Het beste kijk je naar een Fish Surfboard of een Hybrid board. Deze boards hebben het voordeel dat ze dezelfde lengtes zoals shortboards hebben, maar doordat ze wijder en dikker zijn hebben ze nog een vrij hoog volume. Zo is de stap van een Mini Malibu/Funboard niet te groot.
Als je een beginner bent, moet je altijd op zoek gaan naar een plank die breed, dik en minstens 90 cm langer is dan jij. Beginnende surfers moeten altijd een surfplank met extra drijfvermogen en stabiliteit nemen om makkelijker te peddelen voor de golf.
DE CRITERIA VOOR HET KIEZEN VAN JE SURFPLANK
De keuze van je surfplank wordt gemaakt op basis van 3 criteria: je niveau (beginner, ervaren en expert), je morfologie, het type constructie (en de vorm) en het type golven dat je surft.
Als echte beginner: Softtop
Als je surfles krijgt, begin je altijd met een softtop. Dit zijn onverwoestbare surfboards, waarbij je ook geen wax nodig hebt. Omdat de surfboard zo zacht is, is hij iets veiliger voor beginners. Ook heeft de softtop genoeg volume, zodat je makkelijk op een golf start!
De maten van surfboards zijn altijd aangegeven in feet en inches. Je ziet vaak 3 getallen op het surfboard bijvoorbeeld: 7'6” x 21 1/4” x 2 3/4” Het eerste getal is de lengte in feet (7′) en inches (6″), de tweede is de breedte in inches (21 1/4″) en de laatste is de dikte in inches (2 3/4″).
Het beste kijk je naar een Fish Surfboard of een Hybrid board. Deze boards hebben het voordeel dat ze dezelfde lengtes zoals shortboards hebben, maar doordat ze wijder en dikker zijn hebben ze nog een vrij hoog volume. Zo is de stap van een Mini Malibu/Funboard niet te groot.
Het surfen van groene golven (ongebroken golven)
Bij het aanpaddelen van een ongebroken golf moet je met je borst meer druk op het voorste gedeelte van je board geven. Stel je maar voor dat je van een heuvel naar beneden paddelt.
“We gaan zo aan de slag met duurzaam populierenhout en red cedar afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Dat is heel geschikt hout voor surfboards: sterk, licht, goed bewerkbaar en buigz aam. Met behulp van glasvezel en epoxy lijmen we de planken aan elkaar; dat wordt de achterkant van het surfboard.
Zorg ervoor dat het board minimaal 150 liter volume heeft. Dit is het drijfvermogen van de surfplank. Je kunt het ongeveer berekenen dat jou eigen gewicht (zeg 80 kg) + het gewicht van je zeil, mast en giek (zeg 10 kg) samen 90 liter is. Dus op een 90 liter board zou je dan net kunnen blijven drijven.
Een goede beginners surfplank is vrij groot, 280 cm lang en 75-95 cm breed. Als je op zoek gaat naar zo'n plank dan kun je natuurlijk online zoeken op sites zoals marktplaats. Let er dan wel goed op hoe de staat is van alle materialen. Beginnersplanken kun je natuurlijk ook aanschaffen in gespecialiseerde winkels.
De kosten van een groepsles windsurfen zijn €65,- per persoon. U krijgt hierbij 2 uur windsurfles van een ervaren instructeur. Bij de prijs zit professioneel materiaal en wetsuit inbegrepen.
Maat. Bij de dichte hiel vinnen kun je gewoon de normale schoenmaat aanhouden. De voet mag strak in de vin zitten maar natuurlijk niet te strak of te los. Bij de open hiel vinnen worden de maten XS, S, M(R), L,XL gebruikt.
Belangrijk bij de keus voor je board is jouw gewicht en het formaat van je zeil. Als je licht bent, dan heb je een kleiner zeil en een board van minder volume nodig. Maar als je bijvoorbeeld 90 kilo weegt, dan zul je een groter zeil en board nodig hebben.
Windsurfplank. De windsurfplank bestaat uit een drijflichaam van -veelal- kunststof, voorzien van een beweegbaar tuig. Dit tuig bestaat uit een mast, zeil en giek. Dit tuig is aan de plank bevestigd door middel van een in alle richtingen draaibare en kantelbare mastvoet.
Leash lengte
De lengte van je leash is afhankelijk van de lengte van je board. Een vuistregel die je kan hanteren is dat je leash minimaal dezelfde lengte heeft als het board dat je surft. Dit betekent dus een 8 ft leash als je een 8'0 surfboard surft. Surf je een 7'6, dan is het ook fijn om een 8′ leash te gebruiken.
Bij Bol.com zijn er veel verschillende soorten bodyboards, voor jong en oud, maar ook voor kleine tot grote golven. Het assortiment bestaat uit merken als Waimea, Jobe en Beco. Kijk o.a. goed naar het boardformaat, de boardbodem en het materiaal van je bodyboard. Zo surf jij zo snel over de golven heen.
Hoe lang het duurt voordat je kan surfen
Het ligt er een beetje aan hoe vaak je surft om een inschatting te maken hoeveel je moet oefenen voor je een golf kan surfen. Sommige beginners zullen al op hun eerste surfles staan op hun board en anderen hebben 2 tot 3 weken nodig.
Leren surfen is oefenen, oefenen en nog meer oefenen
Vaak heb je tijdens een eerste les een half uur tot 45 minuten les op het droge waarbij de techniek van het peddelen en de techniek van het staan uitgelegd worden. Maar niet altijd, het kan ook zijn dat je na een korte uitleg op het droge, gelijk het water ingaat.
Zuid-Frankrijk is de ideale spot om te leren surfen voor beginners. De combinatie van goede golven en het mooie klimaat maakt het de ideale bestemming voor een surfvakantie voor beginners.
Nederland staat niet bekend als een echt surfland. Je vindt er talloze kiters en windsurfers maar het golfsurfen lijkt een beetje achter te lopen. Dit komt voornamelijk door de wind en swell. Toch telt Nederland vele surfers en ook goede surfspots!
Leren golfsurfen in Nederland
Scheveningen is een erg populaire plek om een eerste les te nemen. Hier vind je bovendien ook veel leuke strandtenten. Maar zoek je qua surf iets meer de rust dan kun je gaan surfen in Zandvoort of Bloemendaal. Er is een surfschool bij strandtent Rapa Nui in Bloemendaal aan Zee.
België is een heel klein landje, dat klopt, maar het heeft wel zo'n 67 kilometer kust en enkele surfspots met prima golven. Als dat niet voldoende is, kun je nog altijd naar de nabije stranden in Frankrijk en Nederland trekken. Lees dus verder om 8 topspots te ontdekken waar je kunt surfen.