Gemiddeld genomen wassen mensen hun haar twee keer per week. Toch geven onze Keune haarexperts aan dat de beste wasroutine voor iedereen anders is. Dit hangt namelijk af van wat voor haartype en haarkleur je hebt. Gemiddeld was je je haar dus twee keer per week.
Ondanks deze verschillen, raden experts het toch aan je haar minstens twee keer per week te wassen. Zelfs als het haar droog en dik is. Alleen zo worden alle resten verwijderd die zich op de hoofdhuid kunnen ophopen en het verzadigen en verzwakken.
Voor gemiddeld-dik tot dik haar wil je zeker om de drie tot zeven dagen wassen met shampoo – ook afhankelijk van het individu. Hoewel mensen met dikker haar kunnen wegkomen met minder vaak wassen, betekent dit niet dat je het haar verder helemaal niet wil verzorgen.
Je stript als het ware de hoofdhuid van zijn natuurlijke olieën, waardoor de talgproductie alleen maar wordt gestimuleerd. Het gevolg: haar en hoofdhuid die compleet uit balans zijn. Afhankelijk van je haar- en hoofdhuidtype is het aan te raden om je haar daarom één keer per week te wassen.
Wanneer je erg dik haar hebt, is één keer per week je haar wassen al genoeg. Dik haar heeft de neiging om langer vocht vast te houden, waardoor je haar minder snel uitdroogt en er gezond uit blijft zien. Te vaak je haar wassen kan de vochtbalans verstoren, dus zo min mogelijk wassen is het beste.
Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie!
Je hoofdhuid verzamelt allerlei vuil gedurende de dag/week en om dat weer weg te krijgen heb je toch echt shampoo nodig. Was je je lokken niet geregeld, dan kun je een zeer geïrriteerde en droge hoofdhuid krijgen die op den duur voor jeuk en andere ongemakkelijkheden (roos!)gaat zorgen.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Als jij je haar de eerste keer wast, zal je merken dat je shampoo minder schuimt. Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen.
Breng je dan ook nog conditioner aan op je hoofdhuid, dan wordt je haar ook sneller vet.De talg gaat minder snel van je hoofdhuid naar je haarpunten. Om die reden is het aan te raden om een conditioner niet als een shampoo te gebruiken en masseer het alleen in de haarpunten.
Was je haar minder vaak
Aan het eind van een warme dag spring je lekker onder de douche en het is verleidelijk om dan ook je haar te wassen. Probeer dit alleen niet elke dag te doen. Door je haar elke dag te wassen strip je het van de natuurlijke oliën die het in deze hitte juist zo erg nodig heeft!
Normaal, gezond haar heeft één of twee keer per week een conditioner behandeling nodig. Droog en beschadigd haar kun je om de dag met een conditioner wassen. Voor andere haartypes geldt dat één keer in de week wassen met een conditioner voldoende is.
Hier kunnen we kort in zijn: ja!Een 2 in 1 shampoo conditioner kan net zo goed voor je haar zijn als een losse shampoo en conditioner. Het is natuurlijk wel zaak om te kijken of je een goed merk hebt met verzorgende en natuurlijke ingrediënten, maar dit geldt ook voor een losse shampoo en conditioner.
Bij reverse washing gebruik je eerst de conditioner en daarna pas de shampoo. Hierdoor kan de conditioner je lokken niet verzwaren, iets wat sneller gebeurt bij fijn en futloos haar.
Omgekeerd je haar wassen, de naam zegt het eigenlijk al. Je verandert de volgorde van de producten. Het resultaat is dat je haar losser is en meer volume krijgt, vooral als je haar fijn of beschadigd is. Je haar en je hoofdhuid is schoner.
Een shampoo reinigt het haar, maar voedt het haar niet. Als je geen conditioner gebruikt wordt het haar vatbaarder voor klitten en breuk. Ook pluis en gespleten haarpunten zijn het gevolg van het ontbreken van een conditioner in jouw haarroutine.
Droog shampoo
Geef je hoofdhuid rust dan komt 'ie vanzelf in balans waardoor je minder vaak hoeft te wassen. Het duurt ongeveer 2-4 weken voordat je haar gewend is. Geduld! Bijkomend voordeel: Je krijgt meer volume, je haar wordt voller en lijkt dikker als je het minder vaak wast.
Haar wassen met koud water
Bij haar dat met koud water gewassen is zijn de haarschubben veel meer gesloten, waardoor de haarkleur ook langer mooi blijft en je haar er niet dof en pluizig uit zal zien. Daarnaast glanst het haar veel meer.
Heet water
Er zijn voordelen: een hoge temperatuur opent bijvoorbeeld de poriën, waardoor haarproducten de hoofdhuid kunnen binnendringen. Bovendien helpt het wassen met heet water stofdeeltjes, luchtvervuiling, productrestjes en overmatig talg effectiever te verwijderen dan met koud water.
Vet haar ontstaat door een overtollige talgproductie door de hoofdhuid. De talgklieren maken te veel talg aan. Dit zorgt ervoor dat je haar vet wordt en het veroorzaakt ook vette roos. Die talgklieren zitten er gelukkig niet voor niks.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid.
Droogshampoo is de ideale oplossing wanneer je geen tijd hebt om je haar te wassen of omdat je toch graag wat langer in bed wil blijven liggen. Het zorgt namelijk voor een snelle reiniging van de aanzet, waardoor je de wasbeurt even kunt uitstellen.