Naast de 26 Vlaamse belforten werden in 1999 ook zes Waalse belforten erkend als Werelderfgoed, namelijk de belforten van Bergen, Binche, Charleroi, Doornik, Namen en Thuin.
En inderdaad, meest van al treft men belforten aan in Vlaanderen, Henegouwen en Artesië.
Het belfort van Doornik is het oudste van België (12de eeuw) en domineert de Grand-Place met een hoogte van 72 meter.
De magnifieke toren is het belfort van de stad Antwerpen van waaruit op geregelde tijdstippen een prachtige beiaard weerklinkt. In de stedelijke bouwregels is gestipuleerd dat geen enkel gebouw hoger mag zijn de 123 meter van de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwetoren.
Op de Werelderfgoedlijst staan alle culturele en natuurlijke onroerende goederen waarvan de Uitzonderlijke Universele Waarde door het UNESCO Werelderfgoedcomité is vastgesteld. Vandaag zijn er 15 Belgische werelderfgoederen.
De vijf landen met de meeste erfgoedsites zijn Italië (58), China (56), Duitsland (51), Spanje (49) en Frankrijk (49). Nederland, inclusief Curaçao, telt 12 werelderfgoederen. België telt er 15.
Meer dan 1.000 plekken op de wereld zijn door UNESCO tot Werelderfgoed bestempeld. Maar liefst 44 hiervan vind je in Spanje. Tijd om een kijkje te nemen in de mooiste steden die op deze bijzondere lijst staan.
De belangrijkste Brugse toren stamt uit de 13de eeuw, is 83 meter hoog en beschermd als werelderfgoed. Wie de 366 trappen beklimt, wordt beloond met een adembenemend uitzicht over Brugge en omstreken.
Tongeren, de eerste stad van ons land, fascineert met zijn Romeinse en middeleeuwse relicten en mooie basiliek. Hier start je tocht. Een pittige fietsroute met enkele stevige klimmetjes door een decor met imposante kastelen en burchten. Je fietst zuidwaarts naar de kleinste gemeente van België.
Gemaakt door Bruno Christiaenssens, 1844. Men begon waarschijnlijk te bouwen aan het belfort voor 1313, het jaar waaruit de eerste rekeningen dateren. Een ontwerptekening bewaard in het STAM is van Jan van Haelst, meestermetselaar. In 1323 waren reeds vier bouwlagen (van de zes geplande) klaar.
Het 83 meter hoge Belfort uit de 13e eeuw is een van de drie iconische torens van Brugge, samen met de torens van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Salvatorskathedraal. Wie de 366 trappen beklimt, wordt beloond met een indrukwekkend zicht op Brugge en haar omgeving.
Een belfort is het symbool bij uitstek van de onafhankelijkheid van een stad. Het deed dienst als wachttoren en als bergplaats van de stedelijke voorrechten en wapens. De klokken boven in de toren kondigden publieke bekendmakingen aan, waarschuwden bij gevaar, storm, brand en werden geluid bij feestelijkheden.
Het 70 meter hoge belfort werd gebouwd vanaf 1250 als teken van de macht der burgerij.
Dit is de eerste keer dat de naam van de stad opduikt in de geschiedenis. Brugge is wellicht een afleiding van het Oudnoorse woord voor 'pier' of 'landingspunt' (Bryggja) of afkomstig van het Germaanse 'brugjo' wat ongeveer hetzelfde betekent.
De Saaihalle of Natiehuis van de Genovezen, is een bouwwerk in Brugge. Het dateert uit de 14e eeuw en is het oudste gebouw van Brugge waarvan de datum vermeld is op de gevel.
Brugse scholen (lager en middelbaar onderwijs) bezoeken het Belfort gratis. Breng hiervoor een brief mee met de aankondiging van je bezoek, naam, adres school, naam leerkracht, aantal leerlingen en begeleiders, leeftijd leerlingen (of de klas waar ze in zitten), ondertekend door directie school.
Brugge wordt al meer dan 600 jaar bestuurd vanuit een van de oudste stadhuizen van de Nederlanden.
De Stad Brugge telt in totaal 119.541 inwoners (2023).
Op 12 oktober 1492 ontdekte Christoffel Columbus voor Spanje, Amerika, het begin van een koloniaal rijk.
De Spaans-Amerikaanse Oorlog van 1898 zorgde ervoor dat Spanje onder meer Cuba, Puerto Rico, de Filipijnen en Guam verloor. De enige Spaanse koloniën waren nog Equatoriaal-Guinee, het noorden van Marokko en de Westelijke Sahara. Deze gebieden zouden pas na de Tweede Wereldoorlog onafhankelijk worden.
Guam, de Fillipijnen, Cuba en Puerto Rico waren de laatste Spaanse koloniën. Guam en Puerto Rico werden veroverd door de VS en de andere 2 werden onafhankelijk. In de 20e eeuw ontstond de Spaanse burgeroorlog (1936 – 1939) en werden grote delen van het land verwoest. De dictator Fransisco Franco kwam aan de macht.