Vertellen dat je voor het eerst ongesteld bent klinkt makkelijk maar waarschijnlijk denk je vooral: “Awkward!”. Toch is het verstandig om te vertellen dat je voor het eerst ongesteld bent geworden aan één van je ouders of vriendinnen. Je moeder is zelf al jaren ongesteld en kan dan ook vast al je vragen beantwoorden.
Menstruatie is voor veel mensen een taboe; ze vinden het niet iets om over te praten. Maar open, eerlijk en zonder oordeel praten over menstruatiepijn kan juist helpen. Hierdoor kan uw klant ontdekken of hij of zij medewerkers heeft die menstruatiepijn ervaren en hierdoor de werkzaamheden minder goed kunnen uitvoeren.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: menstruatie (zn) : maandbloeding, maandstonden, menses, ongesteldheid, opoe, regel, regels.
Sommige meisjes kunnen vlak voor en tijdens de menstruatie sneller gaan huilen of prikkelbaar en chagrijnig worden.Ook kunnen ze last krijgen van hoofdpijn, buikpijn of pijn in de rug. Je kunt je dochter ook tips geven tegen menstruatiepijn. Ook hiervoor kun je de pubergids gebruiken.
Geef eventueel tips tegen menstruatiepijn, bijvoorbeeld een warme kruik, een bad, rust of een massage. Laat zien welke producten er zijn die ze tijdens de menstruatie kan gebruiken. Leg uit hoe ze de producten moet gebruiken. Laat je dochter rustig uitproberen wat het best bij haar past.
Meestal word je tussen de leeftijd van 11 en 16 jaar voor het eerst ongesteld. Soms komt je ongesteldheid pas later. Bijvoorbeeld door stress, hard sporten, te weinig eten, eetproblemen of te mager zijn. Ook als je nog niet ongesteld wordt, is er een kans dat je zwanger kunt worden.
Als de eicel geen zaadcel tegenkomt, sterft ze af.De zachte binnenkant is niet meer nodig en verdwijnt in de vorm van slijm en bloed samen met de eicel door de vagina uit je lichaam. Dit is de menstruatie. Dan ben je ongesteld.
In het kort. Meestal word je tussen de leeftijd van 11 en 16 jaar voor het eerst ongesteld. Soms komt je ongesteldheid pas later. Bijvoorbeeld door stress, hard sporten, te weinig eten, eetproblemen of te mager zijn.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Sperma. Een zaadcel kan ongeveer twee tot zeven dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Als je als vrouw een korte menstruatiecyclus hebt dan kan het zijn dat je zwanger raakt tijdens je menstruatie omdat de zaadcel overleeft tot je eisprong. Het is een fabel dat je niet zwanger kan worden tijdens je menstruatie.
Elke maand komt er een eicel vrij uit je eileiders. Wanneer deze eicel niet bevrucht wordt dan wordt je baarmoederslijmvlies afgestoten via de vagina. Dit gaat gepaard met bloed en dit maandelijkse proces wordt de 'menstruatie' genoemd. Een ander woord voor de eerste menstruatie is de 'menarche'.
Gemiddeld duurt je menstruatie vijf dagen per maand, maar dit kan per persoon verschillen. Met een beetje mazzel hoor jij tot de groep die maar een paar dagen per maand ongesteld is. Helaas kan het ook anders zijn. Sommigen zijn namelijk langer dan zeven dagen per maand ongesteld.
Amenorroe betekent 'niet ongesteld worden'. Een ander woord voor ongesteldheid is menstruatie. De meeste meisjes hebben hun eerste ongesteldheid twee jaar nadat hun borsten zich begonnen te ontwikkelen. Het ongesteld worden begint meestal tussen het 11de en 16de jaar, met een gemiddelde leeftijd van 13,2 jaar.
Oorzaak van je stemmingswisselingen
Progesteron kan je nachtrust verstoren en nervositeit veroorzaken. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Deze hormoonschommelingen kunnen voor stemmingswisselingen zorgen.
Te mijden voeding
Een overmatig gebruik van zout en suiker geeft aanleiding tot een opgeblazen gevoel en vochtophoping;Gebruik minder cafeïne, theïne en koolzuurhoudende dranken. Die kunnen er immers toe leiden dat je meer stress krijgt; Vermijd alcohol, want daardoor krijg je vochtophoping.
Heb je dus bruine afscheiding na de seks, dan is er niets om je zorgen over te maken. Wel kan het als onprettig worden ervaren als je hier vaker mee te maken krijgt. Het is dan beter om gebruik te maken van glijmiddel.
Baarmoederslijmvlies (endometrium)
Als de eicel niet wordt bevrucht, stoot het lichaam een deel van het baarmoederslijmvlies af als u ongesteld bent. Dat noemen we de menstruatie. Bij de ene vrouw is het baarmoederslijmvlies dikker dan bij de andere. Dikker baarmoederslijmvlies leidt tot meer bloedverlies.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Twee of meer keer bloeden in één maand wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans. Meerdere menstruaties of onregelmatige menstruaties kunnen ook een teken zijn van een medische aandoening of een infectie. Te veel bloeden kan leiden tot bloedarmoede. Ga naar je huisarts om hier meer over te weten te komen.
Over geslachtshormonen
Na het starten van de puberteit groeien jongens gemiddeld nog 30 cm en meisjes 20 cm. Meisjes groeien nadat ze ongesteld zijn geworden gemiddeld nog 5 cm. Aan het einde van de puberteit raken de botten en groeischijven met elkaar vergroeid en is het kind uitgegroeid.
Net als bij de vaginawand, kan het slijm- vlies van de baarmoeder na de overgang kwetsbaar worden. Dit kan bloedverlies geven. Dit bloedverlies is onschuldig. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is een normaal verschijnsel. Als de klachten zo ernstig zijn dat ze je hinderen in je dagelijks leven, kun je PMS hebben.
Zodra je voor het eerst ongesteld wordt, is je lichaam klaar om tampons te gebruiken, zelfs als je nog maagd bent. Het is misschien het handigste om met de o.b.® ProComfort® Mini te beginnen want die is bijzonder klein en gemakkelijk in te brengen.
De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.