In principe hoef je de nagels van je kat vrijwel nooit te knippen. Zeker als je kat buiten komt, slijten de nagels vanzelf. Door aan bomen te krabben en op een harde ondergrond te lopen, slijt de bovenste laag van de nagel waardoor deze korter wordt.
Net zoals bij ons groeien de nagels van je kat altijd door. In veel gevallen is het niet nodig om de nagels van je kat te knippen. Zeker als jouw kat veel naar buiten gaat is er genoeg om zijn nagels op een natuurlijk manier af te slijten.
Knip de nagel af in het lichte gedeelte, een paar millimeter van het roze gedeelte af. Bij donker gekleurde nagels is het lastiger te bepalen waar het leven zit. Knip eerst eventueel aanwezige lichte nagels om gevoel te krijgen waar het leven van de nagels bij uw kat zit.
Katten behoren tot de weinige dieren die hun nagels kunnen intrekken of uitstrekken wanneer dat nodig is. Als ze lopen, zijn de nagels ingetrokken en rusten ze in de zogenaamde nagelzak.
Het knippen van de nagels van jouw kat of kitten is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je huisdier. Door de nagels regelmatig te knippen, voorkom je problemen zoals krassen, pijn en infecties.
Wanneer je de nagels te kort knipt, knip je in het leven en dat doet pijn. Je kunt het vergelijken met je eigen nagels. Als je je nagels te kort knipt, voelt dat ook heel vervelend. Als je kat lichtgekleurde nagels heeft, kun je zelf vrij goed zien hoe kort je ze kunt knippen.
Ook oudere katten, die minder bewegen, hebben soms problemen met hun nagels, waarbij een beetje hulp van pas kan komen. Dit betekent niet dat u de nagels van oudere katten of binnenkatten elke week hoeft te knippen. Meestal hoeft dit maar twee of drie keer per jaar.
Knip de nagels als je merkt dat je kat bijvoorbeeld telkens blijft haken aan meubels of kleding of als nagels dreigen in te groeien. Zorg dat je een speciale nagelknipper hebt; hiermee is de kans kleiner dat je de nagel te kort knipt.
Wanneer nagels knippen kat...
Bij een kitten vanaf ongeveer 8 à 9 weken kun je, als de nagels heel erg scherp zijn, het beste de nageltjes vijlen, maar dan alleen de puntjes. Een kat verzorgt dus zijn nagels eigenlijk zelf, als hij maar de mogelijkheid krijgt om dit te kunnen doen.
Door het krabben of bijten aan de nagels zal het buitenste laagje van de nagel als een soort hoesje loskomen.Op deze manier houden katten hun nagels scherp.
Knip de nagels bijna helemaal recht af en rond ze een beetje rond de hoeken om de nagels sterk te houden. Door de nagel recht te knippen, verklein je de kans op het ontwikkelen van ingegroeide nagels. Knip je nagels met veel kleine sneden en probeer niet de hele “vrije rand” met één enkele snede weg te knippen.
Onze nagels groeien gewoon door en worden steeds langer, maar bij een kat wordt er elke keer een nieuwe nagel gevormd. Zelfs als een kattennagel niet slijt, komt er gewoon weer een nieuwe nagel. De nieuw gevormde nagel groeit in de oude nagel, waardoor de nagel, als deze niet afslijt, steeds dikker wordt.
Katten hebben nagels nodig. Om bijvoorbeeld ergens in te klimmen. Maar ook om te krabben, om zichzelf te beschermen en verdedigen. Toch is het belangrijk dat de nagels niet te lang worden.
Voor katten met een lange of halflange vacht is het verstandig om twee tot vier keer per jaar naar een trimsalon te gaan. Daar wordt de vacht geplukt en ontwold.
Het kan een oplossing zijn om je kat te (laten) scheren.Ernstige klitten kunnen namelijk verkleuring en littekenvorming op de huid van je kat veroorzaken. Bij een professionele trimsalon of de dierenarts zijn dan goede keuzes om je kat te laten scheren. Maar je kunt je kat ook thuis scheren.
Je kunt zelf de nagels van je hond knippen maar dit kun je ook door de dierenarts laten doen. De kosten hiervan liggen ongeveer tussen €7,50,- en €12,50,-. Sommige dierenartsen knippen de nagel van je hond gratis bij een consult.
Bij het ontklauwen worden nagels verwijderd uit de poot van de kat. Omdat de nagel van de kat onderdeel is van het laatste botje in de teen, en om er zeker van te zijn dat er geen cellen achterblijven waaruit nagelweefsel kan groeien, is de enige mogelijkheid om het stuk bot bij het gewricht geheel te verwijderen.
Hoe werkt een nagelknipper? U legt uw nagel onder de knipper en duwt met uw andere hand op de (vergrote) hendel. Dankzij de gebogen knipranden wordt de nagel halfrond afgeknipt. Als u uw nagel in de elektrische knipper steekt, knipt het apparaat op batterijen de nagels (gebogen) af.
Ondersteun de achterpoten
Steek je ene hand door de beide voorpoten en leg je hand net achter de voorpoten. Met je andere hand til je de kat op onder zijn achterpoten. Je neemt zijn achterpootjes tussen je duim en de palm van je hand. Hebben de achterpoten goed steun, dan is het de beurt aan de voorpoten.
De meeste kattenpoten hebben 4 tenen, sommige rassen zelfs 7. De extra teen aan de voorpoot die de grond niet raakt heet een 'wolfsklauw' Via de pootjes kan je kat zweet afvoeren. Krabben is voor het bijhouden van de nagels en achterlaten van geurtjes.
Katten moeten hun hele leven ontwormd worden. Het schema voor ontworming bij katten is als volgt: Jonge katten (kittens) worden standaard ontwormd op de leeftijd van drie, vijf en zeven weken.Daarna krijgt uw kat of kitten maandelijks een wormenkuur, tot hij zes maanden oud is.
Kattennagels vervellen vanzelf en hoeven in principe niet geknipt te worden. Het is belangrijk dat je kat lange scherpe nagels heeft omdat ze ze gebruikt voor dagelijkse activiteiten zoals klimmen.
Vanaf de 6 maanden gaat je kitten een stuk langzamer groeien, het skelet is echter pas na 14 maanden volgroeid. Een kat groeit, afhankelijk van het ras, totdat hij ergens tussen de twee en drie jaar is. Dat is dus hoelang katten groeien, hoe groot ze precies worden, weet je dan dus pas.