Koop je eieren in de supermarkt? Ga voor eieren met een Topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof.
USDA-klasse AA : deze classificatie geeft de hoogste kwaliteit eieren aan, zoals eieren met een schone, onbeschadigde schaal en stevige, ronde dooiers. USDA-klasse A: deze classificatie geeft eieren van zeer hoge kwaliteit aan, waaronder eieren met een schone schaal en redelijk dikke eiwitten.
DEN HAAG - De Rondeeleieren onder het AH Puur & Eerlijk logo en de eieren van Bio+ komen het beste uit een test van de Consumentenbond. Voor de eigen gezondheid maakt het echter weinig uit welke eieren consumenten kiezen. De bond testte in totaal zeventien veelverkochte soorten eieren.
Naast biologische eieren dragen ook Rondeeleieren (bij Albert Heijn), de vrije-uitloopeieren van GIJS streekproducten (PLUS) en Kipster (Lidl) dit keurmerk. Biologische eieren herken je ook aan het Europees biologisch keurmerk (het 'groene blaadje') of het EKO-keurmerk.
Een scharrelei scoort het laagst op de diervriendelijke schaal, vrije-uitloop zit ertussenin en biologische eieren scoren het beste. Dit vertaalt zich door in de prijs in de winkel. Biologische eieren zijn het duurst, scharreleieren het voordeligst.
Koop je eieren in de supermarkt? Ga voor eieren met een Topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof.
Het ganzenei is vetter, romiger en intenser van smaak. Dit ei past bijvoorbeeld goed bij een gerecht met asperges. Mocht je ze ooit tegenkomen bij een poelier, groothandel of bij een boer: zeker proberen! Eendeneieren zijn groter dan kippeneieren en zijn romiger van smaak omdat ze meer vet en eiwit bevatten.
Dier- en milieuvriendelijk eierschap
Onze eieren zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland. Lidl zet zich al jaren in voor het verduurzamen van de eierproductie.
De resultaten waren dus duidelijk: voor de lekkerste eieren, kies je voor kippen die in de wei hebben geleefd . Als je die niet hebt, kies je de eieren met de hoogste niveaus omega-3-vetzuren. Wat betreft de smaak, maakt het niet uit of de eieren biologisch, kooivrij of uit een kooibatterij zijn.
Alle eieren bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip. Zo hebben ze meer ruimte en kunnen ze naar buiten.
Van pluimveehouder tot tuinder en van bakker tot bierbrouwer, ze openen allemaal hun deuren om te laten zien hoe ze werken. De Groot Westerveld Boerderij uit Terschuur is een van de pluimveehouders die meedoet aan de open dag.Hier worden iedere dag 60 dames gemolken en 6.000 eitjes van de kippen geraapt.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Hoe krijgt een ei zijn kleur? Het geheim van de kleur van een ei zit hem in de kleur van de kip die hem legt. Daarbij gaat het niet om te kleur van de veren van de kip, maar om de kleur van haar oorlelletje. Een kip met een rood lelletje legt een bruin ei en de kippen met een wit lelletje leggen witte eieren.
Eieren die in de winkel worden gekocht, worden meestal gelegd door kippen die in kooien of grote, afgesloten schuren (dat heet kooivrij) worden opgesloten en nooit de zon zien, wat betekent dat er geen vitamine D in eieren die in de winkel worden gekocht zit. In vergelijking met eieren die in de winkel worden gekocht, zijn eieren van lokale boerderijen rijker aan kleur, dooierdichtheid, versheid en schaaldikte .
Verse eieren die u koopt bij de boer zijn 28 dagen houdbaar. Eieren die in de supermarkt zijn gekocht, zijn zo lang houdbaar als de THT-datum op de doos aangeeft.
Hoewel de kleur van eidooiers niet betekent dat ze een hogere of andere voedingswaarde hebben, vinden veel mensen dat donkergekleurde dooiers smaakvoller zijn . Dit is niet wetenschappelijk onderbouwd, dus u zult het zelf moeten beoordelen — een vooruitzicht waarvan wij denken dat u het niet erg zult vinden, als u net zo van eieren houdt als wij!
Er zijn drie consumentenklassen voor eieren: US Grade AA, A en B. De klasse wordt bepaald door de kwaliteit van het ei en het uiterlijk en de conditie van de eierschaal. Eieren van elke kwaliteitsklasse kunnen verschillen in gewicht (grootte) .
Kippen van de boerderij worden gevoed met voedselbronnen van hogere kwaliteit dan die welke in een fabriek worden gehuisvest voor massaconsumptie . Dit is waarom de dooier rijker is en de schil dikker.
De eidooier is juist het gezondste deel van het ei. Deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren. Eigeel bevat wel een klein beetje verzadigd vet, maar 60 procent van het vet in eieren is onverzadigd vet en dus helemaal niet slecht.
De officiële toetsing aan de criteria van het Beter Leven keurmerk moet nog plaatsvinden, maar Kipster gaat ongetwijfeld drie dik verdiende sterren krijgen. Daarmee zijn de Kipster-eieren dan vergelijkbaar met biologische eieren, of het Rondeel-ei van Albert Heijn, het Gijs-ei van Plus en het Vrolijke Kip-ei van Deen.
Lidl heeft de industrie ook verder ondersteund door een van de eerste retailers te worden die witte eieren in alle winkels in het Verenigd Koninkrijk introduceerde, waarmee producenten worden geholpen door productievere en milieuvriendelijkere vogels te gebruiken. Deze witte eieren worden geproduceerd door kippen met witte veren .
Code 2: scharrelei, scharrel+ en rondeel
De kippen kunnen niet naar buiten. Ze hebben minder ruimte dan biologische en vrije-uitloopkippen. Een klein gedeelte van de snavel wordt gebrand of geslepen.
'Als er een haan bij is, blijven roofvogels op een afstandje. ' Bij biodynamische landbouw is het zelfs verplicht twee of drie procent hanen te houden, uit welzijnsoverwegingen. Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed.
Het eten van 7 of meer eieren per week vergroot het risico op hart- en vaatziekten als je al diabetes type 2 hebt met 40 procent ten opzichte van het eten van 1 ei per week. Dit concludeert de Gezondheidsraad uit verschillende onderzoeken.
Het beste ei voor je geld krijg je volgens Bestman als je eieren met twee of drie Beter Leven-sterren koopt. Dat zijn eieren van Kipster, Rondeel, Eko, Demeter, vrije uitloop, biologische of biodynamische. ,,Dan weet je zeker dat de kippen, als het kan, weer naar buiten mogen.