Ook kan het geen kwaad om in de fase rond de LH-piek zo af en toe eens twee keer op een dag te vrijen. Ook dit kan je kans om zwanger te raken vergroten.
Hoe vaak seks hebben? Om de kans op zwangerschap te bevorderen kun je rond je ovulatie het best om de twee tot drie dagen vrijen. Als jullie elke drie dagen seks hebben, dan weet je in elk geval dat de kans groot is dat er levende zaadcellen aanwezig zijn op het moment dat er een eisprong plaatsvindt.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
De LH-piek duurt ongeveer 48 uur en begint tussen de 24 en 36 uur voor de ovulatie (de eisprong). Als je de LH-piek berekent kun je er dus achter komen wanneer je het meest vruchtbaar bent, want dat is namelijk de 24 uur nadat de eicel is vrijgekomen.
Een ovulatietest toont aan wanneer de LH-piek aanwezig is. Gewoonlijk zal binnen 24 tot 48 uur na het begin van deze LH-piek de ovulatie plaatsvinden, in deze periode bent u het meest vruchtbaar. Wij adviseren dan ook om op de avond van de positieve test gemeenschap te hebben.
Vanaf het moment van de LH-piek ben je zo'n drie dagen vruchtbaar. Na de eisprong kan de eicel nog maar zo'n twaalf uur bevrucht worden voordat hij eventueel wordt opgelost door je lichaam als er geen bevruchting plaats heeft gevonden. Dit betekent niet dat je moet wachten op de LH-piek voordat je gaat vrijen.
Het transport van de eicel vanuit de eierstok naar het middelste, bredere deel van de eileider (ampulla) gebeurt in minder dan zeven uur. Nadien blijft de eicel ongeveer 72 uur in de ampulla en is gedurende 24 uur na de eisprong bevruchtbaar.
Zodra je eisprong eraan zit te komen, zal de hoeveelheid van het luteïniserend hormoon flink stijgen. Dit wordt ook wel de LH-piek genoemd. Omdat het luteïniserend hormoon via de urine wordt uitgescheiden, geeft een ovulatietest een positief resultaat als er sprake is van een LH-piek.
- Je kunt op elk moment van de dag testen, maar je moet wel telkens op hetzelfde uur van de dag testen. - Probeer niet te plassen gedurende vier uur voordat je de ovulatietest doet en vermijd overmatige vochtinname voordat je begint te testen. Vaak is het eenvoudiger om de eerste urine van de dag te gebruiken.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert.
Je kunt slechts twee dagen per cyclus een kind verwekken.
De 'vruchtbare periode' duurt tot zes dagen. Je bent het meest vruchtbaar op de dag waarop je ovuleert en de dag ervoor. Sperma kan echter tot vijf dagen overleven en als je seks hebt op de dagen vóór de ovulatie heb je meer kans om zwanger te worden.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Tijdens elke menstruatiecyclus zijn er een aantal vruchtbare dagen. Dat zijn de dagen rond de eisprong. Van de vrouwen die zwanger willen worden, is 70 à 80% binnen een jaar ook daadwerkelijk zwanger. Bij vrouwen boven de 35 jaar duurt het gemiddeld langer voordat ze zwanger worden.
Het wordt aangeraden om na de vrijpartij nog even te blijven liggen. Je kunt dan ook een kussentje onder je billen plaatsen, zodat de kans nog kleiner is dat het sperma de verkeerde kant op gaat. Nog een tip: Probeer je vagina zo 'dicht' mogelijk te houden wanneer de penis weer terugtrekt.
Als je zwanger wilt worden, kun je het best vrijen in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat het sperma ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijft. Meestal is de eisprong twee weken voor de menstruatie.
De beste tijd voor een ovulatietest is rond 12 uur. Dat komt omdat je LH-piek in de ochtend begint en rond deze tijd piekt. Om erachter te komen wanneer je LH-niveau piekt, test je een paar dagen na elkaar. Test elke keer op hetzelfde tijdstip van de dag.
Word sneller zwanger: gebruik een ovulatietest
Nauwkeurig: ze zijn ten minste 99% nauwkeurig in het detecteren van de LH-piek* om de beste twee dagen om zwanger te worden juist te voorspellen.
Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad. Daardoor kunnen je eileiders dicht zitten. Problemen met vrijen kun je met je partner en de huisarts bespreken.
De kans op zwangerschap is het grootst als je vrijt in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat de zaadcellen ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijven. De eisprong is meestal twee weken voor de menstruatie.
Een eicel is zo groot als een speldenknopje. De eierstokken herbergen samen zo'n 250.000 eicellen. Eén keer per maand laten de eierstokken een eicel vrij. Dat noemen we de eisprong.
De LH-piek in je urine stijgt rondom je eisprong. Wanneer je een paar maanden bijhoudt wanneer je menstrueert, wat je temperatuur is en hoe je vaginale slijm eruit ziet krijg je veel inzicht in je eigen menstruatiecyclus en vergroot dit de kans op een zwangerschap.
Daarnaast kan de duur van deze hormoonpiek verschillen. Meestal duurt de stijging van het LH hormoon meer dan 24 uur. De meeste vrouwen vinden deze hormoonpiek door 1 keer per dag een ovulatietest te doen. Maar het is mogelijk deze hormoonpiek te missen wanneer deze piek korter aanwezig is dan 24 uur.
De innesteling is het moment dat een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Dit is het moment dat de zwangerschap echt begint. Meestal vindt de innesteling tussen de vijf à twaalf dagen na de eisprong plaats, met een gemiddelde van negen dagen bij een regelmatige cyclus.
De eerste ochtendurine wordt niet aanbevolen, omdat de meeste vrouwen een LH-piek in het bloed in de vroege ochtend ervaren. Dit is pas later op de dag zichtbaar in de urine. Als je dus vroeg test, heb je de kans dat je de LH-piek zult missen.