Via de watermeter stroomt het drinkwater naar de binnenleidingen in huis. De kwaliteit van het drinkwater in de binnenleidingen is de verantwoordelijkheid van de woningeigenaar. De waterleidingen in uw huis zijn dus het eigendom van de woningeigenaar. Dit kan uzelf zijn, de verhuurder of woningbouwvereniging.
Door met de leidingzoeker langs de muur te bewegen heb je snel de leidingen gevonden. Wanneer er metaal, hout of spanning in de muur, vloer of het plafond zit dan gaat het lampje op de leidingzoeker branden. Door verder te bewegen kun je eventueel markeren waar de leiding zit, zodat je weet dat je daar niet mag boren.
De meeste leidingen liggen minimaal 4-5 cm diep in de muur. Hierdoor wordt de kans dat je tijdens het boren een leiding raakt verkleind. Soms liggen de leidingen echter minder diep in de muur. Gebruik daarom altijd een leidingzoeker als je niet weet waar de leidingen lopen of hoe diep deze liggen.
Die zit meestal in uw meterkast of bij de cv-ketel.En soms in het toilet, badkamer, keuken of het luik onder uw voor- of achterdeur. Aan beide kanten van de watermeter loopt de waterleiding.
Met een speciale leidingzoeker kun je de muur controleren op de aanwezigheid van buizen. Het apparaat maakt geen onderscheid tussen het type buizen en kan zelfs stalen constructies oppikken. Als de muur gewapend is zal de zoeker dus constant af gaan en is het lastig te bepalen waar de waterleiding nou eigenlijk zit.
Laat lekkages daarom zo snel mogelijk opsporen door een ervaren loodgieter. Dankzij speciale technieken kunnen zij de lekkages eenvoudig detecteren zonder daarbij te moeten breken. Uw badkamer blijft extra beschadigingen dan bespaard.
Over het algemeen wordt aangenomen dat distributieleidingen op een diepte van ongeveer 1 meter liggen. De belangrijkste reden dat leidingen op een diepte van ongeveer 1 meter liggen is om te voorkomen dat leidingwater bevriest.
Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in of naar uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de donkerblauwe-grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt. Een koperen leiding is rood of groenachtig.
Waar vindt u de hoofdkraan? Uw hoofdkraan zit in de waterleiding die van buiten uw huis binnenkomt, meestal vlak voor uw watermeter. U vindt uw watermeter in de meterput bij de voor- of achterdeur, in de meterkast of in de kelder.
Als je toevoerleiding een bruinachtige, koperkleurige kleur krijgt, betekent dit dat het een koperen toevoerleiding is. Naast lood of koper kan je ook een kunststof of gegalvaniseerd stalen leiding je huis binnen laten komen. Als het staal is, zou er een magneet aan blijven plakken.
Doorgaans geldt dat er twee manieren zijn om een waterleiding af te doppen. Allereerst kun je een knelkoppeling plaatsen.Een andere optie is door een dop aan het einde van de leiding te solderen. Welke methode je ook kiest, er zijn altijd factoren waar je rekening mee moet houden.
Sinds de jaren 1960-70 worden in Nederland met name leidingen van kunststof gebruikt, namelijk polyetheen (PE) en polyvinylchloride (pvc).Andere materialen die ook zijn toegepast zijn onder meer koper, lood, nodulair gietijzer en staal.
Vanaf de hoofdleiding loopt er leidingwerk voor koud water door uw huis naar bijvoorbeeld de badkamer, de keuken, uw toilet en de buitenkraan. Ook hierbij is het belangrijk dat het water op de plek van bestemming komt en de leidingen mooi zijn weggewerkt.
Een waterleiding aanleggen in de muur
Dan is het beter om de waterleidingen weg te werken in de muren of vloer met sleuven of een uitsparing. Wij bevelen dan ook aan om hiervoor een koperen of roodkoperen buis te gebruiken, omdat dit sterk en veilig is en geen koperdeeltjes afgeeft.
Lekkage in waterleiding of gasleiding
Als u per ongeluk een gat boort door een van de laatste twee leidingen dan krijgt u met een lekkage in huis te maken. Dit is dus een water- of gaslekkage. Een waterlekkage heeft u snel door. Na het uittrekken van de boor uit de muur zal water uit het gat druppelen.
Bij een appartement bevindt de hoofdkraan zich vaak in de keuken, daar waar dit bij reguliere woningen vaak de meterkast is. U herkent de hoofdkraan aan de watermeter die zich vaak rond de hoofdkraan bevindt. In de meeste gevallen is de hoofdkraan voorzien van een blauwe hendel.
Zo zijn de kosten meestal per uur en daar komen ook de kosten voor het benodigde materiaal en de voorrijkosten bij. Een waterleiding aanleggen wordt vaak door een loodgieter gedaan. Een loodgieter vraagt gemiddeld €40 tot €70 per uur. Echter verschillen de kosten natuurlijk door de omvang en locatie van de klus.
De meest voorkomende plek waar de hoofdkraan zich bevindt is natuurlijk vlak onder de watermeter. Deze bevindt zich vaak in je meterkast. De watermeter is een rond, plastic doosje. Op deze watermeter staan vaak 4 of 5 cijfers op zwarte vlakken en 3 cijfers op rode vlakken.
Hoewel de kans klein is dat je te veel koper binnenkrijgt, kan een hoge dosis leiden tot maag- en darmklachten. Een belangrijk deel van het koper belandt in ons drinkwater doordat leidingen afgeven. Dit proces wordt ook wel corrosie genoemd.
Nog altijd krijgen jaarlijkse vele huiseigenaren – ook van nieuwe woningen - te maken met lekkages in koperen leidingen veroorzaakt door putcorrosie. Bij deze vorm van aantasting vormen zich zeer kleine putjes in het oppervlak van een waterleiding, met alle gevolgen van dien.
- Elektrische leidingen mogen niet in schoorstenen, ventilatie- of ontrokingskanalen geplaatst worden; - Elektrische leidingen mogen niet in parallel onder leidingen geplaatst worden die condensatie kunnen veroorzaken (stoom-, gas en waterleidingen) tenzij er een bijkomende bescherming wordt voorzien (bvb.
Het gebruik van een mantelbuis voorkomt dat chemische stoffen invloed hebben op uw waterleiding. Bovendien heeft de leiding zo de ruimte om te werken, deze kan namelijk altijd iets uitzetten en krimpen.
Als u een flexibele waterleiding wilt laten aanleggen is een tyleen leiding de beste oplossing. Deze leidingen zijn gemaakt van een kunststof dat flexibel maar heel sterk is. Deze leidingen kunnen zowel onder de grond als in muren en vloeren worden weggewerkt.
Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.