Bodhi's, borniet, chalcedoon, calciet, chrysocolla, coelestien/ celestien, fluoriet, hematiet, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, prehniet, pyriet, seleniet en zinkblende mogen niet in water. Deze stenen zijn namelijk poreus of ijzerhoudend en beschadigen daardoor door het water.
Kwartsvarianten zoals Bergkristal, Rozenkwarts, Lavendelkwarts maar ook Amethist, Jaspis, Aquamarijn en Fluoriet zijn stenen die wel in het water kunnen. Kies bij twijfel altijd een andere methode. Gebruik nooit zout water om de stenen te reinigen.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.
Het licht tijdens zonsopgang of -ondergang is een stuk zachter. Voor de volgende stenen geldt dat ze beter niet in het zonlicht opgeladen kunnen worden omdat ze dan verkleuren, o.a.: amethist, aquamarijn, aventurijn, beryl, celestien, fluoriet, kunziet, larimar, malachiet, opaal, rozenkwarts, toermalijn, turkoois.
Het helpt je een connectie maken met de energie van de maan. Maansteen is heel geschikt om op te laden in het (volle) maanlicht maar omdat het een broze steen is kunnen water en chemicaliën beter vermeden worden. De steen is ook erg zacht en kwetsbaar en kan makkelijk krassen.
Reiniging en verzorging: Als je de Tijgeroog draagt als hanger, ketting, of wanneer je hem als trommelsteen in je broekzak meedraagt, is het raadzaam de steen aan het eind van de dag met lauwwarm water af te spoelen. Hiermee wordt de steen van zijn statische lading ontdaan.
Serafiniet kan beter niet met water gereinigd worden.
Het is siliciumdioxide met ingesloten ijzer, titaan en mangaan. Deze elementen geven dit mineraal zijn karakteristieke roze kleur. Zonlicht kan rozekwarts doen verbleken.
Cinnaber
Omwille van de dieprode kleur werd cinnaber al vanaf de oudheid gebruikt om er verf of cosmeticaproducten van te maken. Tegenwoordig dient cinnaber, omwille van de giftige eigenschappen, alleen nog maar om er kwik uit te winnen.
Meten is weten
Het is daarom handig om te weten of stenen die je regelmatig gebruikt nog wel werkzaam zijn. De beste manier om dat vast te stellen, is door te testen hoeveel energie de steen nog bevat. Je kunt dat vaststellen met bijvoorbeeld een spiertest, een biotensor of een pendel.
Labradoriet mag nat worden, maar gebruik geen zeep of andere chemicaliën. Deze kunnen de steen aantasten. Doe sieraden daarom ook af bij douchen of handen wassen wanneer je dit wilt voorkomen. Alle stenen die tegen water kunnen, kun je in schoon water reinigen.
Je kunt carneool bij de ingang van je huis leggen om voor overvloed en positieve energie in je huis uit te nodigen. Een andere steen die goed bij de voordeur past is de zwarte Toermalijn. Deze houdt negatieve energie buiten en werkt als een echte huisbeschermer.
Er zijn geen regels over hoeveel edelstenen je maximaal bij je zou mogen dragen. Maar het beste is om niet meer dan drie verschillende edelstenen te combineren. Vaak heeft een edelsteen al de werking waar jij naar op zoek bent. Maar soms wil je dit aanvullen met een tweede of derde steen.
Hij stimuleert het zenuwstelsel, de spieren en helpt bij rugklachten. Prima te gebruiken bij reisziekte. Zwarte toermalijn kan niet langdurig met water gereinigd worden.
Paarse mineralen (zoals amethist, ametrien, paarsblauwe dumortieriet, de kwartsfamilie) kun je ontladen met lauw stromend water, en dan opladen op een amethist geode of in een amethist druse.
De Tijgeroog kan je opladen in het zonlicht of maanlicht bij volle maan. Of bijvoorbeeld opladen met Bergkristal, Seleniet of op een cluster Amethist. Tijgeroog kan je het beste opladen als de zon het dichtste bij de aarde is. Dat in de namiddag zon.
De stenen worden onder diverse namen aangeprezen: chrysotiel, actinoliet (of aktinoliet), amosiet, anthofylliet, crocidoliet en tremoliet. De inspectie adviseert mensen die dergelijke asbeststenen bezitten om deze in elk geval niet te bewerken.
Tijgeroog is een beschermende steen die de aandacht naar binnen richt en naar het grotere geheel. De steen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen. De steen helpt om afstand te nemen, het overzicht te bewaren, informatie te integreren en je doelen te bereiken.
De steen moet wel in je directe omgeving zijn. Hij heeft dan geen fysieke werking, maar wel een zeer sterke geestelijke, kalmerende werking. Aventurijn kan worden gebruikt als sieraad, in steenleggingen, in bad, in crèmes, in water.
Het antwoord op die vraag is: ja. Stenen combineren gaat vaak prima. De helende werkingen van de stenen kunnen elkaar versterken, vooral als kleuren en trilling op elkaar afgestemd zijn, zoals bij de combinatie amethist, bergkristal en rozekwarts. Stenen combineren in een ketting, hanger of armband kan heel goed.
Edelstenen in de woonkamer
De Gouden Driehoek is dé basis voor de woonkamer. De Gouden Driehoek bestaat uit Rozenkwarts, Amethist en Bergkristal. Wanneer je deze edelstenen in een driehoek plaatst versterken ze elkaars energie. Ze transformeren negativiteit en zorgen voor positieve energie, rust en harmonie in huis.
De amethist zorgt voor meer rust tijdens het slapen. Leg een amethist op je nachtkastje of onder je kussen en val sneller in slaap. Deze krachtige steen is familie van de bergkristal en de kleur varieert van roze, lichtpaars tot donkerpaars.
Amethist is een goede steen om angst en onrust tegen te gaan. De amethist wordt beschouwd als de Meester der Helende Stenen en als de krachtigste en meest beschermende steen. Het is een halfedelstenen violette steen die veel wordt gebruikt in sieraden en voor genezingsdoeleinden .
Citrien is de enige steen die direct in contact staat met de zon. Hij draagt de zonne-energie in zich waardoor de steen weinig verzorging nodig heeft. Het is niet nodig de steen te wassen zodat hij geladen is. Wel houdt elke steen van water.
Opladen kan door de Rozenkwarts bij daglicht (niet in de felle zon) in een schaaltje met Bergkristal trommelsteentjes, of op een Bergkristalgroep te leggen. Bergkristal versterkt de energie in een steen.