Een pony of paard produceert op jaarbasis resp. 29,3 en 53,7 kg stikstof en resp. 11,7 en 22,4 kg fosfaat. Afhankelijk van de frequentie van mesten, soort strooisel en aantal uren weidegang zal een pony/paard tussen de 4,4 en 15 m³ stalmest produceren.
De stikstofnorm voor dierlijke mest is een norm die uitgedrukt wordt in kg totale N uit dierlijke mest per hectare en per jaar. De norm voor dierlijke mest bedraagt normaal 170 kg N/ha, maar in sommige gevallen geldt een lagere norm (raadpleeg hiervoor het Mestbankloket).
Dierlijke meststoffen, zoals paardenmest, bevatten onder andere fosfaat en stikstof. Deze twee stoffen kunnen zorgen voor een vruchtbare bodem. Maar bij overbemesting kan de grond deze stoffen niet goed meer verwerken waardoor de grond verzuurt.
Paardenmest is een uitstekende bodemverbeteraar, want deze mest is rijk aan vezels en structuur. Toch heeft paardenmest een 'slechte' naam. Zeer 'verse' paardenmest zit namelijk bomvol onkruidzaden. Lastig als u uw sier- of moestuin ermee wilt bemesten.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Paardenmest is een warmere meststof dan koemest: er wordt bij de vertering van de meststof veel warmte afgegeven. Daarom wordt paardenmest vaak in de plantgaten gedaan van planten die graag warme voeten hebben om te groeien zoals komkommer maar ook tomaten, paprika en aubergines.
Wanneer compost vooral als mest wordt gebruikt, is de hoeveelheid stikstof bepalend voor de landbouwkundige waarde. Sommige GFT-composten kunnen tot wel 10 kg stikstof per ton bevatten. In de regel bevat compost rond de 5 kg stikstof per ton.
Bereken uw eigen gebruiksruimte De gebruiksnorm is normaal 170 kilogram per hectare per jaar. Heeft u derogatie? Reken dan met 230 of 250 kilogram. Volgens de berekening mag u een bepaalde hoeveelheid stikstof uit dierlijke mest gebruiken.
Bij een gemiddelde van 4 kg stikstof per m³ mest komt er dus 120 tot 240 kg stikstof per ha beschikbaar voor het grasland uit drijfmest. In het bemestingsplan wordt exact uitgerekend hoeveel kuub moet worden bemest voor de eerste snede. Maar minstens zo belangrijk is de vraag: wat er ín de mest zit.
Er werden geen negatieve gevolgen van paardenmest gezien. Een Australisch onderzoek deelde de impact van paarden op een natuur terrein in tweeën: de gevolgen van de hoef- afdrukken en de gevolgen van de mest. Hoefafdrukken leidden tot samenpakken van de grond.
Een flinke bemesting met compost of verteerde stalmest is voldoende om aan de behoefte van een aardappelteelt te voldoen. Aardappels hebben een relatief hoge kalium behoefte. Een te hoge stikstof bemesting kan averechts werken, doordat het loof zich te sterk ontwikkeld ten koste van de knollen.
Gezonde mest bestaat uit goed gevormde, glanzende ballen. Ze mogen een beetje uit elkaar vallen als ze de grond raken. Als het paard veel op de weide staat, vol in het gras, wordt de mest wat slapper. Als het paard juist veel hooi en stro eet, wordt de mest droger en zie je ook duidelijk vezels in de mestballen.
Wanneer het organische materiaal meer dan 1,5% stikstof bevat, dan wordt het meestal gerekend tot de groep stikstofrijk organische materiaal dat gebruikt kan worden om planten van stikstof te voorzien.
Strooiselmest van leghennen heeft een hoog aandeel minerale stikstof en een relatief hoge mineralisatie van de organisch gebonden stikstof. Daarom laat deze meststof de stikstof snel beschikbaar komen voor het gewas.
Fosfaat, stikstof en kali
Bij een opbrengst van 18 ton droge stof per hectare hebben de maïsplanten ongeveer 240 kilogram stikstof nodig en ruim 80 kilogram fosfaat. De wetgeving staat echter niet toe om deze hoeveelheden aan te voeren in de vorm van mest.
Volgens de stikstofgebruiksnorm voor dierlijke mest is het in beginsel toegestaan om 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar uit te rijden. Als u een derogatievergunning heeft, mag er meer dierlijke mest gebruikt worden.
In Nederland gold een grenswaarde van 1 mol stikstof (14 gram) per hectare per jaar voor een activiteit in de nabijheid van een Natura 2000-gebied.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit raadt u aan om u te houden aan de standaard gebruiksnorm voor dierlijke mest. Deze is 170 kilogram stikstof per hectare per jaar. Houd hier ook rekening mee bij het maken van uw bemestingsplan voor 2022.
De composthoop slinkt naar mate de tijd vordert. In de zomer verkrijg je in drie maanden goede compost en in de winter moet je ongeveer 6 maanden aanhouden.
Mest en bodemverbeteraars
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Paardenmest bevat gemiddeld 3 kg fosfaat per ton mest.
Paardenmest met stro moet dus composteren, en er wordt gezegd dat je rijpe = oude mest moet gebruiken. Maar al sinds 1991 gebruiken wij verse paardenmest in de tuin. Op 2 voorwaarden, wij spitten of werken de mest onder en dat doen we in november of december.
Alle gronden, ook humusrijke en veengronden, hebben regelmatig wat mest of compost nodig. Hoeveel dan? Als richtlijn kan aangehouden worden zo'n 300 liter per 100 m2 per jar. Dat mag ook wel 600 liter om het andere jaar zijn, maar niet een keer in de bijvoorbeeld 5 jaar een grote hoeveelheid geven.
In de moestuin (volle grond)
Aardbeien wortelen graag in een luchtige, humusrijke en vochthoudende grond. In de meeste gevallen doe je er daarom goed aan om bij het plantklaar leggen van de grond een extra hoeveelheid DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest in te werken.