Een gemiddelde pelletkachel verbruikt tussen de 0,6 à 2 kg per uur. Als regel mogen we aannemen dat een gezin van vier personen ongeveer 1500 kg pellets zal verbruiken tijdens de wintermaanden. Dit komt ongeveer neer op een prijs van 250 à 400 euro per jaar.
Gemiddeld kunt u met een zak van 15 kilogram pellets ruim 10 uur stoken. Voor een zak van 15 kilo betaalt u gemiddeld tussen de 8 en 10 euro.
Gemiddeld genomen verbruikt een pelletkachel 0,23 euro per branduur en 1.000 kilogram pellets op jaarbasis. Als je gedurende zes maanden (van oktober tot april) stookt, is dat het equivalent van 7,14 kilogram per dag.
Hier een concreet rekenvoorbeeld voor de kostenbesparing pellets t.o.v. gas: Een kuub gas (€0,80) x gemiddeld gasverbruik voor verwarmen (1.100 kuub) = 880 euro. De pelletkachel bespaart zo'n 80% verwarmingskosten: 704 euro besparing. Een pallet pellets kostte ten tijde van die gasprijs: 360 euro.
Uw jaarlijkse consumptie schatten: alle criteria waar u rekening mee moet houden. De meeste fabrikanten schatten het gemiddelde verbruik van uw pelletkachel op 1 kg van pellets per uur, wat neerkomt op 2 tot 3 ton per jaar.
Een gemiddelde pelletkachel verbruikt tussen de 0,6 à 2 kg per uur. Als regel mogen we aannemen dat een gezin van vier personen ongeveer 1500 kg pellets zal verbruiken tijdens de wintermaanden.
Een pelletkachel verbruikt gemiddeld tussen de 60 en 450 Watt per uur. Gemiddeld verbruikt een pelletkachel tussen de 100 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van het gebruik. * In Nederland wekt een zonnepaneel van 400 kWh gemiddeld jaarlijks 352 kWh stroom op.
Nee, pelletkachels zijn niet verboden en er komt ook geen verbod in de toekomst. Het is wel zo dat in 2030 de uitstoot van fijnstof van hout en pelletkachels met 50% verminderd moet zijn. Dit betekent dat er hogere kwaliteitseisen aan de uitstoot van de kachels worden gesteld.
Met een biomassaketel kun je je hele huis verwarmen én hij zorgt voor warm water in de keuken en douche. Een biomassaketel wordt ook wel pelletketel of pellet cv-ketel genoemd. Afhankelijk van de biomassaketel kun je er houtpellets, houtsnippers (chips) of hele houtblokken in verbranden.
Het Eco design houd in dat de uitstoot eisen strak staan en de kachel voorzien moet zijn van een Ecolabel waar de toestellen van AAA ECO BV allemaal aan voldoen, deze regel is voor nu doorgeschoven naar 2022 dus voorlopig gaat het nog allemaal zoals het gaat maar zijn wij wel voorbereid!
Een gemiddeld gezin met 2 kinderen verbruikt zo'n 1500 kilo aan pellets in de winterperiode. Hierbij is uitgegaan van dubbel glas, normale isolatie, een binnentemperatuur van 20-21 graden en een doorsnee winter in Nederland.
Met een pelletkachel alleen kan men niet volledig los van gas. Dat betekent dat men niet bespaart op vastrecht- en netwerkkosten à 200 euro per jaar. Gebruikt men een pelletkachel als hoofdverwarming in de woonkamer, dan bespaart dat gemiddeld genomen circa 40% aan gas.
Begin vorig jaar werd een zak pellets verkocht aan 4,20 euro, in oktober aan een recordbedrag van 14,80 euro. Er is echter een kentering, want sinds januari 2023 daalde de gemiddelde prijs onder de grens van 10 euro per zak. 7,50 euro per zak is zelfs geen uitzondering meer in de maand februari.
Pellets zijn de goedkoopste brandstof om te verwarmen
Ondanks deze stijgende kosten blijven houtpellets uiterst competitief. De prijs van houtpellets (9 cent per kWh) is bijna de helft goedkoper dan gas (16 cent per kWh) of stookolie (14 cent/kWh) en is 5 keer goedkoper dan elektriciteit (46 cent per kWh).
✅ hoeveel kan ik verwarmen met een pelletkachel
Bereken per 25 m3 een 1 kW vermogen. Bij een plafond hoogte van 2,6m kan 1 kW per 10m2 aangehouden worden. Bijvoorbeeld: een ruimte van 120 m3, kan een pelletkachel in van ca 5 kW, wanneer GOED geïsoleerd. Neem altijd minmaal 1 a 2 kW vermogen meer.
Een goede werking van het toestel en een gesloten rookgasafvoer zijn dan ook belangrijk om te voorkomen dat koolmonoxide vrijkomt. Maar daarnaast brengen pelletkachels een nieuw risico met zich mee. In de opslagruimte van de houtpellets kan door auto-oxidatie koolmonoxide ontstaan.
De afvoer mag horizontaal afvoeren, houdt het horizontale gedeelte altijd zo kort mogelijk. In het "platte" gedeelte zullen asresten gaan ophopen en veroorzaakt een slechte verbranding van uw pelletkachel. Veel fabrikanten schrijven dat een horizontale afvoer mag, tot een lengte van MAXIMAAL 150 cm.
Ja, dat mag. Er is in Nederland geen verplichting om een pelletkachel door een erkende installateur te laten installeren.
Geen subsidie meer op pelletkachels vanwege stikstof en fijnstof. Na een dringend advies van de Sociaal Economische Raad (SER) over pelletkachels en biomassaketels, heeft de overheid de ISDE-subsidie voor pelletkachels afgeschaft. Dit komt voornamelijk vanwege de uitstoot van stikstof en fijnstof.
“Onze leverancier liet weten dat de aanlevering van grondstoffen uit Rusland en Oekraïne bijna volledig is weggevallen. Daarnaast is ook de vraag naar houtpellets gestegen omdat mensen steeds meer naar alternatieven zoeken voor de hoge energieprijzen. Dat zorgt ervoor dat ook de prijs van houtpellets blijft stijgen.”
Niet-elektrische pelletkachels werken zelfs tijdens stroomuitval, maar elektrische modellen zijn gemakkelijker verkrijgbaar omdat niet-elektrische modellen nog steeds zeldzaam zijn in gespecialiseerde winkels.
Een pelletkachel is relatief een stuk duurder in aanschaf dan een houtkachel. Houd er wel rekening mee dat een pelletkachel een hoger rendement heeft en pellets een goedkopere brandstof zijn dan haardblokken. Het is ook van belang dat het onderhoud meegenomen wordt in de kosten voor een houtkachel en een pelletkachel.