Er zijn twee grote voordelen van hydrocultuur. Ten eerste hoef je maar eens in de 3 à 4 weken water te geven, en bovendien geeft de watermeter ook nog eens aan wanneer het water op is dus als je daarop let zijn groene vingers niet nodig. Ten tweede is er minder kans op ziektes.
Er zijn verschillende voordelen aan hydrocultuur ten opzichte van potgrond. Het verzorgen van je planten kost minder tijd, omdat je minder vaak water hoeft te geven en je hoeft niet bang te zijn dat je je planten te veel water geeft.
In principe kan iedere soort plant als hydrocultuur plant worden gekweekt, dit moet dan wel vanaf het begin gebeuren. De wortels van de plant die op deze manier worden gekweekt zijn een ander soort dan de wortels van een normale kamerplant.
Hydrokorrels zijn ronde stenen, kleiner dan een knikker. De hydrokorrels worden voornamelijk gebruikt in bloempotten en zorgen voor een goede waterhuishouding. De korrels absorberen vocht en laten dit geleidelijk los, zodat de plant over een langere periode de juiste hoeveelheid water binnenkrijgt.
Planten zoals moerasbloemen en waterplanten hebben daarom meestal geen geschikte hydrocultuur. Planten met grote wortels: Planten met grote wortels hebben meer ruimte nodig om te groeien en kunnen daarom beperkt worden door de grootte van de korrels.
Hoe lang gaat een hydrokorrel mee? Dit is nou het mooie aan hydrokorrels: in principe gaan ze voor eeuwig mee! De korrel bevat namelijk geen stoffen die worden opgenomen door de plant, en wordt dus ook niet afgebroken. Het resultaat is dat een hydrokorrel oneindig opnieuw te gebruiken is.
Een laagje hydrokorrels bovenop de potgrond zorgt ervoor dat er uit de grond minder vocht verdampt. De potgrond blijft dus langer nat. Niet elke plant zal hier gelukkig van worden, omdat sommige planten juist niet te lang in vochtige grond willen staan.
Hydrokorrels zijn bij uitstek geschikt voor planten die in een pot groeien, zowel binnen als buiten. Hydrokorrels worden in de tuin minder vaak gebruikt.
Hydrokorrels zijn herbruikbaar. Wanneer de hydrokorrels een tijdje hebben gelegen en u ze wilt gebruiken voor een andere plant, hoeft u ze alleen maar even met lauwwarm water af te spoelen, waarna u ze in een (andere) plantenpot kunt gebruiken.
Uit het onderzoek blijkt onder andere dat hydrokorrels inderdaad het meest duurzame en circulaire substraat is voor kamerplanten. Voor een meest effectief en duurzaam schoonmaakproces , adviseren de studenten om de korrels handmatig met koud water te wassen en in een oven de korrels te ontsmetten en te drogen.
Planten zoals moerasbloemen en waterplanten hebben daarom meestal geen geschikte hydrocultuur. Planten met grote wortels: Planten met grote wortels hebben meer ruimte nodig om te groeien en kunnen daarom beperkt worden door de grootte van de korrels. In dit geval is het beter om een ander substraat te gebruiken.
Op een warme dag is het slim om de planten heel vroeg in de ochtend water te geven, zo kan de plant de dag goed vol water en fris beginnen. De regel in de zomer in de moestuin, als het erg warm is, is om de 2 dagen veel water geven in plaats van elke dag een beetje.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Denk bijvoorbeeld aan cactussen en vetplanten, waarbij het juist goed is als de grond snel droog valt. Bij andere planten kan het ervoor zorgen dat je minder snel water hoeft te geven. Denk bijvoorbeeld aan de Calathea, Alocasia of varens.
Hydrokorrels, dat zijn luchtige korrels van gebakken klei, zijn een erg mooi materiaal voor je terrasplanten. Het houdt heel lang (de korrels vergaan niet) en zo'n laagje weert het onkruid en remt de verdamping, zodat je minder water moet geven.
Het nadeel van een grote plantenbak is dat er heel veel hydrokorrels en potgrond in gaat. Dit kan opgelost worden door gebruik te maken van piepschuim.
Hydrokorrels worden het vaakst gebruikt om een drainagelaag onder in de bloempot of plantenbak te creëren. Wanneer er geen gat onderin zit kan het gebeuren dat je plant te veel water krijgt, waardoor de plant verzuipt.
Stop een laag hydrokorrels onderin de potten (2 à 5cm).
Dit is niet essentieel, maar kan helpen doordat de korrels bij zowel te nat als te droog helpen bij de waterhuishouding.
Werking hydrocultuur
De hydrocultuur werkt met kleikorrels die het water en andere belangrijke voedingsstoffen opnemen. Wanneer de plant deze voedingsstoffen of het water nodig heeft, geven de korrels deze geleidelijk af aan de wortels.
Leg 2 tot 3 cm hydrokorrels als drainage laag op de bodem van de nieuwe pot. Gebruik specifieke potgrond of substraat voor orchideeën. Maak de wortels nat, zo worden ze flexibeler en minder breekbaar. Plaats je orchidee mooi rechtop, verspreid de wortels voorzichtig, en vul verder aan met de potgrond.
Gemiddeld hoef je de plant maar één keer in de maand water te geven. Je geeft de plant water over de korrels totdat de watermeter stijgt en bij 'OPT' staat. Wacht drie tot vier dagen wanneer de watermeter op 'MIN' staat alvorens je opnieuw water geeft. Zo hebben de wortels even wat tijd om te luchten.
In de zakelijke wereld van kantoren, hotels en openbare ruimtes is hydrocultuur een snel toenemend en populair product. Een hydrocultuurplant is namelijk gemakkelijker te onderhouden dan de traditionele plant met potgrond. De gemiddelde hydrocultuurplant heeft maar één keer per drie à vier weken water nodig.
Hydrokorrels zijn erg gebruiksvriendelijk. Strooi eenvoudig een laagje hydrokorrels in de bloempot of plantenbak die u gaat vullen. 1/5 van de pot of bak vullen met hydrokorrels is in de meeste gevallen voldoende. Vervolgens vult u de pot of bak aan met potgrond en plant u uw planten of bloemen erin.