In Indonesië worden dezelfde stopcontacten gebruik als in Nederland: type C of F. De netspanning is net als hier 230 volt en de frequentie 50 hertz. Wanneer je op reis gaat naar Indonesië heb je dus geen reisstekker nodig en je kunt al jouw apparaten zonder moeite opladen.
Je hebt geen reisstekker nodig in Nederland
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Nederland. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
Stekker type O komt alleen in Thailand voor, het is een rond exemplaar met drie pinnen. Een stekker type C staat voor jouw Nederlandse stekker en het mooie is, deze kun je ook in type O stopcontacten gebruiken.
Over het algemeen heb je als Nederlander geen reisstekker nodig in Europa. Stopcontacten C, E en F worden namelijk het meeste gebruikt. Toch komt het sporadisch voor dat je wel een reisstekker nodig zult hebben, bijvoorbeeld wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk gaat.
Bij Blokker ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij bieden zowel universele- als wereldstekkers aan die te gebruiken zijn in verschillende landen zoals Curaçao, Amerika, Schotland, Cuba, Aruba, Denemarken en India.
Wat voor stopcontacten gebruiken we in Nederland? In Nederland gebruiken we stopcontact type-F, maar stekkertype type-C en E passen ook. Het voltage wat hier uit het stopcontact komt is 230 V met een frequentie van 50 Hz. In veel landen in Europa, Afrika en Azië kun je dus gewoon je Nederlandse stekkers gebruiken.
Stopcontact type G
Type G wordt onder andere gebruikt in het Verenigd koninkrijk, Ierland en Hong Kong. De stekker is geaard en heeft drie platte pinnen die in een driehoek gepositioneerd staan.
Deze stekker komt je misschien wel bekend voor, dit komt omdat dit de Nederlandse ronde stekker is. Dit type wordt ook wel de Schukostekker genoemd. Deze stopcontacten komen onder andere in Nederland en de rest van Europa voor. Dankzij de inkepingen in de boven en onderkant is type F geaard.
Als beste uit onze beste wereldstekker test is de TravelMore Universele Wereldstekker met USB-C en 4 USB Poorten gekomen. Deze wereldstekker beschikt namelijk over 4 USB poorten en een USB-C poort, dit zijn meteen de meest gebruikte USB poorten ter wereld.
Stopcontacten op Curaçao leveren standaard 110-130 volt aan 50 Hz. De standaardstekker is een tweepinsstekker van het type A, zoals in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Sommige toestellen zijn zodanig ontworpen dat zij zowel op 110V als op 220V werken, maar dat kijk je best op voorhand even na.
Binnen Europa werkt men met een standaard voor stekkers: de CEE-7 standaard. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen CEE-7/7 stekkers en CEE-7/16 stekkers. Men noemt een CEE-7/16 stekker ook wel een Europese stekker type C. U herkent deze stekker aan z'n slanke vorm en twee pinnen.
Rijden zonder internationaal rijbewijs. Als je denkt dat je vast niet wordt aangehouden als je op een scootertje door Bali rijdt, dan heb je het mis. De politie ligt namelijk op de loer en heb je blond haar of zie je er niet Balinees genoeg uit, dan kan je de klok erop gelijk zetten dat je aan de kant gehaald wordt.
Bali kent ontzettend veel toffe plekken maar ook wat minder leuke plekken. Zo vinden wij het zonde om te verblijven in Kuta, Seminyak of Sanur. Dit zijn hele drukke badplaatsen met veel verkeer en overvolle stranden. Wij zijn inmiddels vier keer op Bali geweest en hebben heel veel plekken één of meerdere keren bezocht.
In Indonesië worden dezelfde stopcontacten gebruik als in Nederland: type C of F. De netspanning is net als hier 230 volt en de frequentie 50 hertz. Wanneer je op reis gaat naar Indonesië heb je dus geen reisstekker nodig en je kunt al jouw apparaten zonder moeite opladen.
De meest voorkomende vorm van een geaarde netstekker is in Nederland type F, CEE 7/4 Schuko, die twee metalen pinnen heeft voor fase en nul, en aan de zijkant van de stekker twee metalen plaatjes voor de aarding. Zo'n aardcontact wordt in het Duits Schutzkontakt of Schuko genoemd en in het Nederlands randaarde.
In Nederland wordt er gebruik gemaakt van twee typen stopcontacten en stekkers: type C en type F. Een type F stopcontact is geaard en wordt ook wel schuko genoemd. De type C stekkers zijn niet geaard en worden ook wel eurostekkers genoemd.
De eerste modellen maakten geen onderscheid tussen fase en neutraal, maar sindsdien is een van de pinnen breder (neutraal) dan de andere. Deze sockets worden gewoonlijk "gepolariseerd" genoemd (wat een verkeerde benaming is omdat de stroom wisselt: de polariteit verandert meerdere keren per seconde).
In Groot-Brittannië gold een spanning van 240 V. Tegenwoordig is de wereld verdeeld in een paar grote blokken, met in Europa 50 Hz en 230 V als standaard en in de Verenigde Staten 60 Hz en 120 V als standaard. Daarnaast zijn er ook diverse kleine landen met afwijkende spanningen.
U heeft in Zanzibar een reisstekker nodig. Lokaal wordt gebruik gemaakt van drie-pinnige stekkers (type D en type G). Zorg ervoor dat uw reisstekker hiermee compatibel is.
Hoe werkt een wereldstekker? Een wereldstekker heeft één stekker die geschikt is voor een bepaald type stopcontact. Op deze stekker zit een universeel stopcontact voor stekkers met verschillende typen uit verschillende landen. Zo kun je dus apparaten uit China, India of Amerika gebruiken in het Europese stopcontact.
je hebt geen verloop- of wereldstekker nodig.
Campings in Nederland, Duitsland, België en Noord-Frankrijk zijn meestal voorzien van een CEE stekkerdoos. Deze zijn te herkennen aan de blauwe kleur en drie gaatjes (het vrouwtje). Om stroom te krijgen op de camping heb je dus een CEE stekker met drie pinnetjes (het mannetje) nodig.