Konijnen hebben een natuurlijke drinkhouding als ze uit de waterbak drinken, en kunnen wat gulziger water binnen krijgen. Het kost weinig moeite, wat zeker in de zomer als het erg warm is, en in de winter als het vriest heel fijn is.
Een waterbak is zonder twijfel een natuurlijkere manier om te drinken en veel konijnen hebben ook de voorkeur voor een waterbak tegenover een waterfles. Het nadeel van een waterbak is dat deze makkelijk vies wordt door de bodembedekking. Daarnaast kan een waterbak ook omgestoten worden.
Vrijwel elk konijn kan zonder problemen drinken uit een waterbak, een waterfles is echter niet voor elk konijn geschikt. Drinkt jouw konijn weinig kan dit een teken zijn dat hij of zij te veel moeite moet doen bij de fles en je beter kunt kiezen voor een waterbak.
Zorg dat er minstens één waterbak in het verblijf van de konijnen is. Konijnen drinken prettiger, natuurlijker en gulziger uit een waterbak dan uit een waterfles. Je mag wel een drinkfles en een drinkbak gebruiken. Maar alleen een drinkfles is niet aan te raden.
Houd de waterbak nog een tijdje in de kooi en houd de waterfles regelmatig voor zijn bekje en knijp er een beetje in. Op een gegeven moment snapt het konijn hoe hij/zij uit de waterfles moet drinken en dan pas het waterbakje weghalen. In de winter kan het drinkwater van buitenkonijnen bevriezen.
Een konijn mag nooit zonder water zitten, heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten.
Ondanks dat het eten van groente voor water zorgt, is het toch belangrijk dat konijnen onbeperkt schoon en vers drinkwater tot hun beschikking hebben. Het water zorgt ervoor dat verschillende processen in het lichaam goed verlopen, zoals bijvoorbeeld het op peil houden van de lichaamstemperatuur.
Ten eerste moet een konijn niet hopen droogvoer (gemengd voer / biks) krijgen, noch moet er constant droogvoer aanwezig zijn in zijn kooi. De bedoeling is dat hij hij een beperkte hoeveelheid krijgt en het in één keer opeet, en voor de rest hooi eet.
Classic drinkfles voor Konijn,
U kunt water in een bakje doen maar binnen enkele minuten ligt het vol met zaagsel, hooi en ontlasting. Met Classic drinkfles heeft uw konijn altijd schoon en helder water, ook als u een weekend weg gaat is er voldoende water aanwezig. Heeft u 2 of meer konijnen hang dan meerdere flessen.
Dus Geen drinkbak en laat hem maar even dorst hebben dan is hij pas getriggerd om het te gaan leren dat is meestal pas met 2 a 3 dagen. Elke dag tik je 1,2,3 keer tegen het pinnetje aan en laat zien dat daar het water uit komt. Als hij maar dorst genoeg heeft leert hij het vanzelf echt waar!!
Konijnen hebben een natuurlijke drinkhouding als ze uit de waterbak drinken, en kunnen wat gulziger water binnen krijgen. Het kost weinig moeite, wat zeker in de zomer als het erg warm is, en in de winter als het vriest heel fijn is. Een waterbak raakt niet verstopt, konijnen kunnen er altijd uit drinken.
Bij konijnen blijven de tanden maar doorgroeien. Ook daarom hebben ze vezelrijke voeding nodig waar ze flink op kunnen kauwen om de tanden te laten slijten. Het is daarom belangrijk om voldoende hooi aan je konijn te geven, de slijtage wordt namelijk bevordert door het aantal kauwbewegingen.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Een konijn in het wild is een planten eter
Maar ze smullen ook graag van boeren akkers. Denk daarbij aan granen, maïs en kool. Drinken doen ze bijna niet. Omdat er veel sap zit in het eten van konijnen hoeven ze niet veel te drinken.
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.
Als een konijn de hele dag aan het drinkflesje blijft lurken haal het flesje dan eens weg en zet in plaats daarvan een drink bakje om uit te proberen of er dan minder wordt gedronken. Oorzaken van het vele drinken kunnen zijn: Blaasproblemen. Blaasontsteking.
Ongeglazuurde aardewerk bakjes kan je niet als waterbak gebruiken omdat deze poreus zijn en het water er intrekt. Behalve dat het bakje dan erg zwaar wordt en water lekt, blijft er ook weinig of geen water in het bakje zitten. In een drinkbakje kan je vitamine C druppels geven.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Maar hoe kan je nu zien of je konijn ongelukkig is? Als het konijn niet veel eet en vaak in een hoekje van zijn hok zit, dan is de kans groot dat het niet zo gelukkig is.
Konijnen kunnen hun vacht prima schoonhouden zonder dat ze daarvoor in bad moeten. In bad gaan geeft enorme stress voor konijnen en werkt absoluut niet ontspannend of verkoelend. Doe konijnen dus nooit zomaar in bad. De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch.
Konijnen die veel groente eten, drinken over het algemeen minder water. Vooral in gras zit veel vocht. Wees dus niet al te bezorgd indien jouw konijn veel gras eet en niet tot nauwelijks drinkt.
Als je ziet dat jouw konijn plotseling niet meer drinkt, dan kan er iets aan de hand zijn. Komt hij lusteloos over en zit hij veel in een hoekje van zijn kooi? Dan kan hij ziek zijn. Als hij ook niet meer eet en amper nog keutels produceert, drinkt hij niet door een darmprobleem.