken ook kabels van 15 meter lang, of zelfs 20 meter lang zonder problemen.
Een (XVB kabel 3G6mm of XVB 5G6) en een automaat van 32 A wordt gebruikt voor de elektrische kookplaat. In de regel worden lichtkringen en stopcontacten afzonderlijk afgezekerd.
Daarom is het belangrijk dat je de juiste kabel met de juiste draaddikte kiest. Voor een aansluiting van 16 Ampère is een ader van 1,5 vierkante millimeter voldoende. Wil je echter 25 A gebruiken, dan is de kabel weer te dun.
Bedrading in een groepenkast
De kast wordt als volgt bedraad: Een bruine (zwarte) en blauwe draad van minimaal 6 qmm voor de voeding van de hoofdschakelaar die door het energiebedrijf op de KWh-meter wordt aangesloten. Van de hoofdschakelaar naar de aardlekschakelaars, bruin (zwart) en blauwe draad minimaal 6qmm.
3 x 2,5 mm2 mag conform de NEN1010 afgezekerd worden met maximaal 24 Ampère.
"De huidige automaat (die je door een 20 ampere moet vervangen) kan je dan gebruiken voor de oven, de dampkap en de koelkast. Wil je het helemaal goed doen dan voorzie je voor de oven een aparte automaat van 20 ampere."
Voor de aansluiting tussen de meterkast en de perilex contactdoos in de keuken wordt een 19mm buis gebruikt met daarin 5 aders van 2,5mm². Als alternatief is het ook toegestaan om een grondkabel YMVK 5x 2,5mm² te gebruiken welke via de kruipruimte van de meterkast naar de keuken loopt. Het Perilex snoer heeft 5 aders.
Een elektrisch fornuis kan niet op een standaard stopcontact
Daarom heb je hiervoor een speciale aansluiting nodig met een Perilex stopcontact en stekker. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen Perilex aansluiting nodig.