Harde kazen, zoals Grana Padano, Pecorino Romano, en Parmigiano Reggiano, kunnen geraspt in een luchtdichte verpakking in de koelkast tot 2-3 maanden bewaard worden zonder noemenswaardige verandering in smaak of textuur.
Doordat de Grana Padano iedere dag opnieuw vers gesneden wordt, waarna het vacuüm verpakt wordt, blijft de kaas vers en lang houdbaar (wel twee tot drie maanden). Ook wordt er standaard kaaspapier meegeleverd, wat ervoor zorgt dat de kaas na het openen nog een tijd houdbaar blijft.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Harde kazen tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen.
Bewaar geraspte kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in een doosje en bewaar de geraspte kaas onderaan in de koelkast. Geraspte kaas is 3 dagen houdbaar in de koelkast. Wil je het langer bewaren, vries het dan in.
Plakken en geraspte kaas zijn wat kwetsbaarder. Deze moet je snel opeten! Gelukkig hebben ze vaak wel een THT datum. Deze is vaak wat korter dan bij andere kazen, maar je kunt alsnog als je goed kijkt, ruikt en proeft deze kaas ha de THT datum opeten.
Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Als je de schimmel eraf haalt, kun je de kaas nog veilig eten. Beschimmelde geraspte kaas of kaasplakken kun je wel beter weggooien.
Harde kaas
Onder de harde kazen vallen blokken als parmezaan en pecorino. Deze kazen zijn over het algemeen het langst houdbaar. Ongeopend bewaar je harde kaas zo'n twee tot vier maanden, geopend gaat hij tot zes weken mee.
Zachte kazen vries je best niet in. Hou er rekening mee dat kaas in blok kan verbrokkelen als je hem ontdooit. Daarom wordt aangeraden enkel geraspte kaas in een hersluitbaar zakje in te vriezen. Handig, want zo heb je altijd snel geraspte kaas bij de hand voor je kaassaus of ovenschotels.
Harde geraspte kaas bewaren
Harde kazen, zoals Grana Padano, Pecorino Romano, en Parmigiano Reggiano, kunnen geraspt in een luchtdichte verpakking in de koelkast tot 2-3 maanden bewaard worden zonder noemenswaardige verandering in smaak of textuur.
Harde kazen tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Het is een harde, Italiaanse kaas. Misschien denk je nu aan andere Italiaanse kazen. Toch heeft Grana Padano unieke eigenschappen die je alleen bij deze kaas vindt. De naam komt van “grana”, dat betekent korrelig, en “Padano”, de Italiaanse benaming voor de vallei rond de rivier de Po.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Harde kazen kun je over het algemeen goed invriezen. Denk aan een stuk jonge of belegen kaas, harde geitenkazen, Parmezaanse kaas, harde borrelkazen of cheddar. Deze kazen kun je in plakjes, geraspt en in hun geheel, als groot stuk, invriezen.
Antwoord: Schimmel op voedsel is meestal een teken van bederf. Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien.
Bewaar kaas op een koude, droge plaats.Zachtere kazen bewaar je in de groentelade van de koelkast.Harde kazen kan je gerust in de kelder bewaren, bij 11 à 12°C.
Want beschimmelde kaas is enerzijds een delicatesse, anderzijds een gevaar. Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen als Roquefort, Gorgonzola en Camembert kan je gerust blijven eten.
Niks wegsnijden, gewoon alles weggooien. - Schimmelkazen blijven eetbaar, tenzij de schimmel niet bij het fermentatieproces hoort. Dat is soms bij brie en camembert het geval. - Zachte kazen, zoals roomkaas en hüttenkäse, maar ook plakjes of geraspte kaas.
De witte puntjes in oude kaas zijn kristallen ontstaan uit eiwit en niet uit zout zoals velen wel denken. Door de rijping van de kaas vormen zich uit het eiwit kristallen van aminozuren en calcium. Door rijping droogt de kaas in en wordt daarmee ook pikanter van smaak en lijkt daarom soms zouter.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Hoe lang blijft Boursin® Verse Roomkaas na opening goed? De Boursin® Verse Roomkaas blijft ongeveer 2 weken na openen goed, mits je het gekoeld bewaart. Alhoewel, de meeste mensen kunnen het niet weerstaan om alles op te eten voordat de 2 weken verstreken zijn!