Coeliakie (spreek uit 'seu-lia-kie') is een auto-immuunziekte waarbij iemand overgevoelig reageert op gluten. Gluten is een eiwit dat zit in tarwe (inclusief spelt en khorasantarwe), rogge en gerst. Gluten maakt het mogelijk een luchtig brood te bakken.
Uit ander onderzoek blijkt dat tarwe de voering van het spijsverteringskanaal van sommige mensen kan aantasten . Deze voering voorkomt doorgaans dat bacteriën uit uw darmen lekken. Maar bij mensen met een glutenintolerantie werkt de voering mogelijk niet zoals het hoort, waardoor bacteriën in hun bloed of lever terechtkomen en ontstekingen ontstaan.
Symptomen van tarwe-intolerantie kunnen variëren van vermoeidheid en hoofdpijn tot een opgeblazen gevoel, wisselende ontlasting, prikkelbaar darm syndroom, moeilijkheden met afvallen, en eczeem. Deze symptomen zijn vaak het resultaat van een te frequent tarwegebruik.
Tarwe-allergie
De tarweplant behoort tot de grassenfamilie (Poaceae). Tarwe-allergie is een allergische reactie die via IgE-antistoffen verloopt. Dit verschilt dus van coeliakie, een overgevoeligheid voor gluten. Tarwe-allergie komt niet zo vaak voor als glutenovergevoeligheid.
Coeliakie (spreek uit 'seu-lia-kie') is een auto-immuunziekte waarbij iemand overgevoelig reageert op gluten. Gluten is een eiwit dat zit in tarwe (inclusief spelt en khorasantarwe), rogge en gerst. Gluten maakt het mogelijk een luchtig brood te bakken.
Als u na het eten van bepaalde voedingsmiddelen symptomen opmerkt zoals maagkrampen, misselijkheid of allergie-achtige reacties zoals huiduitslag of ademhalingsproblemen, kan dit wijzen op histamine-intolerantie. Een test voor thuis kan duidelijkheid verschaffen.
Door het eten van gluten ontstaan voornamelijk ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Door de reactie van het afweersysteem op de inname van gluten kunnen klachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid, depressie en gewichtsverlies.
Een kind of volwassene met een tarweallergie zal waarschijnlijk binnen enkele minuten tot uren na het eten van iets dat tarwe bevat, tekenen en symptomen ontwikkelen. Tekenen en symptomen van tarweallergie zijn onder andere: Zwelling, jeuk of irritatie van de mond of keel . Galbulten, jeukende huiduitslag of zwelling van de huid .
Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn zoals: boekweit, rijst, glutenvrije haver, quinoa of maïs.
Bij een tarwe allergie kan, als er geen kruisreactie optreedt, gewoon brood worden vervangen door brood van andere granen zoals haver, rogge, gerst, maïs en boekweit. Lees hierbij altijd goed de ingrediënten; Als iets roggebrood heet kan het nog steeds tarwe bevatten als bij-ingrediënt.
Tarweproducten en derivaten daarvan zijn te vinden in veel voedingsmiddelen, waaronder bier, gebakken producten (cakes, koekjes en muffins), bakmixen (pannenkoeken, wafels, cakes, etc.), in beslag gefrituurde en gepaneerde voedingsmiddelen, ontbijtgranen, crackers, energierepen, pasta, pizzabodem, bewerkt vlees, saladedressing, sauzen, soep, etc.
Te veel tarwe eten kan ervoor zorgen dat de darmen harder moeten werken, wat resulteert in een trage spijsvertering, wat spijsverteringsproblemen veroorzaakt, zoals vochtretentie, een opgeblazen gevoel en gasvorming . Daarom is het belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen met tarwe in verhouding.
Het vaststellen van glutensensitiviteit is complex. Het is namelijk niet aantoonbaar in het bloed of in de darm. Eerst moet een arts ziekten zoals coeliakie uitsluiten door middel van bloedonderzoek en een darmbiopt. Dan moet worden vastgesteld of het vermijden van gluten inderdaad helpt om klachten te voorkomen.
Een plotselinge tarweallergie kan door veel factoren worden veroorzaakt. Het immuunsysteem kan tarwe ten onrechte als een bedreiging identificeren, wat leidt tot een allergische reactie . Het kan te wijten zijn aan genetische aanleg, of veranderingen in de omgeving, of zelfs een significante verandering in uw dieet.
Een tarweallergie is dus niet hetzelfde als een glutenintolerantie! Bij de auto-immuunziekte coeliakie worden na het eten van gluten de eigen lichaamscellen in de dunne darm aangevallen door het afweersysteem. Bij een tarweallergie valt het afweersysteem eiwitten uit tarweproducten aan en niet de eigen lichaamscellen.
Bloedonderzoek .
Als u vanwege een huidaandoening of mogelijke wisselwerking met bepaalde medicijnen geen huidtest kunt laten uitvoeren, kan uw arts een bloedtest aanvragen. Hierbij wordt gekeken naar specifieke antilichamen die allergieën veroorzaken tegen veelvoorkomende allergenen, waaronder tarweproteïnen.
De meest voorkomende voedselgevoeligheden zijn gerelateerd aan eiwitten in noten, tarwe en melk. Sommige van deze reacties zijn doorgaans IgE-gemedieerd (allergie), terwijl andere niet-IgE-immuunpaden herkennen. Patiënten met PDS melden vaak dat hun symptomen verergeren door een dieet met tarwe .
Wanneer je hier veel van eet, slaat de bloedsuikerspiegel op hol en kan er op termijn suikerziekte ontstaan. KORT SAMENGEVAT: Het eten van (veel) tarwe verstoort de opname van voedingsstoffen, verstoort de darmflora, verhoogt de kans op het ontstaan van een lekkende darm en doet de bloedsuikerspiegel te snel stijgen.
Dit kan komen doordat je te snel gegeten hebt, je teveel gegeten heb, het eten te vet was of je hebt iets gegeten waar je gevoelig voor bent. Ruim de helft van de bevolking heeft wel eens buikpijn na het eten. Vaak gaat dit samen met een opgeblazen gevoel en/of winderigheid.
Huiduitslag en zwellingen
Overgevoeligheid voor histamine kan zich ook uiten in huiduitslag, irritatie, jeuk, rode vlekken, zwellingen, bultjes, netelroos, eczeem, een warme en rode huid en/of vochtophopingen (angio-oedeem). Maar ook rode, geïrriteerde en waterige ogen.
Voedingsmiddelen zoals gerijpte kazen, salami, worst, varkensvlees en sommige soorten vis, zoals tonijn en makreel, bevatten van nature hoge hoeveelheden histamine en moeten worden beperkt. Beperk daarbij ook voedingsmiddelen die histamine-vrijmakende stoffen bevatten, zoals tomaten, aubergines, en spinazie.
Niet-citrusvruchten zoals appels, bosbessen, mango's, perziken, granaatappels en meer. Vermijd grapefruit, citroen, limoen en sinaasappel. Niet-zuivelmelk zoals amandel, kokos of hennep. Verse groenten; vermijd tomaat, avocado, aubergine, pompoen en spinazie.