Ook kan de vorm van de baarmoederholte beoordeeld worden. Tegenwoordig wordt een baarmoederfoto ook wel om een therapeutische reden gemaakt. Het kan zijn dat vanwege het doorspoelen van de eileiders de doorgankelijk weer wat verbetert. Zo kan de kans op een zwangerschap wat toenemen gedurende een paar maanden.
Bovendien bestaat de kans dat vrouwen van gedachte veranderen en toch nog graag kinderen willen. Een te groot risico voor Piek. "Als de eileiders eenmaal verwijderd zijn, dan ben je onvruchtbaar.Wil je na deze operatie toch zwanger worden, moet je overgaan tot IVF."
Op een echo via de vagina of buik kun je geen eileiders zien, maar soms wel het vocht dat in een eileider kan zitten (hydrosalpinx). Om goed te kunnen bepalen wat er aan de hand is, is een kijkoperatie nodig.
U kunt de dag na het onderzoek weer aan het werk. Er is geen bezwaar tegen geslachtsgemeenschap in de periode voor de HSG. Let wel: u mag niet zwanger zijn tijdens het onderzoek (zie ook bij ”Het maken van een afspraak”).
Het gebruik van oliecontrastmiddel bij het testen van de doorgankelijkheid van de eileiders bevordert de vruchtbaarheid van vrouwen met een onvervulde kinderwens. Met het doorspuiten van de eileiders wordt eventueel afvalmateriaal van cellen en slijmproppen in de eileiders weggespoeld.
Het maken van de foto's voel je vanzelfsprekend ook niet. Het inspuiten van de contrastvloeistof kan ongemerkt passeren, maar meestal vinden de dames dit enorm onprettig. Vooral wanneer de vloeistof met wat hogere druk door de eileiders moet worden gespoten, wordt dit als venijnig pijnlijk ervaren.
Omdat je eicellen zich via je eileiders naar je baarmoeder bewegen, is het belangrijk dat deze doorgang vrij is. Als je eileiders verstopt zitten door bijvoorbeeld verklevingen of door verklevingen zich niet vrij in de buikholte kunnen bewegen, kan dat een grote impact hebben op je vruchtbaarheid.
Het kan soms pijnlijk zijn, vergelijkbaar met een flinke menstruatiepijn/kramp. Deze pijn zakt snel af. Het onderzoek duurt, inclusief de voorbereiding, ongeveer 10 tot 15 minuten.
U belt bij het begin van uw cyclus om een afspraak te maken voor een HSG. Het onderzoek zal dan plaatsvinden tussen cyclusdag zes en twaalf. De reden hiervoor is dat het onderzoek moet plaatsvinden na de menstruatie, maar voor de eisprong.
U kunt na het onderzoek last hebben van de volgende verschijnselen: Vaginaal bloedverlies Is onschuldig, duurt enkele dagen en gaat over in bruine afscheiding; Buikpijn Kan een dag ''zeurend'' aanwezig blijven maar verdwijnt meestal snel na het maken van de foto.
Verklevingen kunnen met zekerheid vastgesteld worden door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Het nadeel van deze methode is dat door de operatie ook weer nieuwe verklevingen kunnen ontstaan.
Verklevingen zijn met echoscopisch onderzoek niet zichtbaar. Meer informatie over echoscopisch onderzoek vindt u in de folder Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen. Het beoordelen van de buikwand De buikwand is soms erg pijnlijk bij vrouwen met chronische buikpijn.
Yes! Toch betekent het niet dat je direct zwanger kunt worden. Verklevingen kunnen namelijk terugkomen. Ongeveer 70% van de vrouwen wordt na de kijkoperatie zwanger.
Eén eileider
Als een van de twee eileiders er goed uitziet, dan is er een spontane kans op een zwangerschap. De kans per maand neemt wel af als je een beschadigde eileider hebt, omdat de eisprong meestal aan beide kanten even vaak voorkomt.
Onderzoek bij andere patiëntengroepen laat zien dat het wegnemen van 1 eierstok op kinderleeftijd geen invloed heeft op puberteitsontwikkeling, menstruatiecyclus en kans op een spontane zwangerschap.
De menstruatie blijft na de operatie helemaal weg. Wel kunt u vlak na de operatie nog kort vaginaal bloedverlies hebben. U hoeft hier niet van te schrikken, het is een gevolg van het plotseling stoppen van de hormoonproductie.
De LH-piek duurt ongeveer 48 uur en begint tussen de 24 en 36 uur voor de ovulatie (de eisprong). Als je de LH-piek berekent kun je er dus achter komen wanneer je het meest vruchtbaar bent, want dat is namelijk de 24 uur nadat de eicel is vrijgekomen.
Vanaf de eerste dag waarop je normaal gezien je menstruatie zou moeten krijgen, kan je een test doen. Heb je een onregelmatige cyclus, reken dan 28 dagen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Hoe langer je wacht om te testen, hoe correcter het resultaat.
Het hoogtepunt van je LH-piek is vaak in de middag en niet in de ochtend. Je kunt de ovulatietest dan het beste rond het middaguur (12.00) afnemen. Een LH-piek kan soms erg kort duren. Om zeker te zijn dat je deze niet mist, kun je twee keer per dag testen.
Een vruchtbaarheidsbevorderende operatie is een operatie waarmee je meer kans op een zwangerschap hebt. Bijvoorbeeld wanneer 1 of beide eileiders dicht zitten of als er verklevingen in de eileiders zijn. Als de eileider beschadigd of dicht is aan het uiteinde, kunnen de eicel en zaadcel er niet goed doorheen.
Sommige vrouwen voelen zich na een kleine ingreep zoals een hysteroscopische sterilisatie, het verwijderen van een IUD of kleine poliep nog vervelend. Het is dan ook het beste op de dag van de ingreep geen belastende werkzaamheden te verrichten. De dag erna kunt u over het algemeen uw gewone bezigheden weer oppakken.
Klachten na de ingreep
De eerste dagen na de ingreep kan nog bloedverlies optreden. Als het bloedverlies helemaal is gestopt, kan u weer geslachtsgemeenschap( seks) hebben. Dit kan enkele dagen duren, soms wat langer, een dag of 10. Ook kunt u buikpijn hebben zoals bij een menstruatie.
Oorzaken van verklevingen en afgesloten eileiders zijn een infectie (meestal een seksueel overdraagbare infectie zoals Chlamydia (zie seksueel overdraagbare aandoeningen), endometriose (zie endometriose) of eerdere buikoperaties, buikvliesontsteking of blindedarmontsteking.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten.Een aantal mensen krijgt wel klachten.Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Testen: Als een vrouw dagelijks haar basale lichaamstemperatuur bijhoudt en er treedt geen lichte verhoging op in het midden van de cyclus, dan kan dit erop wijzen dat zij geen eisprong heeft. Als er geen elastisch baarmoederhalsslijm is, dan kan dat ook wijzen op het uitblijven van de eisprong.