1 4 x 50 m Rust = streeftijd U zwemt 4 x 50 meter. Elke 50 meter legt u binnen 45 sec. af. Na elke 50 meter rust u maximaal 45 sec.
Niveau 1 zwemt ongeveer 1500 meter in een uur, niveau 2 ongeveer 2000 meter, niveau 3 ongeveer 2500 meter en niveau 4 zwemt ongeveer 3000 meter in een uur.
Gemiddeld zwem je ongeveer 60 baantjes per uur. Het ligt er wel aan welke slag je oefent en hoe goed je al bent, daardoor kan dit natuurlijk meer of minder zijn.
Een sprintje gaat wellicht nog lukken onder de 1.20, maar voor een rustig duurtempo en een afstand van >1000m ga je al snel richting de 1.50 en 2.20 per 100m. Kijkend naar diverse Ironman uitslagen zijn tijden richting de 2.30 / 2.40 per 100m zeker niet uitzonderlijk.
Gemiddelde zwemsnelheid schoolslag
Ondanks dat deze slag het minst snel gaat van de 4 wedstrijdslagen, kunnen getrainde zwemmers een snelheid tot 1,67 meter per seconde halen. Er zijn verschillende oefeningen om je snelheid bij deze slag te verbeteren.
Borstcrawl is de snelst bekende zwemslag; hij verslaat dus de schoolslag, rugcrawl en de vlinderslag. Om deze reden wordt de borstcrawl vaak gebruikt bij de vrije slag competitie.
Aan het begin van elke training kan je echt best tenminste 100 meter zwemmen om op te warmen en aan het einde van elke training 100 of 200 meter om te ontspannen. Denk tijdens de training ook om je snelheid aan te passen, alsook aan de lengtes en pauzes.
In plaats van 1 kilometer (40 dezelfde banen), kun je ook 1 kilometer zwemmen, waarbij je 7 banen op 70% zwemt en elke achtste baan op 80%. Zo breek je de 40 banen in gedachte op in 5 keer 8 banen en dat is makkelijker bijhouden.
Zo vormen je buikspieren de verbinding tussen je bewegende armen en bewegende benen, en moeten je lichaam stabiel in het water houden. Een flinke workout. Zwemmen is dan ook erg goed voor je buik. En mooi mee genomen: aangezien je kracht vooral uit je benen komt, train je ook je billen door te zwemmen.
Hoe langer je per keer zwemt, hoe groter is over het algemeen het effect. Ook start de vetverbranding pas na rond 20 minuten echt op. Een uur zwemmen op lage intensiteit verbrandt dus flink vet; 10 minuten megahard zwemmen verbrandt weinig vet, maar is een uitstekende cardio-workout.
Maar 2 maal per week gaan zwemmen levert niet de resultaten op die je graag zou willen zien. Het is simpelweg te weinig om een groot verschil te maken. Maar door het aantal zwemdagen per week (de frequentie) te vermeerderen is er dus al meer resultaat te bereiken.
Veiligheid & gezondheid. Een zeer geoefende zwemmer doet rond de 30 minuten over 2 kilometer. Een minder getrainde zwemmer doet daar al gauw 60 minuten of zelfs langer over. Met schoolslag zwem je langzamer dan met de borstcrawl.
Volgens Fysio+ staat een half uur zwemmen gelijk aan tien kilometer hardlopen. Wekelijks baantjes zwemmen versterkt je spieren en botten, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en verbetert je longcapaciteit.
Je benen en onderbuik krijgen de betere training van hardlopen, maar zwemmen is aantoonbaar de betere algehele training voor je spieren, omdat je alle belangrijke spiergroepen tegelijk traint, of je het nu leuk vindt of niet, zonder hetzelfde risico op blessures veroorzaakt door de impact van rennen.
Kinderen zwemmen tijdens de Vierdaagse elke dag 250 meter, wat in de meeste zwembaden gelijkstaat aan tien baantjes. Ben je ouder dan 10 jaar, dan mag je elke dag 500 meter zwemmen, oftewel twintig baantjes.
Bijna 130 kilometer per uur is wel eens gemeten en zij doet dat niet alleen in een binnenbad, maar tot 800 meter diepte in open zee.
Tijdens een zwemtraining van een half uur verbrand je ongeveer evenveel calorieën als met een uur hardlopen. Een uurtje zwemmen (dit zijn gemiddeld 30 baantjes van 25 meter) is dan ook al goed voor de verbranding van zo'n 600 (!)kcal.
Dit omdat je tijdens het zwemmen meer van het hormoon serotonine produceert. De inspanning van het zwemmen geeft je meer energie dan het je kost. Vlak na het sporten heb je meer energie beschikbaar dan een paar uur eerder, toen je vermoeid thuiskwam van je werk.
Zwemmen is een cardiovasculaire inspanning en verlaagt je bloeddruk en cholesterolniveau. Zo verminder je aanzienlijk de kans op hart- en vaatziekten, op voorwaarde dat je regelmatig traint: minstens drie keer per week 30 minuten zwemmen of een andere sport die je hartritme de hoogte injaagt.
Doordat je tijdens het zwemmen ook je bovenlichaam en onderlichaam actief gebruikt, is je verbranding hoger per respectievelijke hartslag dan pakweg tijdens het fietsen. Zwemmen is dé low-impactsport bij uitstek. Het is ook een full-body work-out: je oefent er zowat alle spieren mee.
Vlinderslag is de zwaarste zwemslag binnen de vier zwemslagen (schoolslag, borstcrawl, rugcrawl en vlinderslag). De vlinderslag is ooit voorgekomen vanuit de schoolslag en is daarmee de 'jongste zwemslag'. Bij vlinderslag haalt de zwemmer met twee armen tegelijk over en door het water.
Schoolslag. De schoolslag bij Swim in Balance is een zwemslag waarbij je steeds onder water duikt als een dolfijn. Dit is erg goed voor de mobiliteit in de onderrug en heupen. Hierbij komt 80% van de voortstuwing uit de benen, dus als je deze spieren wilt trainen is dit een geschikte slag.
Als je gemiddeld 700 kcal per uur verbrandt, dan moet je al bijna 13 uur zwemmen om een kilo vet te verbranden. Om 10 kilo af te vallen is dit dus 130 uur zwemmen. Trek je tweemaal per week een uurtje wat baantjes, dan ben je daar zo een jaartje mee bezig.