Het populairste eten in Duitsland is zuurkool met braadworst. De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. De bekende duitse 'bratwurst' is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Abendbrot is de maaltijd die je 's avonds rond een uur of zes eet. Zoals de naam zegt, komt daar vaak brood aan te pas, maar niet altijd. Veel Duitsers eten 's middags op hun werk een stevige warme maaltijd. Dan volstaan voor het avondeten boterhammen met wat rauwkost, worstjes, soep of een ei.
Duitsers eten tussen de middag graag een warme maaltijd, met bijvoorbeeld aardappels, vlees en groente en soms een soepje vooraf. Nederland lunchen minder zwaar en beschouwen de lunch niet als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Typische Duitse gerechten
In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is en baguette Frans is. Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland.
Deze worden meestal belegd met kaas of vlees, soms ook met hardgekookte eieren of groenten als sla en komkommer erbij. Voor een zoet broodje kan gekozen worden voor beleg zoals jam of chocoladepasta. Naast brood is ook kwark en yoghurt een populaire optie voor het ontbijt in Duitsland.
Bekende en unieke merken
Typisch Duits snoep kennen we van twee ontzettend populaire merken: Haribo en Milka. Sinds 1922 werden de populaire gummibeertjes geïntroduceerd.
BERLIJN - Bratwurst (braadworst), het lievelingseten van veel Duitsers, dreigt duurder te worden door de oplopende internationale spanningen rond Iran. Hiervoor waarschuwen Duitse slagers zaterdag in de krant Bild.
Behalve bier wordt in het Duitse taalgebied ook heel veel Schorle gedronken. Dat betekent niets anders dan dat een bestaande drank, vaak appelsap of wijn, wordt aangelengd met water. De voorkeur gaat uit naar bruisend water maar kraantjeswater kan in principe ook. Apfelschorle kun je kant en klaar in flessen kopen.
Duitsers zijn ook gek op gezellig samen koffie drinken. Vaak (meestal op zondagmiddag) wordt de lunch of het diner vervangen door een uitgebreide koffietafel. Bij de koffie worden verschillende soorten gebak en koekjes op tafel gezet. Kaffee und Kuchen wordt soms ook wel eens als nagerecht gebruikt, na het avondeten.
Uit eten in Duitsland is een stuk goedkoper dan in Nederland. Een royaal hoofdgerecht kost minder dan €15, en een halve liter bier op een terras of in een restaurant of café heb je ook al voor €2. In de supermarkt is het ongeveer net zo duur als in Nederland, en goedkoper als je het bij lokale producten houdt.
De meeste restaurants openen rond lunchtijd, soms gaan ze nog even dicht tussen 15.00 en 18.00. De meer exclusieve restaurants openen vaak pas voor het diner. De meeste Duitsers dineren om ongeveer 20.00. In de restaurants kan je meestal een 3-gangendiner bestellen, na het eten wordt er vaak nog geborreld.
Duitsland is geliefd bij toeristen door culturele steden als Berlijn en Hamburg, natuurgebieden als het Zwarte Woud en de Eifel én door typische gewoontes als het Oktoberfest. Direct ten oosten van Nederland ligt ons buurland Duitsland. De hoofdstad is Berlijn. Er wonen ruim 83 miljoen mensen in Duitsland.
De Duitsers zijn beroemd om hun discipline en stiptheid en om vrienden te maken, zullen die eigenschappen ook op jou van toepassing moeten worden. Zorg dat je altijd vijf minuten vóór de afgesproken tijd op een afspraak, etentje of date bent.
De Duitse keuken is beroemd om zijn 'Wurst' variëteiten, zoals 'Bratwurst', 'Currywurst' en 'Weisswurst'. Deze worsten worden vaak geserveerd met zuurkool, aardappelen of 'Knödel' (Duitse deegballetjes).
Speculaas wordt voornamelijk in België en Nederland gemaakt en gegeten, alsook in het Duitse Westfalen en het Rijnland, Luxemburg en Noord-Frankrijk.
Merci is een chocolademerk afkomstig van de Duitse chocoladeproducent August Storck. Sinds 1965 zijn de chocolaatjes in Duitsland verkrijgbaar, sinds 1979 in Nederland.
"Het avondeten wordt vaak Abendbrot genoemd en valt vaak rond 18.00 uur. De Duitse cultuur is echt een broodcultuur. Met brood kun je helemaal uit je dak, er is zo veel keus." "Er wordt veel met het hele gezin om tafel gegeten maar uit eten is ook populair.
Bier drinken
Je kunt er bijna niet omheen: Duitsers drinken maar al te graag een biertje. Met ruim 100 liter bier per persoon per jaar behoren Duitsers tot de op 3 grootste bierdrinkers ter wereld. Daarbij drinken ze graag bier uit eigen land, zoals Bitburger en Oettinger.
Koffie is de meest geliefde drank in Duitsland. In 1999 verslonden de Duitsers er zo'n 162 liter per hoofd van de bevolking van. Op de tweede plaats van de geliefde dranken kwam bier, met 127.5 liter per persoon. Duitse koffie is over het algemeen een ander melange dan de Nederlandse en wat sterker gebrand.
Duitse consumenten eten het meest tomaat en wortel/bospeen. Ook voor andere groenten zijn er wel enkele verschillen. Zo eten Nederlandse consumenten meer sperziebonen, terwijl de Duitse consumenten meer doperwten eten.
Echte Duitse Brezel Brezen Pretzel of krakeling
De Duitse bakkerij biedt meer dan alleen verschillende brood variaties. Zo verkopen zo ook Brötchen. Dit zijn mini broodjes in allerlei soorten en maten. Bier- of Käsestange, Kaisersemmel en het laugengebäck zoals de wereldberoemde Brezel, Brezen, Pretzel of krakeling!
Met dit recept waan je je in Duitsland! Dunne schnitzels, bestrooid met peper en zout, gepaneerd in bloem, ei en paneermeel en gebakken in olie. Serveer de schnitzels met citroen, aardappelsalade of zelfgemaakte friet.