U heeft een vliegbewijs nodig als u met een drone wil vliegen in de subcategorieën A1 en A3. Hiervoor moet u een training en een kennistest doen bij een vliegschool.
Aanvullend certificaat (A2)
Elke dronevlieger die met drones vliegt vanaf 500 gram tot 2 kilo in bebouwde omgeving in de open categorie. Met het EU Dronebewijs kunt u in de EU, Zwitserland, IJsland en Noorwegen vliegen.
De kosten van de drone opleiding en het examen zijn 99 euro. Bent u reeds in het bezit van het Basiscertificaat A1-A3 en bent u alleen geïnteresseerd in het Aanvullende certificaat A2? Dan kunt u ervoor kiezen om het Aanvullende certificaat A2 los te bestellen en zo uw EU Dronebewijs compleet te maken.
Heb je een drone die lichter is dan 250 gram en een camera heeft, dan moet je je alsnog registreren. Alleen als de drone lichter is dan 250 gram en geen camera heeft ben je niet verplicht om je te registreren. Er wordt voor de rest geen onderscheid gemaakt tussen beroepsmatige piloten en hobbypiloten.
Als gebruikers hun drones niet registreren, worden het vliegplafond en de actieradius ingeperkt en is de live videofeed niet meer te gebruiken. Gebruikers die hun drone hebben geactiveerd en geregistreerd, moeten eenmalig inloggen op hun DJI-account bij het updaten naar de nieuwste versie van de DJI Go- en Go 4-app.
Voor drones die minder dan 250 gram wegen bij het opstijgen, gelden de algemene regels tijdens het vliegen. Maar de piloot: hoeft zich alleen te registreren bij de RDW als de drone een camera heeft; hoeft geen kennistest te doen bij een vliegschool of een vliegbewijs te hebben.
Alhoewel het behalen van een vliegbewijs niet heel moeilijk is, kiezen toch veel mensen om hem niet te halen. Mensen om mij heen kiezen toch snel voor een drone onder de 250 gram. Door een drone onder de 250 gram te kiezen hoef je een geen opleiding(en) te doen.
Drone vliegbewijs examen
Bij de A2 opleiding komt hier meteorologie nog bij. Het A1-A3 examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen en het A2 examen uit 30 meerkeuzevragen. Na het afronden van deze examens, vraagt u zelf het EU Dronebewijs aan bij de RDW.
Het EU Dronebewijs bestaat uit twee certificaten voor particulieren en professionele drone piloten. Vanaf 250 gram is het verplicht om te beschikken over het drone basiscertificaat A1-A3. Hiermee mag u met drones van 250 gram tot 500 gram vliegen in bebouwde omgeving.
Na de overgangsperiode (na 31 december 2022) kun je met een drone onder de 250 gram zonder CE-klasse label blijven vliegen in de EASA subcategorie Open A1, en als de drone meer dan 250 gram en minder dan 25 kilogram weegt, in de EASA subcategorie Open A3.
Voor het vliegen met een drone lichter dan 250 gram met een camera geldt dat een RDW-registratie voldoende is. Om te kunnen vliegen met een drone onder de 250 gram zonder camera is geen registratie en vliegbewijs nodig. Voor vliegers geldt dat ze niet mogen vliegen boven mensenmenigten en rond vliegvelden.
laagvliegroutes en –gebieden. Hier zijn tot maximaal 30 meter boven de grond wel drones toegestaan die: van de A1-categorie zijn en maximaal 250 gram wegen; van de A2-categorie zijn en maximaal 2 kilogram wegen.
Vanaf dat moment valt de Mini 2 vanwege het lage gewicht in Open subcategorie A1. Je mag er dan zelfs mee boven bebouwing vliegen. Kortstondig boven niet-betrokken mensen vliegen is ook toegestaan, als het maar geen menigte is en je rekening houdt met de privacy. Vliegen in no-flyzones is met de Mini 2 niet toegestaan.
Binnenkort (lees: 2023) moeten alle drones voorzien zijn van een CE-label: met dit label bedoelen we niét het CE-keurmerk, maar een label van de vorm “Cx”, waarin x een cijfer is wat aangeeft in welke (sub)categorie je drone gebruikt kan worden volgens de wet.
Het uitgangspunt is dat alle dronepiloten over enige basiskennis moeten beschikken om te kunnen vliegen met drones. Je krijgt vragen over van vliegveiligheid, luchtruimbeperkingen, luchtvaartregelgeving en veel vragen over meteorologie.
Om aan de slag te kunnen als Drone piloot is er een speciale opleiding. Vaak heeft de Drone piloot al een opleiding gevolgd of is al werkzaam bij een bedrijf dat met drones werkt. Vaak heeft de Drone piloot eerder al een technische opleiding zoals bijvoorbeeld werktuigbouwkunde gevolgd.
De minimumleeftijd om met een drone, zwaarder dan 250 gram, te mogen vliegen is 16 jaar in Nederland. Leeftijd mag per EU lidstaat nog worden verlaagd tot 14 jaar (specifieke categorie) en 12 jaar (open categorie). Het kan dus zijn dat je in een ander EU lidstaat wel mag vliegen als je jonger bent dan 16 jaar.
Door zijn camera valt deze drone NIET onder speelgoed drone.
Je mag alleen geen foto's maken van militaire objecten of aangewezen gebouwen. Ook heb je met de privacywetgeving te maken. Je mag alleen filmen en fotograferen waar je normaal ook mag komen en met een normale camera mag fotograferen. Dus niet in tuinen of op afgesloten terreinen.
CE-label en subcategorieën
Recent aangekondigde lichte drones, zoals de DJI Mini 2, hebben geen Cx CE-keurmerk maar vallen op basis van hun gewicht in een bepaalde A-klasse en dat blijft ook zo. Voor drones die zwaarder zijn dan 250g geldt dat niet.