De beste manier om kalk uit het water te halen is door middel van een filtersysteem, oftewel een waterontharder. Deze wordt op de waterleiding aangesloten. De water ontkalker vangt calcium en magnesium af, en voorziet zo de rest van het huis van zacht water.
Een van de makkelijke oplossingen die vaak worden aangeraden om water te ontkalken is het koken van water. Door water te koken blijven stoffen zoals kalk en magnesium op de bodem van de pan of waterkoker hangen waardoor het water zelf kalkvrij is.
Aan de waterkoker of aan het koffiezetapparaat kunt u goed zien dat zacht water de afgezette kalk weer oplost. Deze apparaten worden vaak gebruikt en het water wordt extreem verhit. Ideale omstandigheden om kalk af te zetten maar dus ook om deze kalk weer op te lossen met zacht water.
De beste manier om het water te ontharden is om een wateronthardingseenheid te gebruiken en deze direct aan de waterbevoorrading aan te sluiten.
Soorten van hard water
Deze hardheid kan worden verlaagd door het water te koken, of door de toevoeging van calciumhydroxide (gebluste kalk). Koken bevordert de vorming van carbonaat uit het bicarbonaat en laat het vaste calciumcarbonaat neerslaan, waardoor hard water zachter is bij afkoeling.
Je kunt natuurazijn gebruiken, al zal schoonmaakazijn iets beter werken tegen kalk. Dit omdat het een stuk zuurder is dan natuurazijn en dat simpelweg effectiever is tegen kalkaanslag. Je kunt de azijn eventueel verdunnen met water. Door het in een plantenspuit te doen, maak je je eigen schoonmaakspray.
Zorg dat alle kalkaanslag onder een mengsel van half water, half azijn of citroensap staat. Laat het mengsel koken en laat het mengsel daarna afkoelen voor je het weggiet. Spoel je waterkoker om met schoon water tot je geen azijn of citroen meer ruikt.
Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zullen gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten…
Calciumdihydroxide kan bereid worden door water toe te voegen (blussen) aan calciumoxide (CaO) (ongebluste kalk). Wanneer veel water wordt toegevoegd, ontstaat er een substantie (kalkmelk). Wanneer deze gefilterd wordt, blijft er een kleurloze, doorzichtige oplossing van calciumdihydroxide in water over.
Hemelwater is zacht water en volledig kalkvrij. Het is bij uitstek geschikt om mee te wassen (er is veel minder wasmiddel nodig), de ramen te wassen (streeploos) en de planten en tuin water mee te geven. Een toilet met hemelwater biedt kwantitatief echter de grootste besparing.
Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. De aanwezigheid van kalk in kraanwater is niet schadelijk voor uw gezondheid. Integendeel, het is zelfs belangrijk (én wettelijk verplicht) dat een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater voorkomt omdat uw lichaam dat nodig heeft.
Je ziet snel genoeg wanneer je waterkoker toe is aan ontkalking. De bodem ligt bezaaid met kalkresten, of ze drijven in het water rond. Maak hier ook een mengsel van een derde deel azijn (witte of schoonmaak) en twee derde water. Een halve liter bij elkaar is vaak voldoende.
Er zijn verschillende technieken waarmee je de waterhardheid van je water kan testen. Zo kun je het kalk in het water meten met zeeptesten, teststroken en druppeltesten (waterhardheid tester). Daarnaast kan je ook gegevens opvragen bij het lokale leidingwaterbedrijf.
Kalk in de badkamer en op het sanitair verdwijnt simpel met gewone soda. Zo verwijder je kalk met soda: Stap 1: Maak een sopje met één deel soda en vier delen azijn. Stap 2: Doe de soda op een vochtige doek.
Schoonmaakazijn is een goed middel om oppervlakken, kranen en apparaten te ontkalken. Lees hier hoe u schoonmaakazijn het beste kunt gebruiken. Schoonmaakazijn is (een zwak) zuur en lost daardoor vrij gemakkelijk kalk en vet op.
Azijn is een van de meest 'vriendelijke' manieren om kalkaanslag te verwijderen. Ja, het is zuur en daardoor zeker niet onschadelijk voor de oppervlakken waar de kalkaanslag zich op heeft afgezet.
Cola. Cola is natuurlijk bedoeld om te drinken, maar is ook een agressief schoonmaakmiddel dat gemakkelijk kalkaanslag uit de wc kan verwijderen. 1 glas of 1 blikje is voldoende voor het hele toilet. Het zuur uit de cola zorgt ervoor dat het kalk wordt afgebroken.
Spuit alles goed in en laat het even inwerken. Schrob met een sponsje en droog af met een microvezeldoek. Ook WD-40 Multi-Use Product werkt perfect bij het verwijderen van hardnekkige kalkvlekken. Spray het middel op de kalkaanslag en veeg het af met een droge doek.
Baking soda en schoonmaakazijn
Het wondermengsel van baking soda en schoonmaakazijn zorgt ervoor dat je heel makkelijk je toilet kunt ontkalken. Strooi de baking soda in de wc-pot of alleen op de plekken waar je de kalk wil verwijderen. Vervolgens giet je er een scheutje schoonmaakazijn overheen.
Zacht water is in de praktijk prettiger dan water wat hard is. Beiden zijn uiteraard geschikt voor consumptie, maar zacht water heeft minder nadelen. Calcium gaat zich, bij opwarming, namelijk hechten aan oppervlakten.
KH: - carbonaat hardheid / zuurbindend vermogen -
Wanneer de KH te hoog is kunt u over turf filteren en/of verversen met osmose water.
Zacht water bevat lage concentraties calcium en magnesium. In West-Schotland is het water bv. van nature zacht doordat het ontspruit in kalkarme gronden en rotsen. Te zacht water heeft echter ook minpunten: het heeft een zoutige smaak, bevat meer chemicaliën, is nadelig voor mensen die hun zoutinname moeten beperken, …