WAT IS DE ET-REGELING? De ET-regeling is een fiscale regeling bedoeld voor werknemers die in het buitenland wonen en tijdelijk in Nederland komen werken. Met deze regeling kunnen zij een belastingvrije vergoeding krijgen voor extraterritoriale kosten (ET-kosten).
Werknemers uit het buitenland hoeven, onder voorwaarden, over maximaal 30% van hun loon geen belasting te betalen. Sinds 1 januari 2019 kunnen werknemers deze 30%-regeling nog maar 5 jaar gebruiken. Wel komt er tot 2021 een overgangsregeling.
Extraterritoriale kosten en de 30%-regeling
Werknemers die vanuit een ander land naar Nederland komen om te werken, krijgen vaak een vergoeding voor de extra kosten van dat verblijf buiten het land van herkomst, de zogenoemde extraterritoriale kosten.
Wat is de COLA-regeling precies? Wie werkt met arbeidsmigranten is vast en zeker bekend met de zogenaamde 'COLA', oftewel de Cost of Living Allowance. Buitenlandse medewerkers die tijdelijk in Nederland verblijven om hier te werken, kunnen compensatie krijgen voor de extra kosten die zij aan levensonderhoud maken.
Werknemers van 57 jaar en ouder komen in aanmerking voor één extra verlofdag per week via de 80/90/100-regeling. Sinds 1 januari 2022 is de regeling voor werknemers van 61,5 jaar en ouder versoepeld. De 80/90/100-regeling staat in artikel 16 van de CAO Afbouw inzake de bedrijfstafeigen regelingen.
Kan ik gebruikmaken van de 30%-regeling? Ja, als u aan alle volgende voorwaarden voldoet: U werkt in loondienst bij uw werkgever. U hebt een specifieke deskundigheid die niet of nauwelijks te vinden is op de Nederlandse arbeidsmarkt.
De 30%-regeling is een belastingvoordeel gericht op expats die in Nederland werken. Hiermee kunnen in aanmerking komende expats 30% van hun salaris belastingvrij ontvangen. Dit belastingvoordeel is bedoeld ter compensatie van extra kosten die worden gemaakt tijdens het verblijf in het buitenland.
De werkgever mag voor de 1e dienstbetrekking de werkelijk gemaakte ET-kosten maximaal 4 jaar gericht vrijgesteld vergoeden. Voor de 2e dienstbetrekking geldt de gerichte vrijstelling opnieuw voor maximaal 5 jaar.
Door de 'expatregeling' betalen expats en kennismigranten in ons land geen belasting over de eerste 30 procent van hun inkomen in de eerste 5 jaar dat ze hier zijn.
Met ingang van 1 januari 2019 is de looptijd van de 30%-regeling verkort van maximaal 8 tot maximaal 5 jaar. Voor werknemers die in de periode van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2018 zijn ingekomen en onder de 30%-regeling vallen, geldt overgangsrecht.
30%-regeling
In dat geval mag de werkgever 30% van het loon inclusief de vergoeding zonder verder bewijs onbelast aan de werknemer uitkeren. Sinds 2019 is de looptijd van de regeling maximaal vijf jaar. De 30%-vergoedingsregeling kan ook gelden voor werknemers uit Nederland die naar het buitenland worden uitgezonden.
*Feitelijk loon is het naar tijdsruimte, vastgestelde actuele brutoloonbedrag, exclusief vakantiebijslag, toeslagen, vergoedingen, overuren, compensatie-uren etc.
Hoe werkt de ET-regeling? De reiskosten, dubbele huisvestingskosten en levensonderhoudskosten zijn extra kosten voor jouw buitenlandse werknemers. Om hen tegemoet te komen mag je als werkgever deze extra kosten dus uitruilen mits je voldoet aan een aantal regels.
Reizen en reiskosten (home-leave)
De kosten van reizen naar het land van herkomst, voor bijvoorbeeld familiebezoek of gezinshereniging zijn aan te merken als extraterritoriale kosten.
Wat is de maximale onkostenvergoeding? De onkostenvergoeding mag maximaal 1,7% van het totale fiscale loon tot en met € 400.000 bedragen. Bij een loon dat hoger ligt dan € 400.000 komt dit neer op maximaal 1,18%. Alle onkosten die gemaakt worden boven dat bedrag, worden belast volgens de gewone loonbelasting.
dat de kosten ten laste van de werkgever vallen; het is een verplichting van de werkgever. Vandaar dat werkgever en werknemer vaak een bijlage bij de arbeidsovereenkomst sluiten (daarover hieronder meer).
Bij de 80-90-100 regeling ga je kort voor je pensioendatum 80% werken, je krijgt 90% salaris en 100% pensioen. Deze regeling is opgenomen in een veel CAO's en arbeidsvoorwaarden. In deze blog meer over deze regeling en wat je alternatieven zijn als de 80-90-100 regeling niet in jouw CAO staat.
De werknemer verblijft binnen een bepaalde periode niet langer dan 183 dagen in het werkland. Afhankelijk van het belastingverdrag dat van toepassing is, kan deze periode een kalenderjaar zijn, een aaneengesloten periode van 12 maanden of een belastingjaar.
Is het inkomen van uw ex of van een oud-medebewoner gestegen?En moet u daardoor toeslag terugbetalen?Dan kunt u ons vragen om die stijging van het inkomen niet mee te tellen. We noemen dit 'de 10%-regeling'.
Nee, dat kan niet. Als de werknemer tijdens deelname aan het Generatiepact gebruik gaat maken van pensioen, dan eindigt zijn deelname aan het generatiepact.
Het beloningsniveau wordt bepaald door een keuze te maken voor de hoogte van het 100%- niveau (het normsalaris) van elke salarisschaal. Gekozen is voor het mediaan niveau van de markt Financiële Dienstverlening en de markt Front Office Asset Management voor de functies binnen Vermogensbeheer.
In september 2023 kwamen nieuwe loonafspraken uit op gemiddeld 7,2 procent. Dat is lager dan de afgelopen maanden. Dat meldt AWVN als belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers in haar cao-maandbericht over september.