Bedorven boerenkool wordt slap, krijgt een zure geur of beschimmelt. Is de boerenkool wat slapper, maar ruikt ze nog goed en zie je geen schimmel? Dan kan je de groente zeker nog gebruiken, bijvoorbeeld in een smakelijke stoemp met worst.
Hoe weet ik of boerenkool niet meer goed is? Voorgesneden boerenkool wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen. Dus kijk, proef of ruik goed.
Voorgesneden boerenkool wordt slap, beschimmelt, of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Bewaren. Gesneden en voorverpakte boerenkool is in de koelkast zo'n 5-7 dagen houdbaar.
Ongesneden, verse boerenkool is 3 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast.
Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op. Je kunt je stamppot ook als lunch eten. Bak het bijvoorbeeld even in de koekenpan op en serveer het op boterham! In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.
THT: Ten minste Houdbaar Tot
Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of zo'n product nog lekker is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Rauw is boerenkool ook een goed idee, denk maar eens aan smoothies, sappen en salades. Rauwe boerenkool is op zich bitter van smaak en het blad is vrij taai en stevig.
Ja, van de doorgeschoten boerenkool kun je gewoon de bladeren eten. Wat je niet nodig heb, kun je eventueel later zelfs nog eten.
Bewaren. Gesneden en voorverpakte boerenkool is in de koelkast zo'n 5 tot 7 dagen houdbaar. Je kunt boerenkool ook invriezen.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
In de koelkast kun je de kliekjes tot drie dagen bewaren. De beste plek is achter in de koelkast of in de nulgradenlade. Wil je de maaltijd liever langer bewaren? In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed.
Kun je boerenkool weer opwarmen? Ja, boerenkool kun je prima opnieuw opwarmen. Dit is veilig om te doen. Verder is boerenkool een vrij robuuste groente: textuur en smaak blijven goed.
,,Producten waar geen micro-organismen zoals bacteriën in kunnen groeien, omdat er te weinig vocht in aanwezig is (bijvoorbeeld suiker) of omdat het product te zuur is (azijn), zijn levenslang houdbaar.
Ziet het product er nog goed uit na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je het in de meeste gevallen gewoon nog opeten. In het ergste geval krijgt het voedsel schimmel. Als je dit eet, kan er een allergische reactie of ademhalingsproblemen worden veroorzaakt of je maag kan overstuur raken.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Ook groente uit pot kun je nog jaren na de houdbaarheidsdatum nog eten. Dat je het zo lang kunt bewaren, komt omdat de groenten eerst heel goed zijn verhit. Daardoor zijn alle bacteriën gedood en bederven de groenten eigenlijk niet.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Bladgroenten zoals spinazie, andijvie en sla blijven maar 2 dagen goed in de koeling. Sperziebonen, wortels, broccoli, witlof en bloemkool zijn ongeveer 4 tot 10 dagen (afhankelijk van de groente) te bewaren in de koelkast. Deze groenten kun je tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Door het bevriezen van de plantencellen stopt de groei, maar de omzetting in suiker gaat nog even door. Daardoor wordt de natuurlijke bittere smaak van de boerenkool (en spruitjes) wat zoeter. Dat verschil in smaak was overigens vroeger groter.
Een restje bereide boerenkool kun je 1-2 dagen later nog opwarmen in een pan. Dat geldt ook voor boerenkoolstamppot. Doe het opwarmen door en door, tot stomend heet. Dat kan bijvoorbeeld in de magnetron, maar het allerlekkerst is boerenkoolstamppot nog even op te bakken in een koekenpan.