Afhankelijk van wat u wilt lassen en met welke stroom u dit wilt doen kunt u een geschikte diameter kiezen. Het stroombereik van een 0,8 mm lasdraad is bijvoorbeeld 40 tot 220 Ampère. Een 1.0 mm lasdraad kan worden gebruikt van 60 tot 330 Ampère. Bij dikkere lasdraden kan er dus met meer stroom worden gelast.
Voor het lassen van Cortenstaal. PomWed Corten is een NiCu-gelegeerde MIG lasdraad voor het lassen van weerbestendige staalsoorten. De draad kan zowel in het kortsluitboog- alsmede openbooggebied goed verlast worden.
Gebruik 0,8 mm draad voor auto plaat. Dikker last een stuk vervelender, je heb meer stroom en ampères nodig bij dikker draad en dus meer warmte inbreng. En is het te lassen materiaal erg roestig, gebruik dan een menggas met meer CO2 erin. Spettert meer maar last beter met roest.
De vuistregel is: per millimeter staal heb je een vermogen van 40 ampère nodig. Dus om een plaat van 10 millimeter staal te lassen, moet het lasapparaat een amperage van 400 kunnen halen.
Roestvaststaal wordt meestal gelast met smeltlassen onder de bescherming van gas. De processen zijn dan TIG en MIG/MAG. Roestvaststaal wordt overwegend gelast met gelijkstroom. De volgende zaken dient de lasser bij het lassen van roestvaststaal goed in acht te nemen.
Bij het lassen krijg je te maken met een stroomsterkte tussen de 40 en 200 ampère. Je last daarbij met een stroomspanning van ± 22 volt. Bij het verwisselen van de elektrode is de open spanning ± 75 volt. Onder vochtige omstandigheden is dat gevaarlijk.
Voor het lassen van autoplaat gebruiken we bij voorkeur een miglasapparaat,hierbij heeft u de keuze uit een miglasapparaat zonder gas( zie afbeelding) of met gas,apparaten zonder gas zijn goedkoper en toch zeer geschikt voor het lassen van autoplaatwerk,een nadeel is wel het duurdere lasdraad,deze apparaten maken ...
Waar op letten bij een lasapparaat? Het vermogen van een lasapparaat wordt uitgedrukt in ampère. Over het algemeen wordt de volgende vuistregel gehanteerd: per millimeter staal heb je 40 ampère nodig. Dus als je 5 millimeter staal wilt lassen, dan heb je een lasapparaat nodig met tenminste 200 ampère.
Aluminium is ook te lassen wanneer u een MIG/MAG-lasapparaat besluit te kopen. Dit wordt MIG-lassen genoemd omdat het beschermgas in het lasapparaat 100% Inert gas is (in dit geval Argon). Aluminium absorbeert meer warmte dan staal of rvs en er is daardoor meer stroom vereist om Aluminium te verlassen.
1. Zijn weervast staal en cortenstaal hetzelfde? COR-TEN (of kortweg Corten) is de handelsmerknaam voor de staalsoort, ook wel weerbestendig of weervast staal genoemd. De COR heeft betrekking op corrosieve weerstand, terwijl de TEN betrekking heeft op een hoge treksterkte.
Als lasdraad gebruik je inderdaad een cortenstaal draad, de rest is het zelfde. Zelf ben ik meer gecharmeerd van Tig lassen van cortenstaal (vooral met de 'dunne' 2 mm plaat). Ik gebruik zelf een draad van Lincoln hiervoor, de LNT 28.
Het gaat prima maar dan wel met een speciale overgangselectrode. Hou er wel rekening mee dat normaal rvs 316L minder sterk is dan veel soorten staal. Daarom lieer wat dikker rvs gebruiken aangezien het hier gaat om een flink belast onderdeel. En zorg dat je rvs 316L ( 1.4404) gebruikt , anders krijg je toch nog roest.
SG2 lasdraad is het populairste lasdraad
Tijdens het lassen wordt er gebruik gemaakt van een continue aangevoerde draad. SG2 lasdraad is de populairste lasdraad voor MAG lassen. Deze soort wordt veel gebruikt voor laswerkzaamheden aan staalplaten, constructies en voor onderhoud.
Massieve draden worden getrokken uit een dikke draad van meestal 6,3 mm. Massieve draden zijn omwille van een goede stroomoverdracht meestal verkoperd. Er zijn ook blanke massieve draden en blanke massieve draden die voorzien zijn van een speciale coating om de stroomoverdracht te verbeteren.
De lasboog bereikt temperaturen van 14.000 °C en de temperatuur van het smeltbad kan oplopen tot 6.000 à 7.000 graden, maar doordat de elektrode negatief is en door de koelende werking van het langsstromende beschermgas, wordt de elektrode veel minder heet dan het werkstuk.
TIG lassen
TIG staat voor Tungsten Inert Gas: tungsten is de Engelse benaming van wolfraam en inert gas is het type gas dat je gebruikt. Als je toevoegmateriaal gebruikt, heb je constant 2 handen nodig tijdens TIG lassen, waardoor het beschouwd wordt als de moeilijkste lastechniek.
Er zijn verschillende soorten lastechnieken door de verschillen in toepassingen en materialen. Iedere lastechniek of lasproces heeft zijn eigen voor- en nadelen. MAG lassen is makkelijker aan te leren als TIG lassen. TIG lassen vereist goede hand-oog coördinatie omdat de lasser met twee handen aan het lassen is.
Als je van lassen je hobby wil maken is dit basistraject de eerste stap. Deze opleiding omvat veel meer dan enkel leren lassen! Het is een uitgebalanceerde combinatie van metaal-, plaat- en laswerk. Met verschillende gereedschappen leer je aftekenen, meten en snijden.
Verschillende lasprocessen hebben verschillende kostprijzen. Dit hangt af van de benodigde vaardigheid van de lasser en nog meer van de snelheid waarmee te lassen is. Zo zal TIG lassen bij het overgrote deel van het laswerk wat Tosec verwerkt geen kosten efficiënt lasproces zijn.
Jullie zien één ding over het hoofd: de grote stromen die bij het lassen optreden kunnen behoorlijk grote spanningen induceren, zowel in de bedrading als in de massa. Om te voorkomen dat daardoor schade kan ontstaan aan gevoelige electronica in de auto moet je altijd de massaklem van de accu losmaken.
Wat kost het om mijn auto te laten lassen? Ons Uurtarief is € 65,- inclusief verbruiksmaterialen en werkplaatskosten wel komt daar nog de BTW bij. Bij ons kunt u dus voor een eerlijke prijs uw auto laten lassen.
Tijdens het lassen met gevulde lasdraad worden het metaal en de lasboog beschermd door een externe beschermgas en een slak (materiaal wat vrij kan komen bij een lasproces). De gevulde draad is zeer geschikt voor laswerkzaamheden waarbij het behalen van hoge lassnelheden essentieel is.
Voor het lassen van staal heb je geen wisselstroom, maar gelijkstroom nodig. Wat betreft het toevoegmateriaal: afhankelijk van het type staal dat je bewerkt, zijn er allerlei soorten elektroden, lasstaven en lasdraden om uit te kiezen.
RVS lassen met een beklede elektrode, wordt ook wel 'booglassen' genoemd. Elektrode lassen is een veelgebruikte vorm van RVS bewerking, omdat het een veelzijdige techniek is. Er zijn veel uiteenlopende soorten RVS elektroden te verkrijgen, waardoor het voor veel toepassingen gebruikt kan worden.