De hoeveelheid schadelijke verbindingen (waaronder cyanogenen) die door het lichaam kan worden opgenomen is groter naarmate lijnzaad fijner wordt gemalen. Om die reden is het verstandig om gebroken lijnzaad te gebruiken in plaats van fijn gemalen.
Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren. Ongebroken lijnzaad wordt weer nauwelijks verteerd vanwege de harde schilletjes.
Geoxideerd lijnzaad eten betekent een toevloed van vrije radicalen in je lichaam die schade kunnen toebrengen. Die heb je natuurlijk liever niet. Het nadeel van heel lijnzaad is echter dat ze vaak niet goed worden verteerd en je ze ongebruikt weer uitpoept.
Het Voedingscentrum adviseert daarom om in elk geval niet meer dan 15 gram gebroken lijnzaad te gebruiken per keer. Dat is ongeveer 1 tot 2 eetlepels Neem het ook niet elke dag, maar een bepaalde tijd en dan weer even een poosje niet.
Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie. Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes. Door de neutrale smaak kun je lijnzaad eigenlijk overal doorheen gooien. Lijnzaadolie kun je ook door je yoghurt gebruiken, maar het werkt ook goed in bijvoorbeeld een salade-dressing.
Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen. Per dag drink je tijdens de kuur 1.5 tot 2 liter water. Na een drietal dagen zal je het resultaat zeker voelen!
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad.
Zemelen helpt bij een slechte stoelgang. Je kunt de klachten van obstipatie hierdoor verbeteren. Een nadeel is wel dat zemelen veel vocht opnemen. Hierdoor kun je wanneer je te weinig vocht drinkt op een dag, juist meer last van verstopping krijgen!
Een grote hoeveelheid cyanide in je lijf kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden of zelfs tot een hartstilstand. Gebruik daarom nooit meer dan 45 gram lijnzaad (5-6 eetlepels) per dag. Beter is het om de portie lijnzaad te beperken tot 1-2 eetlepels per dag, zodat je aan maximaal 15 gram lijnzaad zit.
Tips voor het toevoegen van lijnzaad(olie) aan je voeding
Een eetlepel lijnzaad voeg je eenvoudig toe: In yoghurt of kwark.
Lijnzaadolie bevat veel vitamine E, wat haaruitval helpt voorkomen, de haargroei stimuleert en het haar beschermt. De voedende eigenschappen van Lijnzaadolie dragen bij aan sterk haar en de olie is daarom ideaal voor droog haar en haar dat snel breekt.
Doe het in een smoothie
Het drinken van smoothies is een goede manier om snel vitaminen en eiwitten binnen te krijgen. Je kunt ze bovendien helemaal naar smaak maken. Voeg nog wat extra vezels en gezonde vetzuren aan je smoothie toe door lijnzaad te gebruiken.
Lijnzaad heeft een indrukwekkende voedingswaarde en heeft een gunstige verhouding tussen omega 3 en omega 6. Ook is het rijk aan vezels, gezonde vetten en vitamines en mineralen zoals B1, B11, calcium, zink, mangaan, magnesium en selenium. Lijnzaad is rijk aan antioxidanten die het verouderingsproces kunnen afremmen.
Wanneer het zaad in water wordt geweld, wordt het dik en slijmerig. Als je dit inneemt, wordt het gewicht en volume van de voedselbrij vergroot. Hierdoor verbetert het glijvermogen en de darmperistaltiek en dit leidt tot een stoelgangsdrang.
In de kwark of yoghurt, door een salade of in een smoothie: lijnzaad geeft er een extra bite aan. Toch kun je er beter niet te veel van eten. Lijnzaad bevat van nature namelijk cyanogenen. Deze kan het menselijk lichaam omzetten in de giftige stof cyanide, oftewel blauwzuur.
Gebroken lijnzaad is drie maanden houdbaar.
1 eetlepel gemalen lijnzaad weegt minder en komt uit op ongeveer 10 gram.
Lijnzaad bevat de meeste omega 3 per 100 gram van alle soorten zaden. Sterker nog, lijnzaad is de rijkste bron van plantaardige omega 3 die er op aarde bestaat! Eén eetlepel lijnzaad van 10-15 gram is al goed voor 100% van je dagelijkse behoefte aan ALA omega 3 [11].
Een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geeft geen problemen. Toch is het beter om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten en niet te lang. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen, net als bijvoorbeeld vlierbessen, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave).
Lijnzaad bevat cyanogenen. Bij een te hoge dosis van deze stof kan dit schadelijk zijn voor het lichaam. Het Voedingscentrum heeft daarom als richtlijn dat je niet meer dan 45 gram per dag moet eten. Boven deze dosering kan lijnzaad gevaarlijk zijn voor je lichaam.
Zelf lijnzaad breken, is helemaal niet moeilijk. Met een koffiemolen of met een klein hakmolentje als attribuut bij de staafmixer (dat je ook gebruikt om bijvoorbeeld ui te snipperen), kan je je wekelijkse portie fijnmalen.