Met een grote hydrofiele doek kun je je kleintje inbakeren. En is de babytijd voorbij, dan worden de luiers vaak gebruikt als poetsdoek. Ook handig!
Je hebt hydrofiele doeken in verschillende maten, waarvan de meest gebruikte zo'n 70x70 cm is en de XL-versie rond de 120x120 cm groot is.
Welke afmeting ledikantdeken
Voor de afmeting ledikantdeken geldt eigenlijk hetzelfde! meten is weten! Heb je een bedje van 60 cm breed, dan heb je een ledikantdeken van minimaal 90 cm breed nodig. Is het ledikant 70 cm breed, dan kies je voor een ledikantdeken met een minimale breedte van 100 cm.
Omdat hydrofiel zo zacht is en vocht erg goed en snel opneemt, kun je het voor de meest uiteenlopende dingen gebruiken. Afdrogen na het badje, je baby er heerlijk in wikkelen, als speelkleed of verschoonkleed, als spuugdoekje, als knuffeldoekje en washandjes om je baby mee te wassen.
Vroeger werd er vanuit gegaan, dat het extra bacterie dodend is, dat idee is achterhaald. Wel is het zo als je de vezels glad strijkt deze iets minder goed vocht opnemen. Het is dus echt aan jou zelf of je hem wel of niet wil strijken!
Stof kan krimpen, soms wel 10-15%, zeker katoenen stoffen zoals hydrofiel. Wij adviseren daarom om de stof vóór verwerking te wassen op een kort wasprogramma op 30 gr. Gebruik geen droogtrommel voor het drogen, dit veroorzaakt extra krimp..
Hydrofiele doeken worden vaak gewassen, en het is dan dus prettig als ze ook in de droger kunnen.
Uit eigen ervaring adviseren wij om minimaal 20 standaard hydrofiele doeken aan te schaffen en zo'n 2 a 3 hydrofiele doeken XL.
Hydrofieldoeken zijn multifunctioneel: je gebruikt ze onder andere als babyhanddoek, spuugdoek en zonnescherm voor de wandelwagen. Hydrofiele washandjes zijn niet per se nodig, gewone washandjes voldoen ook prima. Koop een gewone digitale thermometer.
Je kunt hydrofiele luiers wassen tot 60 of 90 graden. Ze zijn in no-time droog, want: ze zijn heel dun. Hangen je wasrekjes vol? Deze doeken kunnen ook in de droger.
De standaard doeken kun je bijvoorbeeld gebruiken als slabber, om even wat spuug af te poetsen of als eerste 'baby speelgoed'. Velen zullen zeggen dat het ook handig is als dekentje in de kinderwagen of op de commode.
Laken: de hydrofiele doeken kun je gebruiken als laken in de wieg, kinderwagen, ledikant of als onderlegger over het hoeslaken. Zo bescherm je je beddengoed wanneer je baby wat melk 'teruggeeft'. Handdoek: na het badje kun je een hydrofiele doek gebruiken om je baby af te drogen.
Deze tetradoeken zijn veel zachter voor de huid van jouw baby dan de stof van een normale handdoek. Met een tetradoek kan je ook gemakkelijker op de moeilijke plaatsen komen zoals tussen de kleine plooitjes en tussen de teentjes van jouw baby. Je kan ze ook gebruiken als knuffel, je leest het goed!
Hydrofiel melange is een katoenen stof met een goed wateropnemend vermogen. Bovendien is hydrofiel ademend en vriendelijk voor de babyhuid en daardoor ook zeer geschikt voor baby beddengoed en babydekentjes.
Afdrogen: na het badje kun je een hydrofiele doek gebruiken om je baby af te drogen. In tegenstelling tot een handdoek is een hydrofiele doek lekker zacht en kun je het tere babyhuidje er goed mee afdrogen. Doordat de doeken zo dun zijn, kun je ook oortjes, vingertjes, teentjes en huidplooien goed afdrogen.
Hydrofiele doeken (ook wel luiers genoemd, omdat ze van oorsprong gebruikt werden als luier) zijn grote vierkante doeken, gemaakt van een fijn gewoven katoensoort (in het Engels 'muslin' genoemd). De doeken zijn licht, zacht en ademend.
Een badcape heeft een mutsje/capuchon die je om het hoofdje van je baby doet, want via het hoofd verliest een baby het snelst warmte. Deze moet dus goed bedekt worden. Je kunt een badcape ook als omslagdoek gebruiken om je baby warm te houden in de box, tijdens het voeden of als het gewoon lekker in jouw armen ligt.
Stoffen zijn hydrofiel wanneer ze door middel van het vormen van waterstofbruggen, goed in water oplossen. Het woord hydrofiel is van het Grieks afgeleid: hydro = water en fiel = vriend. Waterstofbruggen ontstaan dus bij O-H en N-H groepen. Dit komt doordat deze twee bindingen polair zijn.
Hoeveel aankleedkussenhoezen heb je nodig? In principe kun je uit met 2 aankleedhoezen. Maar als je een baby hebt die veel ongelukjes heeft op het aankleedkussen, dan kunnen meer hoezen prettig zijn.
Vijf tetradoeken of handdoeken om je baby af te drogen. Een tetradoek is iets fijner waardoor je beter alle kleine plooitjes kan afdrogen. Was deze ook even op voorhand als ze nieuw zijn. Een wolprogramma of ander kort wasprogramma is voldoende.
De flanel luiers helpen bij het afdrogen en het verzorgen van het tere babyhuidje van je kleintje. Deze doeken worden vaak gebruikt om je pasgeboren kindje mee in te wikkelen. Formaat: 70 x 60 cm.
Hydrofiele luiers zijn zowel op internet te koop, als in bekende winkels met babyspullen. Koop een groot aantal, je zult ze echt veel gebruiken. Op de uitzetlijst wordt vaak geschreven over een stuk of tien, maar geloofd ons het dubbele zul je zeker nodig hebben.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.