Adviezen bij het uitstellen van je ongesteldheid Begin dan aan je stopweek. De stopweek mag 4 tot 7 dagen duren (niet langer anders ben je niet meer tegen zwangerschap beschermd). Daarna kun je het weer enkele maanden achter elkaar gebruiken als je dat wilt.
Je slikt dan geen pil en wordt ongesteld. Je bent in die stopweek wel beschermd tegen zwangerschap. Hierna begin je weer met een nieuwe strip. Je vergroot de betrouwbaarheid door de stopweek te verkorten tot 4 dagen.
Je slikt 3 weken lang elke dag 1 pil. Daarna 1 week niet. Dit heet de stopweek.
Het verkorten van de stopweek, bij bijvoorbeeld een 21/7 pil, kan op een veilige manier, zonder dat de bescherming tegen zwangerschap vermindert. Wil je langer dan 7 dagen stoppen met de pil of wordt deze in de week voor of direct na de stopweek een keer vergeten, dan is de pil niet meer betrouwbaar.
Antwoord: De pilpauze verkorten ofwel de stopweek korter maken is zelfs nog veiliger dan gewoon 7 dagen stoppen met de pil. 7 dagen is namelijk de maximale tijd, dat je geen pil mag slikken. Je moet er wel rekening mee houden dat je ook met de volgende strip op vrijdag moet beginnen!
Korte stopweek
Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken. Sommige meisjes doen dit omdat ze dan minder last hebben van bloedverlies.
Je stopt 1 week
In die week word je ongesteld. Je hebt dan bloedverlies. Dit kan veel of weinig zijn. In de stopweek kun je niet zwanger worden.
Het is volkomen onschuldig (en soms zelfs een welkome bijwerking) als je niet ongesteld wordt in de stopweek van je pil. 'Wanneer je gestopt bent met de pil, kan het soms ook enkele maanden duren voordat je weer ongesteld wordt.
In principe kun je doorgaan met een nieuwe strip en deze geheel afmaken. Er zal in de regel geen menstruatie volgen. Je kunt ook kiezen om een week door te slikken en dan een stopweek in te lassen. Er zal dan wel een menstruatie optreden.
Menstruatie uitstellen met de pil
U kunt de menstruatie uitstellen door de éénfasepil door te slikken, dus zonder stopweek. U kunt de pil 1 jaar lang veilig dagelijks doorslikken. U heeft dan tussendoor wel meer kans op doorbraakbloedingen.
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Er zijn veel gegevens beschikbaar over accidentele blootstelling aan oestrogenen in de anticonceptiepil tijdens het begin van de zwangerschap. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen voor nadelige effecten.
Eigenlijk is het vreemd dat je in je stopweek opeens de bescherming van de pil niet meer nodig hebt. En toch kun je in de meeste gevallen gewoon zorgeloos seks hebben tijdens je pillenpauze. Dat komt doordat de anticonceptiepil hormonen bevat, die je eisprong remmen en innesteling van een bevruchte eicel voorkomen.
Stopweek vervroegen
Als je de pil slikt, kun je ook je menstruatiecyclus een paar dagen vervroegen. In je gebruikelijke stopweek start je dan 1 of meer dagen eerder met je nieuwe strip. Na de volgende strip las je gewoon weer een stopweek van 4 tot 7 dagen in.
Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.
De kans dat je bij vergeten van de pil zwanger wordt is groter als je: na de stopweek de 1e pil bent vergeten. in de eerste week van je strip 1 of meer pillen bent vergeten. 2 keer of vaker achter elkaar de pil bent vergeten.
Meestal is het tussen de 21 en 35 dagen. De dag dat de menstruatie begint is de eerste dag van de cyclus. Als je die dag niet ongesteld wordt en het de volgende dag nog niet bent, dan ben je 1 dag overtijd.
Stopweek of menstruatie verkorten
Je kunt naast je stopweek overslaan ook je stopweek en hiermee je menstruatie verkorten. Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken.
Gestopt met de pil
Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.
De pil doorslikken
Je kunt de pil ook doorslikken. Dat betekent dat je geen stopweek meer hebt. Op deze manier kun je je ongesteldheid uitstellen. Wanneer je je pil doorslikt, heb je vooral in de eerste maanden meer kans op tussentijds bloedverlies (doorbraakbloedingen).
Het gebruik van de anticonceptiepil na het slikken van de morning-afterpil. Als je de anticonceptiepil slikt, moet je de pilstrip gewoon afmaken naast de inname van de morning-afterpil.
Eerste zwangerschapssymptomen
Vaak is dit rond de negende dag na je eisprong, een aantal dagen voordat je ongesteld zou moeten worden. Dit hormoon zorgt voor de eerste zwangerschapsverschijnselen. Je kunt dus al aan je lichaam merken dat je zwanger bent vóórdat je overtijd bent.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Het meest betrouwbare moment om een zwangerschapstest te doen is vanaf 28 dagen na het begin van je vorige menstruatie. Hoe langer je wacht met het doen van een zwangerschapstest, hoe betrouwbaarder de uitslag. De concentratie van het hCG-hormoon in je urine is dan namelijk hoger.