De voorzitter zit het onderzoek ter terechtzitting voor. Het hof wordt bijgestaan door een jury van 12 burgers die door het lot worden aangewezen. Ten minste twee werkdagen voor het assisenproces worden uit de lijst van kandidaat-juryleden ten minste 60 personen opgeroepen voor de samenstelling van de jury.
Het hof van assisen bestaat uit 3 beroepsmagistraten, bijgestaan door een jury van 12 burgers die door het lot worden aangewezen. De jury wordt voor elk assisenproces opnieuw samengesteld.
Juryrechtspraak houdt in dat niet de rechter, maar een groep gewone mensen bepaalt of iemand schuldig is of niet. Zo'n groep mensen wordt de jury genoemd. Landen als België, Frankrijk en de Verenigde Staten hebben juryrechtspraak.
Een jury is een afspiegeling van de bevolking van de betreffende jurisdictie. In de meeste gevallen is unanimiteit een vereiste, hoewel dit per rechtssysteem kan verschillen. De primaire taak van de jury is beantwoording van de schuldvraag.
De jury bestaat uit 12 burgers die door het lot worden aangewezen. Wanneer de jury wordt samengesteld, is maximum twee derde van de leden van hetzelfde geslacht. De jury beslist alleen over de schuldvraag. Over de op te leggen straf beslist de jury samen met de beroepsrechters.
Zitting hebben in een jury is een burgerplicht. De gezworene die niet aanwezig is bij het begin van het assisenproces of die zich terugtrekt zonder toelating van de voorzitter voordat zijn taak beëindigd is, kan worden gestraft met een geldboete van 50 tot 1000 euro (artikel 316bis Strafwetboek).
Elke werknemer kan als burger opgeroepen worden om te zetelen in een jury van het assisenhof.
In Amerika bepaalt een jury van 12 gewone burgers of een verdachte schuldig is of niet. De rechter bepaalt vervolgens de straf.
Nederland heeft dus geen juryrechtspraak zoals de Verenigde Staten en België. In die landen beoordeelt niet de rechter, maar een jury of iemand schuldig is. Een jury bestaat uit gewone mensen, zonder speciale opleiding voor het behandelen van rechtszaken. Cas wordt verdacht van een strafbaar feit; hij is een verdachte.
Wie opgeroepen wordt om in een volksjury te zitten, kan dat niet weigeren. Wie niet komt opdagen, riskeert dan ook boetes tot 25.000 euro. Juryleden zijn verplicht om “aandachtig de zittingen te volgen” en “onpartijdig” te zijn.
een groep mensen die oordeelkundig geacht wordt en gevraagd een oordeel ergens over uit te spreken.
De rol van de jury in een assisenproces is erg belangrijk: zij beslist of de beschuldigde zich al of niet schuldig heeft gemaakt aan de feiten die hem of haar ten laste worden gelegd.
Je mag ervan uitgaan dat het proces meerdere dagen duurt, meestal een week. Afhankelijk van hoeveel getuigen en deskundigen er aan het woord komen, zal het proces langer of korter duren.
Juryplicht in de Verenigde Staten betekent dat in principe iedere Amerikaan beschikbaar moet zijn om zitting te nemen in een jury. Elke Amerikaan kan hiervoor geselecteerd worden, dus ook rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof. Wanneer men een oproep ontvangt dient men op de selectiezitting te verschijnen.
De jury wordt dus samengesteld uit leken, ofwel 'gewone' mensen. Deze groep mensen beslist of de verdachte schuldig is. Wanneer de jury de schuld van de verdachte heeft bepaald, verbindt de rechter hier een straf aan. Juryrechtspraak wordt, in tegenstelling tot veel andere Europese landen, niet gebruikt in Nederland.
Hoe werkt juryrechtspraak precies? Gestraft worden door je peers (gelijken), dat is het uitgangspunt van de (Amerikaanse) juryrechtspraak. Voor grote zaken (bijvoorbeeld moord en terrorisme) wordt een grand jury, bestaande uit twaalf willekeurige personen, samengesteld.
Iedereen die rechter wil worden, moet eerst Nederlands recht studeren aan een universiteit. Daarna kan je het beste eerst een ander beroep kiezen waarin je werkervaring opdoet. Want je moet minstens 2 jaar ervaring buiten de rechterlijke organisatie hebben voordat je aan de rechtersopleiding kunt beginnen.
De wetgeving betreffende het hof van assisen werd ingrijpend gewijzigd door de wet van 21 december 2009 tot hervorming van het hof van assisen, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 11 januari 2010 en inwerking getreden tien dagen nadien.
De rechter bepaalt de strafmaat. De twaalf leden van een jury in een strafzaak moeten samen tot een unaniem oordeel komen. Dit kan uren, maar ook weken duren. Blijft de jury verdeeld en komen ze er niet uit, dan heet dat een hung jury.
In de rechtszaal
Rechters beslissen of iemand de wet heeft overtreden, schuldig is aan een misdrijf. Ze hebben het laatste woord bij conflicten tussen burgers, bedrijven en overheid. In hun vonnis leggen ze een passende maatregel of straf op. Het oordeel van de rechter is bindend.
In het Hof van Assisen zetelt er ook een volksjury. Deze jury bestaat uit twaalf burgers die worden gekozen door het lot. De jury beslist over de schuldvraag van de zaak. Ze beslissen ook over de straf die zal worden opgelegd, maar dit doen ze niet alleen.
Ja. Een zitting van het hof van assisen is normaal gezien openbaar. Iedereen ouder dan 14 jaar kan de zaak vanuit het publiek volgen. Je moet daarvoor enkel je identiteitskaart voorleggen en uiteraard de regels naleven (stilte, geen gebruik van gsm,…).
Ten minste twee werkdagen voor het assisenproces worden uit de lijst van kandidaat-juryleden ten minste 60 personen opgeroepen voor de samenstelling van de jury. De voorzitter laat het ene kandidaat-jurylid na het andere afroepen door de griffier.