De nieuwe rechthoekige schotelantenne, die op de ondersteuningspagina onder meer is te zien als wordt doorgeklikt op de Starlink Kit, meet 50x30cm, weegt 4,2kg en is 61cm hoog.
Starlink is een netwerk van satellieten die op 550 km hoogte in een baan rond de aarde zweven. Op dit moment zijn er bijna 2000 van deze satellieten in omloop.
Starlink-satellieten zijn heel spectaculair om te zien – ze zien eruit als een treintje van heldere vlekken aan de nachtelijke hemel. Je kunt ze gemakkelijk met het blote oog zien als je weet waar en wanneer je moet kijken. Mobiele apps zijn een van de handigste hulpmiddelen voor het volgen van satellieten.
Wat met treintjes wordt bedoeld, kan als volgt worden samengevat. Starlink satellieten worden per 60-tal gelanceerd. Eenmaal in baan rond de aarde blijven deze achter elkaar en vormen ze als het ware een trein van satellieten. De live kaart op de website geeft enkel de treinen 24 tot 27 weer.
Die kost 2500 dollar, maar is nog niet overal beschikbaar. Starlink Roam werkt alleen op het land. Voor gebruik op zee is er een speciaal abonnement dat veel duurder is: 5000 dollar per maand.
Het nadeel van een geostationaire satelliet is de grote afstand en daardoor de tijdvertraging, waardoor deze onpraktisch is voor tweewegcommunicatie, zoals een telefoonverbinding. Het duurt ongeveer 250 milliseconden voordat een spreker een reactie op zijn woorden hoort.
Door de afstanden en snelheden van de satellieten is er een latency van 50 ms. Voor normaal surfen en streamen levert dat geen problemen op. Veelgebruikte toepassingen binnen de zakelijke markt kunnen hier echter vaak niet goed mee omgaan. Webbased cloud oplossingen zullen in veel gevallen nog wel goed gaan.
Dat hoge verbruik komt waarschijnlijk doordat de schotel zichzelf moet oriënteren en daarbij het maximale zendvermogen gebruikt en ook nog eens de motoren activeert om de juiste kant op te wijzen. Vrij snel zakt het opgenomen vermogen in naar om en nabij de 50W; het gebruik per dag kwam uit op ongeveer 1,17kWh.
Eigenlijk zijn alle satellieten verschillend van elkaar, maar er zijn ook overeenkomsten: Satellieten zijn ongeveer net zo groot als een stadsbus. Satellieten hebben grote zonnepanelen. Die gebruiken ze om stroom op te wekken.
Er zijn in 2023 meer dan 2.000 Starlink-satellieten in de lage baan rond de aarde geplaatst door SpaceX. Het totaal komt daarmee op 5.500 Starlink-satellieten in de ruimte.
Je kunt inderdaad heel vaak satellieten zien aan de sterrenhemel. Vrijwel continu is er een satelliet te vinden, een beetje afhankelijk van hoe donker de plaats op Aarde is waar je staat. Het is dus zeker geen zeldzaamheid. De satellieten zijn te zien doordat ze het zonlicht weerkaatsen.
Starlink-satellieten zijn veel minder helder dan het ISS. Met een verrekijker zal je in elk geval meer satellieten zien. Een donker plekje, ver verwijderd van alle hinderlijke kunstmatige lichtbronnen, kan zeker helpen. In de loop van de nacht zijn er tientallen Starlink-satellieten te zien.
Klanten in Nederland betalen nu 85 euro en in België rekenen klanten 80 euro af per maand. Dat was 99 euro per maand in beide landen. Diverse klanten melden aan Tweakers een mail te hebben gekregen van de dienst over de prijsverlaging. Op de site van Starlink zijn de nieuwe tarieven ook al te zien.
Omdat Nederland geen eigen satellieten heeft, is het onmogelijk gebruik te maken van satellieten van andere landen. Die landen willen namelijk graag iets terug voor hun geleverde diensten, en zonder eigen satellieten kan Nederland niets teruggeven.
Hoe herken je een satelliet? Dat is simpel. Als je een lichtpuntje ziet dat met een redelijk vaartje tussen de sterren beweegt, dan is het een satelliet. Hij geeft zelf geen licht maar weerkaatst licht van de zon (die van jou uit gezien onder de horizon staat).
Sinds de eerste lancering in 2019 heeft SpaceX, waar Starlink een onderdeel van is, zijn netwerk van satellieten uitgebouwd tot nu ruim vijfduizend nodes. Gevoed vanaf de aarde stralen deze breedbandinternet over grote delen van de aardbol terug.
Satellieten zijn op een heldere nacht vaak te zien als een bewegend “sterretje”, een puntje met de helderheid van een ster. Ze bewegen langzaam (veel langzamer dan meteoren) en zijn vaak minutenlang te volgen. De helderheid kan lange tijd constant zijn, maar ook variëren.
Grootste satelliet ooit
Het is geen kleine satelliet: hij is zo groot als een flinke bus en weegt meer dan 9 ton. We schrijven het even uit: 9.000 kilogram. Falcon Heavy zelf is ook geen kleintje: hij kan zelfs wel 64 ton de lucht in krijgen. Falcon Heavy is 70 meter hoog.
De satelliet DelfiPQ die op 13 januari door SpaceX zal worden gelanceerd meet slechts 5 bij 5 bij 18 centimeter en is daarmee een van de kleinste satellieten ter wereld.
Als je Starlink wilt gebruiken, heb je een speciale schotelantenne en een router nodig. De schotelantenne vangt de signalen van de satellieten op en stuurt ze door naar de router. De router zorgt ervoor dat je draadloos internet hebt op je computer, telefoon of tablet.
Met dit project wil Musk de hele wereld in 2024 toegang geven tot snel internet. "Musk wil uiteindelijk een netwerk van 12.000 satellieten", vertelt Langbroek. Sinds 2019 zijn er meer dan 3.100 Starlink-satellieten gelanceerd. Daar zijn er nu ongeveer 2700 van in de ruimte.
Dankzij de lage baan kunnen de Starlink-satellieten voor sneller internet zorgen: het signaal hoeft minder ver te reizen. Maar om 24 uur per dag verbonden te zijn heb je wel heel veel satellieten nodig. Want een satelliet die overvliegt, doet dat in ongeveer 15 minuten.
Starlink Residential is een abonnement voor thuis. Handig wanneer je slecht ontvangst hebt. Deze kost € 65,- per maand. Het abonnement voor onderweg heet Starlink Roam.
Op de website van Starlink kunnen geïnteresseerden een pre-order plaatsen. De hardware kost 499 euro, waar nog 60 euro voor de verzending bijkomt. Daar komt ook nog een abonnement van 99 euro per maand bij.
Starlink, eigendom van Elon Musk, biedt sinds 2019 internet aan via satellieten, van Giethoorn tot Antarctica. Om aan te sluiten op dit internet, wat qua snelheid niet veel onderdoet voor een kabelnetwerk, hoeven gebruikers slechts een kleine schotel te installeren.