Katten hebben een zeer goed ontwikkeld reukvermogen en kunnen geuren associëren met bepaalde personen. Ze kunnen de geur van hun baasje herkennen en deze associëren met positieve ervaringen. Dit helpt hen om hun baasje te herinneren, zelfs als ze elkaar lange tijd niet hebben gezien.
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
De visie van een kat is vergelijkbaar met een mens die kleurenblind is. Ze kunnen tinten blauw en groen zien, maar rood en roze zijn vaak verwarrend voor ze.Deze kleuren zien er voor je kat meer groenig uit, terwijl paars juist weer op blauw lijkt.
Jazeker, katten kunnen hun baasjes missen als ze weg zijn van huis. Hoewel katten bekend staan als solitaire dieren die minder afhankelijk zijn van menselijke interactie dan honden, hebben ze nog steeds een sterke band met hun eigenaars en kunnen ze hun afwezigheid opmerken.
Een kat kan met verschillende personen in een huishouden een andere relatie hebben. Maar er is bewijs dat suggereert dat katten veilig gehecht kunnen raken aan hun eigenaar (de soort hechting die mensen vormen met hun baby's) en dat ze de eigenaar als een bron van veiligheid en zekerheid zien.
Na een periode van enkele maanden werden de katten herenigd met hun baasje en bleken ze de handeling nog steeds te kunnen uitvoeren. Dit suggereert dat katten in staat zijn om hun baasje voor een langere tijd te herinneren. Een andere factor die van invloed kan zijn op het geheugen van katten is geur.
Ook dat ze hun eigen naam kennen, was al wetenschappelijk aangetoond. Maar een nieuwe studie uit Japan laat zien dat katten ook de namen van katten uit hun directe omgeving en van hun menselijke huisgenoten herkennen.
Katten voelen aan als je verdrietig bent.En dat kopje of likje geeft zó'n warm gevoel, ook op de rottigste momenten. Huisdieren zijn voor rouwende mensen een geweldige steun. Een kat hoef je niet uit te laten, kan lang alleen thuisblijven, houdt zichzelf schoon, is snel zindelijk…
Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat, maar wel alleen als hun baasje dat doet.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.
Wanneer een kat zich veilig voelt en zijn omgeving (inclusief jou) vertrouwt, zal hij zijn ogen ontspannen, langzaam sluiten of loensen. Geef je kat dezelfde signalen door dichtbij hem te gaan zitten, je ogen dicht te knijpen en langzaam je ogen te sluiten.
Op of tegen je hoofd aan liggen, is dus een beredeneerde blijk van genegenheid. Anderzijds zal ze dit nooit doen bij iemand die ze niet vertrouwt, dus je mag je gerust uitverkoren voelen! Wat de 'huidhonger' van je kat betreft: ook daar is het om je vertrouwde geur én je lichaamswarmte te doen.
Katten worden over het algemeen beschouwd als onafhankelijke dieren die gerust een tijdje alleen kunnen zijn. Maar na een langere vakantie lijken veel katten echt beledigd te zijn. In plaats van naar de deur te rennen en hun baasje te begroeten, wenden ze zich af.
De kus, een teken van respect voor de kat
Zijn instinct is dus sterker dan zijn liefde voor u! De kus is bij een kat een teken van respect. En met kus bedoelen we een likje, een soort mini-wasbeurt. Als katten dit likje aan een ander dier geven, laten ze weten dat ze de positie van het andere dier te respecteren.
Sommige katten raken een beetje in een liefdesroes als ze knuffelen en beginnen te knabbelen aan hun mensen. Het kan ook leiden tot voorzichtig bijten. Van de kant van de kat zijn deze „liefdesbeten” een teken van genegenheid en veroorzaken ze zelden verwondingen.
Dit is iets wat zeker niet mag gebeuren bij katten. Katten kennen immers geen verzoeningsgedrag wat wil zeggen dat zij geen 'sorry' kunnen zeggen.
Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht. Laat ook geen eten liggen op tafel of aanrecht en blokkeer zoveel mogelijk de plek.
Maar nu is er wetenschappelijk bewijs dat praten met een babystem tegen je kat kan helpen om een band op te bouwen en beter te leren communiceren. Tot nu toe bleek uit eerdere onderzoeken dat babypraat vooral de aandacht van honden kan trekken.
Hoewel katten liefde en genegenheid kunnen voelen, tonen ze hun emoties niet met kusjes en knuffels zoals mensen dat doen. Ook kwispelen ze niet met hun staart, likken ze mensen niet en springen ze niet tegen hun favoriete mensen op, zoals honden dat doen.
Je kunt pijn bij een kat herkennen aan de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en het gedrag. Bijvoorbeeld dichtgeknepen ogen, gefronste wenkbrauwen, hangend hoofd, kromme houding, blazen, gespannen of juist rustig gedrag. Ook de lighouding vertelt veel over hoe een kat zich voelt.
Aandacht vragen
Katten die zeuren of bedelen hebben een heel specifiek doel: ze willen aandacht, eten of er is iets anders aan de hand. Onbedoeld geven wij ze ook snel wat ze willen.
Wat we wel weten is dat de ogen en oren van katten een stuk scherper zijn dan die van mensen. Ze zien en ruiken meer. Het kan dus zijn dat ze staren naar stofdeeltjes die om ons heen vliegen. Daarnaast kan het zijn dat ze zich focussen op een specifiek geluid.
Is jouw kat als een kind voor je? Volgens recent onderzoek ziet jouw kat dat andersom ook zo. Uit de resultaten blijkt namelijk dat de meeste katten hun baasjes echt als hun eigen ouders zien.
Ruim 46% van de katten in een onderzoek naar gezichtsherkenning, kon het gezicht van zijn eigenaar niet onderscheiden van andere gezichten. Toch hechten katten zich net zo aan hun verzorger als kleine kinderen zich aan hun ouders hechten.