BPPD wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van oorkristallen in een deel van het binnenoor (evenwichtsorgaan) waar zij zich niet horen te bevinden. Wat hiervan de oorzaak is, is meestal niet duidelijk, maar het kan mogelijk ontstaan door infectie, een hoofdtrauma, na een ooroperatie of langdurige bedrust.
Waardoor de kristallen in een kanaal van het evenwichtsorgaan terecht komen is niet altijd te zeggen. Er zijn verschillende oorzaken voor, zoals ouder worden, een harde klap tegen het hoofd, langdurige bedrust en eerdere ziekte van het evenwichtsorgaan (bijvoorbeeld ontsteking of de ziekte van Menière).
Het oor In het binnenoor zitten zintuighaarcellen. Uit deze zintuighaarcellen komen de trilhaartjes. Op deze trilhaartjes zitten oorsteentjes. Als u van houding verandert bewegen de trilhaartjes en oorsteentjes.
Zorg dat je de aanval even doorstaat door te blijven zitten of staan, al dan niet met steun. De aanval dooft vanzelf uit. -4- Blijf in beweging en ga niet in bed liggen bij klachten (tenzij echt niet anders kan). Als je flink duizelig bent, nodigt dit natuurlijk niet uit om met plezier te gaan bewegen.
De behandeling bestaat uit het verplaatsen van de oorkristallen naar een minder gevoelige plaats in uw oor. De hiernavolgende behandelingen van BPPD zijn van toepassing bij losliggende klontering in het achterste kanaal. Spontaan herstel treedt op bij ongeveer 30 procent van de klachten.
Meestal duurt de aanval niet langer dan een minuut. In het binnenoor zitten kleine kristallen die we nodig hebben voor het waarnemen van bepaalde bewegingen. Wanneer er kristallen losraken kunnen ze de werking van het evenwichtsorgaan verstoren waardoor er duizeligheid optreed.
Bijvoorbeeld als je omdraait in bed, voorover buigt, omhoog kijkt of achterom kijkt. Het duizelig zijn duurt een paar seconden tot minuten. Positie-duizeligheid is vervelend, maar het kan geen kwaad. Het gaat meestal binnen 4 weken vanzelf over.
Welke vorm van duizeligheid je ook hebt, de oorzaken liggen vaak bij de evenwichtsorganen (één bij elk oor), de ogen en/of het 'diepe gevoel' in spieren en pezen. Ook stoornissen in bepaalde delen van de hersenen en stress en spanning kunnen tot duizeligheid en balansstoornissen leiden.
BPPD kan doorgaans goed worden behandeld met de Epley Manoeuvre. Door deze behandeling zorgt de KNO-arts ervoor dat de steentjes weer op de juiste plek terechtkomen. Iedere houding duurt ongeveer 1 minuut en kan de bekende kortdurende duizeligheid veroorzaken. Hier leest u hoe de Epley manoeuvre wordt gedaan.
Ongeveer een kwart hiervan wordt veroorzaakt door BPPD. Het komt vooral bij mensen van middelbare leeftijd en ouder, maar ook bij jongeren, meestal na een hoofdletsel. In 85 à 95% van de gevallen is het achterste halfcirkelvormige kanaal, een onderdeel van het evenwichtsorgaan, de boosdoener.
BPPD wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 'oorkristallen' in een deel van het binnenoor (evenwichtsorgaan) waar zij zich niet horen te bevinden. Wat hiervan de oorzaak is, is meestal niet duidelijk, maar het kan mogelijk ontstaan door infectie, een hoofdtrauma, na een ooroperatie of langdurige bedrust.
Bent u erg duizelig? Wacht dan even tot u zich minder duizelig voelt en ga daarna weer door met wat u aan het doen was. Het is niet de bedoeling dat u bepaalde bewegingen gaat vermijden. Bedenk wel dat u ook bij autorijden of fietsen bewegingen maakt waardoor u ineens duizelig kunt zijn.
Op volwassen leeftijd wordt het vooral gezien bij mensen boven de leeftijd van 50 jaar.Op kinderleeftijd wordt BPPD het meest gezien bij pubers. Zowel jongens als meisjes kunnen een BPPD krijgen.
Samenstelling vestibulair systeem
Samen vormen zijn het evenwichtsorgaan. Deze registreert de bewegingen van het hoofd en zijn positie wanneer het lichaam bewegingen maakt. Daarnaast zijn ook de ogen een belangrijk orgaan dat bijdraagt aan het gevoel van evenwicht en balans.
Medicatie is niet effectief als behandeling van BPPD.
Bij BPPD zijn de steentjes in het evenwichtsorgaan verplaatst. Dit kan zomaar gebeuren en duurt meestal 3 weken. U wordt dan duizelig als u bepaalde bewegingen maakt met uw hoofd. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken.
BPPD is een ziekte van het evenwichtsorgaan die vaak voorkomt. Het evenwichtsorgaan ligt in het binnenoor naast het slakkenhuis. Het evenwichtsorgaan bestaat uit 3 kanalen die eruitzien als een halve cirkel.
Om duizeligheid te voorkomen of te verminderen, raden we u aan: • draai niet te snel in bed; • ga eerst op de rand van het bed zitten, voordat u opstaat; • buig het hoofd niet te ver naar achteren of naar voren; • kom rustig uit een voorover gebukte houding omhoog; • wees voorzichtig bij het wassen van uw haren bij de ...
De Epley manoeuvre kunt u ook zelfstandig thuis doen. Wordt u meer duizelig bij gaan liggen op- of draaien naar het linker oor, doe dan de oefening voor het linker oor (linkszijdige BPPD). Bij meer duizeligheid bij draaien naar rechts, doe dan de oefening voor het rechter oor (rechtszijdige BPPD).
Dit kan door: − Twee of meer kussens te gebruiken als u rust of slaapt. − Slapen op de 'aangedane' zijde te voorkomen (als de aandoening bij u in één oor voorkomt). − Rustig uit bed te stappen. Blijf voor het uit bed stappen minstens een minuut op de rand van het bed zitten.
Een verkeerde stand van de cervicale wervelkolom en/of het hoofd door bijvoorbeeld een trauma van de nek, artrose of spierspanning kan ervoor zorgen dat er duizeligheid optreedt. De nek geeft o.a. via spierspoelen informatie aan het hele evenwichtsstelsel.
Draaiduizeligheid wordt veroorzaakt door een verstoring van het evenwichtsorgaan. Dit is een klein orgaantje binnenin het oor. Als dat niet goed werkt, krijgen je hersenen verkeerde informatie doorgestuurd over de positie van je lichaam ten opzichte van je omgeving.
Als je duizeligheid aanhoudt, kun je de Epley-beweging thuis nog 1 of 2 keer op verschillende momenten proberen. Als je na 1 week nog steeds aanvallen van duizeligheid hebt, is het raadzaam om opnieuw contact op te nemen met de fysiotherapeut om de Epley-beweging samen te herhalen.
"In de meeste gevallen is er niks ernstigs aan de hand. De klachten gaan vaak vanzelf over binnen een paar weken. Als de duizeligheidsaanvallen veel langer duren dan een paar minuten kan er wel sprake zijn van een aandoening die moet worden behandeld, zoals een ontsteking aan het evenwichtsorgaan."
Aanval draaiduizeligheid
Vooral een acute aandoening van een van de evenwichtsorganen leidt tot heftige draaiduizeligheid met misselijkheid en braken. Vaak ziet men daarbij de omgeving draaien. De klachten kunnen minuten tot uren duren waarna spontaan herstel optreedt.