Bij het wassen van nieuwe spijkerbroeken, keer ze binnenstebuiten en rits de rits dicht, gebruik koud water, selecteer een fijnwasprogramma en laat aan de lucht drogen. Was ze voor het eerst alleen. Nieuw denim, vooral denim met een donkere wassing, kan tijdens de eerste wasbeurt verven.
5. Lekker koel. Om de jeans zo lang mogelijk te kunnen dragen is het belangrijk dat de broeken worden gewassen op 30 graden en op het fijn-wasprogramma. Dan weet je gelijk dat ze op een lage temperatuur wordt gewassen.
We raden je aan je jeans pas na 10 keer dragen te wassen. Medewerkers van Levi's® wassen onze jeans vaak maandenlang niet, en sommigen hebben ze zelfs nog nooit gewassen. (Maak je geen zorgen, we stinken niet.)
Een extra bescherming van de vezels van de stof is een waszak. Doe je broek hierin voordat je het in de wasmachine legt. De pantalon kan je het beste in de wasmachine wassen met een koud programma (30 graden), zoals een fijnwasprogramma of wolwasprogramma.Centrifugeren hoeft niet.
Ja, de meeste spijkerbroeken kunnen veilig op 40 graden Celsius worden gewassen. Dit temperatuurniveau is vaak voldoende om vuil en geuren te verwijderen zonder de stof te beschadigen. Echter raden wij aan om je spijkerbroek veilig op 30 graden te wassen, zo houd je de kleur en pasvorm zo lang mogelijk mooi.
Jeans wassen: lage temperaturen bij het wassen
Over het algemeen moet je spijkerbroeken bij lage temperaturen wassen. Afhankelijk van de samenstelling van het materiaal is 30 of 40 graden perfect voldoende om je spijkerbroek schoon te maken en tegelijkertijd de vezels te beschermen.
Welk wasmiddel moet ik gebruiken? Het beste is een mild wasmiddel of kleurwasmiddel. Deze bevatten meestal geen bleekmiddel, zodat de kleuren mooi blijven. Bovendien worden de vezels beschermd als je wast met een fijnwasmiddel of een kleurwasmiddel, wat vooral belangrijk is voor stretch jeans.
Je hoeft jeans eigenlijk nooit te wassen. En sterker nog, door te wassen zou je de denimvezels alleen maar onnodig hard laten slijten. Met name tijdens het centrifugeren krijgt de spijkerbroek veel te verduren, waardoor je die beter niet kunt wassen. De stof wordt dunner en kan uiteindelijk scheuren.
Je kunt de broek ook in een bak met water en azijn laten staan, na een nachtje zie je dat het water verkleurd is. De verf is nu losgelaten en de broek zal minder afgeven. Was tenslotte je spijkerbroek in de wasmachine met een beetje wasmiddel om de nare geur van azijn te verwijderen.
Voordrogen: Je kunt je jeans in de droger drogen op een lage temperatuur gedurende maximaal een half uur laten draaien. Schud ze daarna kort uit en ze drogen veel sneller aan de lucht. In de zon leggen: Leg jeans plat in de open lucht en draai ze na een uur om.
Wees dan wel voorzichtig: geen hogere temperatuur dan 30 graden Celsius en gebruik wasverzachter Gebruik voor zwarte jeans altijd een speciaal wasmiddel voor zwarte kleding om de kleur langer mooi te houden. Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart.
Gebruik geen wasverzachter! Dit tast de elasticiteit van de jeans aan, met als resultaat dat ze sneller slijten.
Wil je een donkere spijkerbroek wassen? Een blauwe of zwarte jeans moet altijd samen met andere donkergekleurde kleding wassen. Een witte spijkerbroek kan in de witte was. Stop de wasmachine niet helemaal vol om ervoor te zorgen dat de trommel goed kan draaien.
Soort wasgoed
Om katoenen onderbroeken, beddengoed en handdoeken hygiënisch te wassen, kies je voor 60 graden Celsius. Centrifugeer je was op 1.400 of 1.600 toeren, zodat deze sneller droog is. Katoenen overhemden, broeken en shirts was je op 30 of 40 graden Celsius.
Wasmachine 1400 of 1600 toeren
Bij 1400 toeren is er een gemiddeld restvochtpercentage van 50%. Het restvochtpercentage geeft aan hoeveel vocht er na het centrifugeren nog in je kleding zit. Een toerental van 1400 is voldoende voor broeken en shirts.
40 graden: voor de dagelijkse wasjes
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Het beschermen van je kleding
Wasjes draaien met azijn als wasverzachter heeft meerdere voordelen voor je kleding. Het wordt minder statisch, verwijdert zeepresten die voor irritatie kunnen zorgen en beschermt de kleuren van je kledingstukken.
Ja, je kunt kleding wassen met azijn.Het is een effectief schoonmaakmiddel dat reinigt, kalk verwijdert en bijvoorbeeld bacteriën en schimmels bestrijdt.
Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen.
Tip 2: Voeg een kopje natuur azijn toe in de wastrommel. Je jeans zal niet ruiken naar azijn, maar de azijn helpt de indigo kleurstof vast te houden in de stof zodat het niet zal blijven afgeven.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast.
Baking soda
Een halve kop in het wasmiddelbakje en je kleding komt er fris uit. Baking soda is een alleskunner die vlekken en geurtjes aanpakt. Let er wel op dat soda kleding op den duur kan beschadigen. Gebruik het dus met mate.
Was deze spijkerbroek apart om vlekken op je andere kledingstukken te voorkomen. Gebruik bij de eerste keer wassen geen wasmiddel, maar voeg een kopje natuurazijn toe. Dit zorgt ervoor dat de kleur beter vastgehouden wordt.
Baking Soda
Denk ongeveer aan de verhouding 50/50. Baking soda is een topper op het gebied van schoonmaken en zal dus in no time je wasgoed ontdoen van vuil en nare geurtjes. Baking soda wordt ook wel zuiveringszout genoemd, waar de naam zijn krachtige eigenschappen al verraad!