Ibuprofen EG wordt op de nuchtere maag meestal goed verdragen en wordt snel opgenomen. Als u Ibuprofen EG inneemt ter behandeling van de pijn veroorzaakt door ochtendstijfheid, neem dan de eerste dagdosis op een nuchtere maag in bij het ontwaken, samen met wat vloeistof.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Hoe lang blijft ibuprofen in het lichaam? Het medicijn heeft een halfwaardetijd van ongeveer 2 uur. Dit wilt zeggen dat na 2 uur de helft van de ibuprofen in het bloed afgebroken is. Ibuprofen wordt afgebroken in de lever en verdwijnt voornamelijk met de urine (dus via de nieren) uit het lichaam.
Doordat de aanmaak van prostaglandines geremd wordt is er een pijnstillend en ontstekingsremmend effect (maar kunnen ook onderstaande bijwerkingen voorkomen).
Paracetamol en ibuprofen zijn niet hetzelfde. Paracetamol werkt pijnstillend koortsverlagend en ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen.
Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter. Daar zitten namelijk naast pijnstillende stoffen, ook ontstekingsremmende stoffen in.
Voor of na het eten? 'Terwijl paracetamol veilig genomen kan worden op een lege maag, is dat bij niet-steroïdale ontstekingsremmende middelen (zoals ibuprofen) niet het geval. Die moeten met of na het eten genomen worden, omdat ze de maagwand kunnen aantasten.
Als u snel effect wilt: neem dit medicijn op een lege maag. Heeft u snel last van uw maag of gebruikt u dit medicijn continu? Neem het dan tijdens of na het eten. U vermindert hierdoor de bijwerkingen op de maag.
Ibuprofen Sandoz bevat als werkzame stof ibuprofen, een middel tegen pijn, koorts en ontsteking.
Regelmatig gebruik van ibuprofen kan maagklachten veroorzaken. Neem daarom het middel alleen op een volle maag in. Mensen die in het verleden last hebben gehad van een maag- of darmzweer hebben meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Ook bij ouderen is sprake van een verhoogd risico op bijwerkingen.
Het gebruik van medicijnen
Als u een medicijn inneemt komt het via de maag en darm in het bloed terecht. Het bloed brengt het medicijn in het hele lichaam, ook op de plaats waar het werken moet. Als u ouder wordt, werken uw nieren minder goed. Dit betekent dat sommige medicijnen langer in uw lichaam blijven.
De maximale dosis ibuprofen is 1200 mg. Dat kan je innemen in 6x 200 mg of 3x 400 mg. Ibuprofentabletten hebben een inwerktijd van 30 tot 60 minuten en de werking blijft 8u aanhouden. Wanneer je ibuprofen via zetpillen inneemt, werkt het pas na 2 – 3uur, maar blijft de werking wel tot 12u duren.
Sterke punten: omega 3-vetzuren zijn aangeraden voor ontstekingen, die te wijten zijn aan hartproblemen, depressie en obesitas. Toepassing: lijnzaad, noten, koolzaad, avocado en sommige vette vissen, zoals ansjovis, haring en sardines, bevatten omega-3-vetzuren.
Ibuprofen is een minder sterke pijnstiller dan Diclofenac, maar valt ook onder de categorie 'NSAID pijnstillers'. Het roze pilletje werkt ontstekingsremmend, koortsverlagend en tegen pijnklachten. Ibuprofen werkt ongeveer 45 minuten na inname en is maximaal 8 uur werkzaam.
NSAIDs (non-steroidal anti-inflammatory drugs, oftewel ontstekingsremmers zonder steroïden), zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac zijn soms verslavend. Opioïden (opiaten): voorbeelden van opioïden zijn morfine, codeïne, oxycodon en tramadol. Dit zijn verslavende pijnstillers en hulp bij afkicken kan nodig zijn.
Een heel klein percentage gebruikers (minder dan 1%) kan door dit medicijn zelfs flinke psychische klachten ontwikkelen zoals somberheid, angst, slaapproblemen en hallucinaties. Een extra “verdachte” groep medicijnen is het soort dat inwerkt op het hormoonstelsel, zoals de anticonceptiepil.
Advies. Bij gebruik van NSAID's en laaggedoseerde salicylaten (zonder maagklachten) is preventief maagbescherming geïndiceerd bij patiënten met risicofactoren voor maagschade. Geef als maagbeschermer een protonpompremmer, bij voorkeur omeprazol.
De veiligste (met de minste bijwerkingen) pijnstiller is paracetamol. Paracetamol vermindert lichte en matige pijn en verlaagt koorts, maar werkt niet ontstekingsremmend. Paracetamol geeft weinig maag- of darmbezwaren.
De hoogste score werd gehaald door de combinatie ibuprofen (400 of 200 mg) plus paracetamol (1000 of 500 mg). Interessant weetje: een kop sterke koffie bleek het effect van de meeste pijnstillers nog te versterken. Er werden geen noemenswaardige nevenwerkingen gemeld na eenmalige inname van de diverse pijnstillers.
Ibuprofen en Diclofenac zijn dus effectieve ontstekingsremmende pijnstillers, die al korte termijn werken. Het advies is echter om ze niet te lang te blijven gebruiken. Bovendien kunnen deze medicijnen nare bijwerkingen veroorzaken.
Het pijnstillende effect begint na een 0.5 tot 1 uur. Deze werking houdt ongeveer 8 uur aan. De tabletten met vertraagde afgifte werken binnen 2 tot 3 uur. De werking houdt wel langer aan, namelijk ongeveer 12 uur.
Verspreid de inname van pijnstillers gelijkmatig over de dag. "Verspreid de inname gelijkmatig over de dag. Als je iets drie keer per dag in moet nemen, komt dat dus neer op één keer per acht uur. Hiermee voorkom je dat een pijnstiller te vroeg uitgewerkt raakt en je weer pijn krijgt."
Ibuprofen verhindert net als paracetamol dat het pijnsignaal aan de hersenen wordt doorgegeven. De felroze pilletjes werken echter niet alleen pijnstillend en koortsverlagend, maar zijn ook nog ontstekingsremmend. Dat is het grootste verschil met paracetamol.
Gebruik dit medicijn niet langer dan twee weken achter elkaar. Bij verergering van de klachten kunt u het opnieuw gebruiken. Vraag uw arts na hoeveel tijd dat weer kan en hoe lang en hoe vaak u het dan kunt gebruiken.