In het bezwaarschrift en ter terechtzitting kan de advocaat namens de veroordeelde pleiten voor een omzetting van de taakstraf naar een geldboete.
Als u een taakstraf opgelegd heeft gekregen, bent u verplicht deze helemaal uit te voeren. Als u dit niet doet, mag de officier van justitie de uren van uw taakstraf die u nog moet volbrengen omzetten naar vervangende hechtenis. Daarbij wordt 2 uur werken gelijkgesteld aan 1 dag hechtenis.
Wat is het maximaal aantal uren voor een werkstraf? Zowel de rechter als het Openbaar Ministerie kan werkstraffen opleggen. De rechter kan maximaal 240 uur werkstraf opleggen. Het Openbaar Ministerie legt maximaal 120 uur op bij een transactie en 180 uur bij een strafbeschikking.
Goedkoper dan gevangenisstraf
Een werkstraf levert de samenleving iets op: de gestraften verrichten zinvol werk, komen in een arbeidsritme, leren iets en gaan na een werkstraf minder snel opnieuw de fout in dan na een gevangenisstraf. Het recidive ligt 47 procent lager.
Een dag in de gevangenis kost zo'n 250 euro. Een dag werkstraf kost niet meer dan de helft. Volgens Bac zou gedacht kunnen worden aan voor elke 100 euro boete, één dag werken.
Ook alle veroordelingen door de kantonrechter tot een hechtenis (m.u.w. vervangende hechtenis), taakstraf, bijkomende straf (bijv. ontzegging van de rijbevoegdheid) of geldboete van meer dan € 100,00 worden geregistreerd op het strafblad.
De rechter mag een taakstraf opleggen bij lichte strafbare feiten, zoals verkeersovertredingen. De veroordeelde moet dan maximaal 240 uur onbetaald werk doen. Bijvoorbeeld schoonmaken of graffiti verwijderen.
Overtredingen vervallen 5 jaar na de einduitspraak of 5 jaar na het volledig betalen van een strafbeschikking. Als er een vrijheidsstraf of taakstraf is opgelegd, gebeurt dit na 10 jaar. Misdrijven waarbij minder dan 6 jaar gevangenisstraf is gesteld, blijven 20 jaar bestaan.
Een levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Levenslang is in Nederland levenslang. Levenslanggestraften hebben sinds 2016 een kans om zich te herstellen en mogelijk ooit weer vrij te komen.
De werkstraf kan ook geheel of gedeeltelijk voorwaardelijk worden opgelegd (art.
Voor iedere boete van meer dan € 350,00 (na verhoging!), kunt u dus 7 dagen in gijzeling worden genomen. Bij meerdere geldboetes kan de totale duur van de gijzeling oplopen. Wanneer de gijzeling echter langer dan 15 dagen duurt, adviseren wij u om via een kort geding opheffing van de gijzeling te laten vorderen.
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
De taakstraf bestaat uit een werkstraf, een leerstraf of een combinatie van beide. De taakstraf kan niet worden opgelegd als u wordt veroordeeld voor een overtreding waarop geen vrijheidsbenemende straf (gevangenisstraf of hechtenis) is gesteld. De taakstraf kan voor maximaal 480 uur worden opgelegd.
Een strafblad heet officieel 'uittreksel justitiële documentatie'. U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail.
Gevangenisstraf kan de kans op toekomstig crimineel gedrag ook op een meer indirecte manier beïnvloeden. Wanneer een gevangene in de gevangenis bijvoorbeeld een diploma haalt, en na zijn straf hierdoor een baan weet te vinden, zou dit er toe bij kunnen dragen dat deze persoon op het rechte pad blijft.
Deze tijdelijke straf mag maximaal 30 jaar duren. Gaat het om misdrijven die schokkend zijn voor de samenleving (er zijn bijvoorbeeld meerdere mensen koelbloedig vermoord) dan is de kans groter dat een levenslange gevangenisstraf wordt gegeven.
32 en p. 39). Na langdurige (verplichte) detentie is (voorwaardelijke) invrijheidstelling (VI) mogelijk in Estland (na 30 jaar), Litouwen en Italië (26 jaar), Polen, Slowakije en Moldavië (25 jaar), Tsjechië, Roemenië en Turkije (20 jaar).
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Bijvoorbeeld belediging van de Koning of stroperij.
Buitengewoon opsporingsambtenaren worden voor hun benoeming gescreend, waarbij met name naar de eventuele aanwezigheid van een strafblad gekeken wordt. De betrouwbaarheid van de betrokken persoon is één van de vereisten voor de beëdiging (artikel 2 Besluit Buitengewoon Opsporingsambtenaar BBO).
Misdrijven komen altijd op uw strafblad, zoals diefstal of mishandeling. Ook als de rechter u vrijspreekt. Voor overtredingen krijgt u soms een strafblad. Komt u er niet uit of meer advies nodig?
Dat hangt er van af. Meestal legt de rechter een toezicht op voor twee jaar. Maar er zijn ook andere varianten van toezicht die korter kunnen duren zoals bijvoorbeeld een penitentiair programma of een schorsingstoezicht. Het toezicht bij een voorwaardelijke invrijheidstelling kan langer duren dan twee jaar.