Dagelijks drinken van meer dan twee alcoholische eenheden bleek lineair geassocieerd met dementie. Hoe meer je drinkt, hoe groter het risico. Het advies luidt dus nog steeds: geniet, maar drink met mate.
Volgens de onderzoekers verhoogde het risico op dementie in de groep die veel gesuikerde frisdrank dronk (minstens 20% van hun calorieopname per dag). In die groep steeg het risico op dementie met 80%.
Zo blijkt uit een onderzoek onder 72-plussers dat degenen met een lage dagelijkse inname van alcohol (maximaal 1 glas per dag) een lager risico lopen om dementie te ontwikkelen dan degenen met een onregelmatige, hogere inname (meerdere keren per week meer dan 2 glazen op één dag) [6].
Diabetes en hart- en vaatziekten zijn risicofactoren voor dementie. Daarnaast lijken vezels ook nog bij te dragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ook ontstekingen spelen vaak een rol bij dementie.
Verzadigde vetzuren en transvetten aanwezig in melk(producten), vlees(waren), gebak en fast food zijn schadelijk voor de hersenen. Bietsuiker moet je vermijden, omdat het het risico op diabetes, hartproblemen en obesitas verhoogt, wat schadelijk kan zijn voor de hersenen.
Voor nootjes is dus ook geen hard bewijs dat het dementie kan voorkomen. Het bewijs dat nootjes in het algemeen gezond zijn is wat sterker. Het voedingscentrum beveelt dan ook een handje noten (25 gram) per dag aan. Ook pindakaas valt hieronder.
Als je te veel calorieën binnenkrijgt, kun je overgewicht krijgen. Hierdoor neemt het risico op hersenaandoeningen, zoals dementie, toe. Daarnaast zorgt suiker, net als witte graanproducten, voor een sterk wisselende bloedsuikerspiegel. Daardoor kan je een dip ervaren en werken je hersenen minder goed.
Cafeïne kan de hersenfunctie verbeteren en de cognitieve achteruitgang afremmen. Enkele studies suggereren zelfs dat regelmatig koffie drinken het risico op Alzheimer kan verminderen met maar liefst 60%!
andere langdurige gezondheidsproblemen – dementie verergert doorgaans sneller als de persoon met andere aandoeningen leeft, zoals hartziekten, diabetes of hoge bloeddruk , vooral als deze niet goed worden behandeld.
Rode wijn. Hoewel het het beste is om helemaal te stoppen met het drinken van alcohol, kan het nuttigen van rode wijn - in tegenstelling tot witte wijn, bier of sterke drank - gunstig zijn voor de gezondheid van de hersenen als het met mate wordt geconsumeerd . Rode wijn bevat antioxidanten die oxidatieve stress verlagen en neurodegeneratieve aandoeningen zoals dementie afweren.
Met een glas wordt een standaardglas bedoeld (10 gram ethanol of pure alcohol). Je polsslag en ademhaling versnellen.Je krijgt een warm gevoel.Je smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn.
Veel geuren zijn namelijk herkenbaar, zoals anijs, sinaasappel, lavendel, den en geranium. Maar behalve dat ze herkenbaar zijn, doen deze geuren ook iets met stemming en soms zelfs met het lichaam, ook bij mensen met dementie. Eucalyptus helpt bijvoorbeeld als u verkouden bent en lavendel ontspant.
Supplementen van de meeste B-vitaminen, vitamine D en E verminderen de kans op dementie of de achteruitgang ervan niet. Enkel foliumzuur zou een positief effect kunnen hebben.
Grofweg kan gezegd worden dat teveel verzadigd vet, transvet, suiker en zout ongezond is. Verzadigde vetten zijn met name dierlijke vetten en komen voor in vlees, boter, zuivel en gefrituurde producten. Ook gebak, koek, snacks, zoutjes en chips bevatten veel verzadigd vet en transvet.
Voldoende beweging, gezond eten, matig alcohol gebruik en niet roken zijn daarom aan te raden. Ook zijn zogenaamde vasculaire risicofactoren zoals suikerziekte, hoge bloeddruk en overgewicht van invloed op het beloop bij dementie en dienen daarom goed onder controle te zijn.
Ongezonde leefstijl
Wanneer je ongezond leeft heb je meer kans om later dementie te krijgen. Hierbij kun je denken aan roken, weinig bewegen en ongezonde voeding. Ook iemand die altijd gezond geleefd heeft kan dementie krijgen.
Een verwarde "interne biologische klok." De persoon die met Alzheimer leeft, kan zich overdag moe voelen en 's nachts wakker. Weinig licht kan schaduwen vergroten, waardoor de persoon verward kan raken door wat hij ziet. Hij kan hallucinaties ervaren en meer geagiteerd raken.
Kenmerken van dementie
vergeetachtigheid; taalproblemen, bijvoorbeeld niet op woorden kunnen komen of de betekenis van woorden vergeten; gedragsverandering, bijvoorbeeld ongeduldiger worden, of woedeaanvallen; problemen met dagelijkse handelingen, zoals boodschappen doen of het bedienen van een computer.
Bied gedurende de dag verschillende soorten drank aan, zoals thee, koffie, warme en koude melkdranken, vruchtensap of smoothies, soep, limonade en water . Zorg ervoor dat de kop of het glas geschikt is - niet te zwaar of een moeilijke vorm heeft.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
In een kleine studie werden 28 ouderen met dementie blootgesteld aan rozemarijn en citroenolie in de ochtend en lavendel en sinaasappel in de avond. De onderzoekers vonden dat alle patiënten een verbetering van hun symptomen hadden ervaren (Jimbo 2009).
Boter en volle kaas
Deze zuivelproducten zitten vol met verzadigd vet. Volgers van het MIND-dieet vermijden boter, kaas en andere volle zuivelproducten. Als het gaat om de gezondheid van de hersenen, zijn magere zuivelproducten over het algemeen de gezondere keuze . Je kunt melk, yoghurt, kwark en andere zuivelproducten in magere vormen krijgen.
Yoghurt en zuurkool
Gefermenteerde voedingsmiddelen – dit zijn producten waar levende bacteriën in zitten – zijn vooral belangrijk voor gezonde darmen. Maar: als je darmen gezond zijn, is dit juist gunstig voor je hersenen. Daarom horen yoghurt, zuurkool, kefir en kimchi ook in dit rijtje thuis.
Eieren bieden een scala aan gezonde voedingsstoffen. Wat betreft de gezondheid van de hersenen, zijn eidooiers een goede bron van choline, wat geassocieerd wordt met het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de hersenfunctie , zoals het onderhouden van geheugen en communicatie tussen hersencellen.