De roze trui (Italiaans: maglia rosa) is de trui van de leider van het algemeen klassement in de Ronde van Italië. Hij is roze, omdat het de karakteristieke kleur is van de organiserende krant, de Gazzetta dello Sport, die namelijk op roze papier wordt gedrukt.
Mathieu van der Poel heeft vrijdag met een knappe ritzege de eerste roze trui in de 105e editie Giro d'Italia veroverd. Biniam Girmay (Intermarché-Wanty -Gobert Matériaux) leek op de overwinning af te stevenen, maar werd in de laatste meters buitenom voorbij gesneld door de Nederlander.
De roze trui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen. De roze trui kan onder andere verwijzen naar: De leiderstrui in de Ronde van Italië De bergtrui in de Ronde van Romandië
Hiervoor moeten ze 21 dagen gemiddeld 40 km per uur fietsen; gelukkig voor de atleten zijn er ook een paar rustdagen. Kenmerkend voor de Giro is wel dat de renners pas op stoom komen zodra de helikopters met tv-camera's boven de renners cirkelen.
Jai Hindley reed op de slotklim weg bij Richard Carapaz en is de nieuwe rozetruidrager.
De Blauwe trui - Giro d'Italia
De blauwe trui (Maglia Azzurra) wordt tijdens de Giro d'Italia gedragen door de leider van het bergklassement. De leider van deze nevenklassement droeg tot en met 2011 een groene trui, dit werd in 2012 veranderd in een blauwe trui. Het klassement werd in de Giro van 1933 geintroduceerd.
Gemiddelde wielrenner: 22-25 kilometer per uur. Tour-renner: 35-38 kilometer per uur.
De route was in totaal 3.445,6 kilometer lang en telde 50.580 hoogtemeters.
foto: Cor VosJonas Vingegaard won het bergklassement van de Tour de France van 2022. Simon Geschke reed lang in de bollentrui, maar finishte als tweede.
Blauwe, paarse en witte trui
De winnaar van de sprinttrui en de jongerentrui ontvangen elk 10.000 euro, de blauwe bergtrui levert slechts 5.000 euro op. Elke dag dat je in de paarse, blauwe of witte trui mag starten levert je nog eens 750 euro op.
De roze trui (Italiaans: maglia rosa) is de trui van de leider van het algemeen klassement in de Ronde van Italië. Hij is roze, omdat het de karakteristieke kleur is van de organiserende krant, de Gazzetta dello Sport, die namelijk op roze papier wordt gedrukt.
De gele trui (Frans: maillot jaune) is het shirt waarin de leider van het algemeen klassement van de Tour de France rijdt en als zodanig herkenbaar is.
Sinds de invoering in 1953 draagt de leider in het puntenklassement een groene trui; de enige uitzondering was de ronde in 1968 toen de leiderstrui in dit klassement rood was vanwege de sponsor van het puntenklassement van dat jaar.
Typische klimmers hebben eigenlijk bijna uitsluitend aërobe type I skeletspieren nodig. Zij hebben relatief weinig type II anaërobe spieren, hebben een verlaagde BMI en sprinten als een strijkijzer. Sprinters hebben extra type II skeletspieren en hebben bijgevolg een hogere BMI.
Je kan wel een gemiddelde nemen. Een prof is rond de 70 kilo en fietst 30.000 kilometer per jaar. Een gemiddelde amateur is een man van 85 kilo. Hij fietst niet het hele jaar door en als hij rijdt, doet hij dat gemiddeld twee keer per week.
De laatste 10 minuten voorafgaand aan een fietssprint loopt het vermogen dat profwielrenners leveren op van ruim 300 W tot bijna 500 W op een minuut voor de sprint. Tijdens de sprint ligt het piekvermogen van de sprinters ongeveer rond de 1250 W waarbij de snelheid richting de 70 km/u gaat.
Truien Tour de France
De gele trui is geel, omdat de Franse sportkrant l'Auto vroeger hoofdsponsor was van de Tour en deze krant op geel papier werd geprint. De groene trui, de maillot vert. De drager van de groene trui heeft de meeste punten in het sprintklassement.
Nog 4 etappes zijn de renners in de Tour de France verwijderd van Parijs. Op de Champs-Élysées wordt definitief bepaald wie er met de gele trui (algemeen klassement), groene trui (beste sprinter), bolletjestrui (beste klimmer) en de witte trui (jongerenklassement) vandoor gaan.
De bolletjestrui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen.
Je hebt je vast al eens afgevraagd: waarom is de gele trui eigenlijk geel? De kleur van een trui heeft vaak te maken met de sponsor van een ronde op dat moment. Zo heeft de gele trui in de Tour de France de kleur te danken aan het feit dat het organiserende blad op dat moment, l'Auto, op geel papier werd gedrukt.
De drager van de groene trui is de leider van het puntenklassement. In dat geval heeft hij of zij de meeste punten verzameld. Deze punten sprokkel je bij elkaar door bij tussensprints en etappes in de top 15 te eindigen. Bij de Tour de France is het zo dat de meeste punten bij vlakken etappes zijn te verdienen.
Maar het belangrijkste is natuurlijk: wat verdient nu de winnaar van de Vuelta? Die gaat anderhalve ton rijker naar huis. De nummer twee moet het met ruim een derde van de premie van de nummer één doen. De laatste man op het eindpodium verdient €30.000,-.