Gooi nooit papier, karton of MDF op het vuur. Dat draagt sterk bij aan luchtvervuiling. Stook niet bij windstil of mistig weer.
De verbranding van volgende afvalstoffen in houtkachels is niet toegelaten: houtafval o.a. chemisch behandeld en verduurzaamd houtafval, verlijmde houtsoorten zoals MDF, OSB, multiplex …
De schors van naaldhout en vurenhout bevat veel hars wat voor vervuiling kan zorgen in de haard of schoorsteen. Deze houtsoorten zijn daarom geen geschikte hoofdbrandstof voor jouw houthaard of houtkachel. Naaldhout en vurenhout zijn daarentegen wel geschikt om te gebruiken in een goed brandend vuur.
Houtsoorten die je niet kunt gebruiken
Dit komt omdat de meeste houtsoorten hieronder harshoudend hout zijn en die zijn niet geschikt voor houtkachels. Pallethout. Dit is een harshoudende soort hout waarbij er harsen vrij komen die verdampen.
In de Wet milieubeheer (artikel 10.2) staat dat het verboden is om afvalstoffen te stoken. Daarom mag iemand in een houtkachel of vuurkorf alleen onbehandeld en ongeverfd hout verbranden. Gemeenten kunnen een ontheffing verlenen als het niet om gevaarlijke afvalstoffen gaat.
Ja, u kunt pallets als brandhout gebruiken.Maar alleen als u een geschikte schoorsteen heeft. Tussen een open haard en een pelletkachel verschilt het systeem. Eenvoudig gezegd, u kunt pallets gebruiken in elk type schoorsteen behalve pelletkachels.
Als u zich beperkt tot het gebruik van niet-chemisch behandelde pallets, kunnen ze dus inderdaad zonder risico worden verbrand. Door onbehandelde pallets te gebruiken, vermijdt u ook het risico op nare geurtjes en zwaar roet in uw afvoer.
Het rendement van hardhout ligt een stuk hoger. Hardhout levert ook meer warmte op uit de houtkachel. Wanneer de houtkachel uit dreigt te gaan zorg er dan voor dat het snel weer een volledig vuur wordt. Niet volledig brandende vuren zorgen voor een onvolledige verbranding die vervuiling veroorzaakt.
Hardhoutsoorten als Meranti en Bankirai zijn bijvoorbeeld schadelijk voor de kachel of haard. Ook het vochtgehalte van het hout is belangrijk.
Vurenhout is een houtsoort die erg veel voorkomt en vooral als timmer- en pallethout gebruikt wordt. Het is een zachte houtsoort, die alleen geschikt is om in een houtkachel gestookt te worden. Er kunnen bij het stoken vonken afspringen en het brandt snel op.
Bepaalde houtsoorten
Bij geverfd, gebeitst, gelijmd of geïmpregneerd hout komen schadelijke stoffen vrij. Voorbeelden daarvan zijn spaanplaat of multiplex. In een open haard is het af te raden om hout te branden dat veel hars bevat, aangezien dit vonken en brandplekken geeft die je rookkanaal kunnen vervuilen.
Alle verlijmde hout of bewerkt hout hoort niet thuis in de kachel. Ook liever geen hout met veel spijkers etc, al is een enkele ingegroeide nagel niet te vermijden. Je hebt waaibomenhout en tropisch hardhout.
Het materiaal is krasvast, vocht en hittebestendig, antibacterieel en heeft een luxe fluweelzachte aanraking. Qua toepassingen kun je denken aan aanrechtbladen, badkamerkastjes, wandbekleding in sanitair en aanrechtbladen.
Een nadeel van MDF is dat de meeste soorten niet waterbestendig zijn. Daarnaast kan het materiaal doorzakken bij een hoge belasting. Het is dan niet mogelijk om de plaat terug in de oorspronkelijk vorm te buigen. Je kunt MDF daarom bijvoorbeeld beter niet gebruiken voor het maken van een kast.
Nadelen van MDF
Gevoelig voor vocht: MDF kan uitzetten of kromtrekken als het in contact komt met water, dus het is niet geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers. Zwaar: MDF is dicht en relatief zwaar, waardoor het minder geschikt is voor grotere meubelstukken die je vaak wilt verplaatsen.
Het is altijd verboden te stoken met spaanplaat, gelakt, geverfd, gelijmd, geïmpregneerd- of geperst hout en (tropisch)hardhout (b.v. Azobé, meranti, bankirai, meerpaal en gewolmaniseerd hout).
Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd: bij de verbranding komen zware metalen vrij (daarom is het zelfs verboden). Ook gelijmd hout - zoals spaanplaat, vlokkenplaten en laminaatvloeren - hoort níét in de haard of kachel.
Teakhout als haardhout
Of je nu hardhout of zachthout gebruikt om te stoken, het kan allebei!
Zachthout als haardhout
Voor zachthout bieden wij de Douglas en de Vuren aan. Dit zijn ook allebei duurzame houtsoorten. Het hout brand snel en geeft een fijne warme, mooie vlam.
Vergeet de mythe dat enkel eik en beuk geschikt zijn voor brandhout. Alle hout is brandbaar, ook dat van coniferen. Enkel, coniferen bevatten harsen die moeilijker drogen, die ook door en door droog moeten zijn om niet aan te laden in de schouw, en die dus meer geduld vergen vooraleer ze brandhout zijn.
Berkenhout - ongeveer 1 tot 1,5 uur per blok;Essenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok;Beukenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok;Eikenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok.
Brandhout te lang opslaan is geen goed idee.
Hierdoor stijgt de kans op houtworm en boktorren. Bovendien verliest het jaarlijks 3% van haar energiewaarde. Wij raden een houtvoorraad van 3 jaar aan.
Kastanjehout brandt goed en geeft mooie vlammen.
Uw openhaard of houtkachel stoken doet u heel gemakkelijk met briketten. Dit zijn blokken gemaakt van samengeperst hout voor een optimale verbranding. Briketten hebben een veel hogere dichtheid dan normaal brandhout, waardoor ze veel langer branden en gloeien met een constante temperatuur.