Plak de pleister met de vrijgekomen plakzijde op de huid van boven- of onderrug, bovenarm of borstkas, maar niet op de borsten. Trek nu de tweede helft van de beschermfolie los en druk de pleister ongeveer 20 seconden stevig aan. Zorg dat de randen goed plakken en dat de pleister 24 uur blijft zitten.
Breng de pleister aan op een droge niet geïrriteerde of bestraalde huid met zo weinig mogelijk haren van het bovenlichaam of de bovenarm. Elke keer op een andere plaats. De pleister mag niet worden geknipt. Raak de plakzijde van de pleister niet aan, anders plakt de pleister niet goed.
De meest geschikte plaatsen om de pleister te plakken zijn op de borst direct onder de sleutelbeenderen, de bovenarmen, de overgangsplaats van rug naar bil of de bovenbenen. Knip eventuele haartjes op de huid weg; niet scheren.
Je kan de Evra anticonceptiepleister zelf plakken op een schoon, droog en gezond stukje huid van je billen, rug, bovenarmen of buik. Plak de pleister niet op je borsten of geïrriteerde huid. Om huidirritatie zoveel mogelijk te voorkomen, kun je de pleister het beste steeds op een andere plaats plakken.
De pleister werkt direct doordat het medicijn via de huid gelijk wordt opgenomen, waardoor deze direct in de bloedbaan terechtkomen. Dit zorgt ervoor dat het medicijn langzaam en constant gedurende een bepaalde periode wordt afgegeven, meestal van enkele uren tot meerdere dagen.
Ja, liefst elke keer op een andere plaats. Er kan in sommige gevallen een allergische reactie optreden op de pleister. Lijmresten die blijven zitten kun je verwijderen met een watje met (baby)olie.
Plak een pleister altijd met het wondkussen goed over de wond. Zorg er ook voor dat de wond goed droog is voordat je de pleister plakt. Bij natte wonden, bijvoorbeeld wonden die nog enige tijd bloeden of waar vocht uit komt, kan het helpen om de pleister in het begin regelmatig te vervangen.
Niet langer dan een dag. Een pleister vervult diverse functies. Zo helpt deze om het bloeden van de wond te stoppen.
Als u de pleister op uw huid plakt, wordt de fentanyl vrijgegeven door de pleister. Via uw huid wordt de fentanyl opgenomen, en komt het in uw bloedbaan terecht waar het een pijnstillende werking heeft. De fentanyl wordt geleidelijk door de pleister afgegeven.
De pleister kan geneesmiddelen en vaccins in de huid toedienen zonder dat de patiënt er pijn bij voelt. De technologie kan een belangrijk alternatief bieden voor bestaande toedieningsvormen, waaronder injecties en orale medicatie.
Voor het aanbrengen van de pleister kiest u een stuk huid dat niet beschadigd of geïrriteerd is, tevens mag de huid niet te behaard zijn. Veel gebruikte plekken zijn de buitenkant van de bovenarm, bovenste gedeelte van de borstkas, de bovenrug of zijkant van de borstkas.
Doe babyolie op een watje en wrijf hiermee de resten weg. Een andere olie, zoals massageolie, doet ook goed dienst als pleisterverwijderaar. Tot slot kan ook een vette crème of zonnebrandcrème op een watje pleisterresten verwijderen.
Transdermale geneesmiddelen worden weliswaar op de huid aangebracht, maar hebben hun werking niet op of in de huid. De huid fungeert als transportmiddel voor de werkzame stof die meestal in de vorm van een pleister, soms als een gel, daarop wordt aangebracht.
Let wel op : nooit sneller dan na 48h pleister vervangen, anders is er kans op accumulatie.
Tegenwoordig is bekend dat een licht vochtige wond onder een pleister juist sneller geneest dan een droge wond en minder pijn doet. Dat afdekken stimuleert het dichtgroeien. In de apotheek zijn hiervoor steriele gazen, wondfolies en verbanden te koop die niet aan het huidoppervlak kleven.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Pleisters verschillen in meerdere aspecten van de orale pijnmedicatie. Als u de pleister heeft aangebracht, werkt deze 7 dagen. U kunt verder met uw dagelijks leven en hoeft pas na 7 dagen de pleister te vervangen. U hoeft dus niet dagelijks één of meerdere keren per dag tabletten te slikken.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
De wonde moet altijd licht vochtig blijven om de genezing te stimuleren. De eerste dag(en) is het beter om de wonde af te dekken. Met een pleister of niet-klevend verband komt er geen vuil in de wonde, is het minder pijnlijk en is er minder kans op korstvorming. Wanneer de wonde te nat is, dek je ze beter niet af.
Om een pleister pijnloos te verwijderen kan je de pleister losweken met water. Doe dit met schoon water, onder de kraan, in bad of tijdens het douchen. Een andere mogelijkheid is een nat kompres doordrenkt met warm water. Oliën en zeep werken ook effectief, smeer de pleister bijvoorbeeld in met een wattenstaafje.
Pleisters gebruikt u om kleine bloedingen te stelpen. Het is een dekverband en voorkomt erger. Ze voorkomen dat vuil in kleine wondjes komt. Blauwe pleisters zijn wettelijk verplicht voor iedereen die in de horeca werkzaam is.