Je hebt alleen een intentieverklaring nodig als je een hypotheek wilt aanvragen, maar geen vast contract hebt. Je hebt een tijdelijk of flexibel contract als je uitzendwerk of seizoenswerk doet of als je een nulurencontract of een oproepcontract hebt.
Een intentieverklaring waarin staat dat je de intentie hebt de medewerker aan te nemen voor onbepaalde tijd leidt niet zonder meer tot aanspraak op een vast dienstverband. Maar het opzettelijk verkeerd invullen is valsheid in geschrifte en dus wel strafbaar. In het overgrote deel van de gevallen gaat dit goed.
Je hebt geen vast contract meer nodig om een hypotheek te kunnen afsluiten. Wanneer je een contract voor bepaalde tijd of een flexibel contract hebt, kun je met een intentieverklaring van je werkgever ook een hypotheek krijgen. Een intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring.
Voor de aanvraag van een hypotheek vragen de meeste geldverstrekkers om een werkgeversverklaring. Het is ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder een werkgeversverklaring in te leveren. Dit kan met een verzekeringsbericht via het UWV, hierop staat je toetsinkomen.
Ook als je geen vast contract hebt, bijvoorbeeld als je een jaarcontract hebt, kun je een hypotheek afsluiten. Je mogelijkheden hangen af van je persoonlijke situatie. Welk soort contract je hebt, speelt hierbij een belangrijke rol, net als een intentieverklaring.
Wanneer heb je een intentieverklaring nodig? Als je een huis wil kopen en je hebt een tijdelijk contract of je zit in je proeftijd, dan heb je de intentieverklaring nodig. Zonder deze verklaring neemt de bank je tijdelijke inkomen niet mee in je hypotheekaanvraag.
Heb je een jaarcontract, zit je in je proeftijd en heb je nog geen arbeidsverleden? Dan is het niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten.
Als zzp'er of ondernemer. Als zzp'er of ondernemer ben je natuurlijk niet in loondienst en kun je ook geen werkgeversverklaring aanvragen. In dat geval bekijkt de hypotheekaanbieder de jaarcijfers van jouw bedrijf van de afgelopen drie jaar.
Heb je een vast contract, dan wordt je huidige inkomen als stabiel beoordeeld. Dat is een goede basis voor het berekenen van je maximale hypotheek. Voor het aantonen van je inkomen gebruik je een werkgeversverklaring. Vaak kun je ook de Inkomensbepaling Loondienst gebruiken.
Net als bij de werkgeversverklaring vraag je de intentieverklaring gewoon bij je werkgever aan. Als je bij een wat groter bedrijf werkt, is de kans groot dat je dit via de afdeling personeelszaken of de HR-afdeling moet regelen.
Het antwoord is nee. De intentieverklaring is juridisch gezien geen bindende toezegging. Jij kunt je er als werknemer dan ook niet op beroepen als je een vast contract wilt. Met deze verklaring geeft je werkgever uitsluitend aan dat hij de intentie heeft om jou in vaste dienst te nemen.
Een huis kopen in de proeftijd is nagenoeg nooit mogelijk. Tenminste - niet als u voor die aankoop een hypotheek nodig hebt. Natuurlijk kunt u zonder problemen een huis kopen op ieder moment als u dit uit andere middelen betaalt. De bank waar u de hypotheek aanvraagt wil enige zekerheid over uw inkomen.
Ja, dat kan. Het bedrag dat je kunt lenen is wel lager dan bij een vast contract. Dat zit zo: Een tijdelijk inkomen biedt minder zekerheid.
Hoe kom je aan een intentieverklaring? Zoals de meeste zakelijke documenten komt ook de intentieverklaring bij de afdeling personeelszaken of wel HR vandaan. HR verwerkt de aanvraag voor de aangevraagde intentie/werkgeversverklaring en stuurt deze meestal binnen 5 werkdagen op.
Op basis hiervan weet de hypotheekverstrekker of jij je lening wel terug kunt betalen. De werkgeversverklaring mag - op het moment dat jij je de offerte ontvangt - niet ouder zijn dan drie maanden. De verklaring van je werkgever is dus een belangrijk onderdeel van je hypotheekaanvraag.
Dan geldt dus: pas wanneer iemand 3 maanden in vaste dienst is, kan een hypotheek verstrekt worden. Daarnaast hanteren alle banken de regel dat een hypotheek nooit mag passeren wanneer iemand nog in de proeftijd zit van een nieuw dienstverband.
Je salaris wordt gebruikt om in verhouding te zetten tot je hypotheek, dit wordt ook wel loan to income genoemd. Zo mag je hypotheek maxiaal 4,5 keer je inkomen zijn. Verdien je 40.000 euro bruto per jaar? Dan kun je maximaal ongeveer 4,5x40.000 = 180.000 euro lenen.
Een vast contract heeft veel voordelen voor werknemers
Je weet dat je verzekert bent van werk en een inkomen. Dit is weer belangrijk om rond te komen en de hypotheek af te betalen. Over een hypotheek gesproken; je krijgt in de meeste gevallen sneller een hogere hypotheek of lening als je een vast contract hebt.
In een intentieverklaring zegt je werkgever dat je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zult krijgen. Onder voorwaarde dat jij je werk goed blijft doen en de situatie van het bedrijf niet verandert. De verklaring geeft namelijk geen recht op een vast contract.
Het antwoord is nee. Een werknemer kan geen rechten aan een intentieverklaring ontlenen en dus geen verlenging of contract voor onbepaalde tijd afdwingen. De verklaring is namelijk getekend voor een ander, extern doel, namelijk het afsluiten van een hypotheek of huren van een woning.
In de wet is geen verplichting opgenomen voor de werkgever om een werkgeversverklaring af te geven. De werkgever mag zelf beslissen of hij de verklaring al dan niet afgeeft. Wel moet de werkgever zich houden aan de eisen van het goed werkgeverschap. Hij kan de afgifte niet onredelijk weigeren.
Een intentieverklaring is van belang als in je proeftijd zit of een contract voor bepaalde tijd hebt. In de intentieverklaring geeft jouw werkgever aan het voornemen te hebben om jou in vaste dienst te nemen. Als je je op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden goed blijven tenminste.
Wat in de praktijk vaker voorkomt dan een huis kopen zonder hypotheek, is een huis kopen met eigen geld én een hypotheek. Je kunt dan je overwaarde of je spaargeld inbrengen en daarmee een deel van de koopsom en de kosten koper betalen. Voor het resterende gedeelte sluit je een hypotheek af.
Als u van baan verandert, krijgt u meestal een nieuw contract. Misschien begint u met een tijdelijke arbeidsovereenkomst en geen vast contract. Wilt u daarmee een nieuwe hypotheek afsluiten, dan heeft u een intentieverklaring of perspectiefverklaring van uw werkgever nodig.
Hoe het in de Tweede Wereldoorlog toeging, die kennis ontberen zij, maar als nu bij ons door oorlogsgeweld een koophuis wordt verwoest, blijven de hypotheekverplichtingen in stand. ,,In het algemeen geldt dat die blijven doorlopen”, aldus de VvZ-woordvoerder.