Van staar kan je niet blind worden, maar wel erg slechtziend. Staar ontstaat door veroudering van de ooglens. Je ooglens bestaat uit water en eiwitten. Normaal zorgt dit ervoor dat je ooglens doorzichtig is en je er dus goed door kan zien.
Wie nog goed genoeg ziet om zonder problemen de dagelijkse dingen te kunnen doen, hoeft zich (nog) niet te laten behandelen. Een operatie is dan niet direct noodzakelijk, maar op den duur wel te verwachten. Staar wordt immers nooit minder; het gezichtsvermogen gaat langzaam maar zeker toch achteruit.
Staar is wereldwijd een veelvoorkomende en belangrijke oorzaak voor slechtziendheid. De frequentie van staar, als oorzaak voor slechtziendheid of blindheid bedraagt in de leeftijdsgroep van 55-74 jaar ongeveer 11% en in de leeftijd van 85 jaar of ouder ongeveer 33%.
Staar ontwikkelt zich meestal geleidelijk. Het kan dan jaren duren voordat u er iets van merkt. Soms gaat het sneller.Dan treedt binnen enkele maanden een verslechtering van het zicht op.
Bij de één duurt het jaren, terwijl bij de ander binnen enkele maanden het gezichtsvermogen merkbaar achteruit gaat. Je kunt slechtziend worden door staar maar niet blind.
Staar wordt ook wel 'cataract' genoemd. Deze veelvoorkomende oogziekte kan aan één oog voorkomen, maar je kunt het ook in beide ogen krijgen. Zonder behandeling kan staar leiden tot ernstige slechtziendheid.
Zonder behandeling wordt het zicht steeds slechter. Staar kan je niet voorkomen en ook niet genezen. Behandelingen als laseren of medicijnen zoals oogdruppels zijn voor staar niet mogelijk. De enige effectieve behandeling voor cataract is een operatie.
De klachten van staar ontstaan meestal geleidelijk en nemen langzaam toe, denk aan: Wazig zien, moeite met krant lezen of TV kijken, autorijden. Grauwer beeld, minder kleuren. Lichtverstrooiing, bijvoorbeeld: last met autorijden in het donker, koplampen, straatlantaarns.
Oorzaken van staar
Met het ouder worden, gaan die eiwitten samenklonteren. Daardoor wordt de lens langzaam minder helder. Dit is een normaal ouderdomsverschijnsel dat al vanaf 55 jaar kan ontstaan. Rond de 75 jaar heeft 70% van de mensen staar.
Staar wordt nooit minder, het gezichtsvermogen gaat langzaam maar zeker toch achteruit. Is (beginnende) staar eenmaal ontdekt, dan is controle nodig als de klachten erger worden. Denk aan een operatie wanneer de staar zover is gevorderd dat je gezichtsvermogen ernstig wordt beïnvloed.
Symptomen bij staar
Waziger en 'mistiger' zien, vooral bij schemering en in het donker. Fletser zien van kleuren en minder waarneming van kleuren (grauwer beeld) Dubbelzien of schaduwbeelden met één oog. Lichtschitteringen of verblinding door licht.
Een goede opticien herkent staar bij het opmeten van uw oog. Soms is de staar al zo sterk dat een goede meting van het oog niet eens meer mogelijk is. De opticien stuurt u dan door naar een oogarts. Voor het krijgen van een vergoeding van een behandeling van staar, moet u wel een verwijsbrief van uw huisarts vragen.
U gaat langzaam steeds minder goed zien. Is (beginnende) staar ontdekt, dan is controle nodig als de klachten erger worden. Zodra u veel last krijgt van de staar dan zullen wij u opereren. U bepaalt zelf wanneer de operatie nodig is, natuurlijk altijd in overleg met uw oogarts.
Staar is een aandoening die zich geleidelijk ontwikkelt. Hoe snel je zicht precies vertroebelt, is lastig te zeggen. Bij sommige mensen gebeurt dit in een paar maanden.Bij anderen is dit een jarenlang proces.
Naast wazig en grauwer zien, zijn er nog andere kenmerken om de oogziekte te herkennen. Storimans: ,,Dubbelzien met één oog of schaduwen zien.Maar ook verblinding door laaghangende zon, lichtkransen om lampen en slecht zien in het donker kunnen duiden op staar.”
Loop even een rondje, ga even naar buiten of maak een praatje. Zo geef je je ogen de kans om even te rusten. Ook is het belangrijk om veel te knipperen, de helderheid van je scherm niet te hoog te zetten en om niet te dicht bij je scherm te zitten. Zo bescherm je je ogen het beste.
De meeste mensen kunnen 2 weken na de operatie weer goed zien. 4 tot 6 weken na de staaroperatie kunt u naar de opticien voor een nieuwe bril of contactlenzen.
Hoe lang duurt de staaroperatie? Een staaroperatie is zo achter de rug: het duurt maar 10 tot 15 minuten. Inclusief voorbereidingen en nazorg bent u ongeveer 2 tot 3 uur in het ziekenhuis. Daarna mag u weer naar huis.
De ernst van uw klachten hangt af van de vertroebeling van de ooglens. Vaak begint staar op beide ogen. Meestal wordt het ene oog meer aangetast dan het andere. Soms helpt een andere bril, maar op de lange termijn gaat u toch weer waziger zien; het gezichtsvermogen gaat langzaam achteruit.
Na de staaroperatie kan er vochtophoping ontstaan in het netvlies.Deze vochtophoping zorgt ervoor dat het zicht na de staaroperatie niet helder wordt of weer verslechterd. Dit kan meestal goed worden behandeld met extra oogdruppels. Soms is aanvullende behandeling met tabletten of ooginjecties nodig.
De kans op een kunstlens-dislocatie is ongeveer 0.2-3% van alle geopereerde staaroperaties. Het treedt i.h.a. in de loop der tijd op, meestal pas na jaren (en per definitie later dan 3 maanden).