Gordelroos veroorzaakt jeukende blaasjes op de huid en in sommige gevallen ook tintelingen en brandende pijn. De blaasjes zitten aan één kant van het lichaam. Na 10 tot 14 dagen drogen deze in tot korstjes. De meeste mensen worden helemaal beter, maar sommigen houden last van tintelingen of pijn.
Gordelroos is meestal geen ernstige maar wel een nare en pijnlijke aandoening, die niet moet worden onderschat. Een van de kenmerken van gordelroos is zenuwpijn, die kan aanhouden als de blaasjes al verdwenen zijn, de zogenaamde post-herpetische neuralgie.
Besmettingsweg: slijmvliescontact met blaasjesvocht. Incubatietijd: geen (het betreft een reactivatie). Besmettelijke periode: blaasjes zijn tot ze zijn ingedroogd besmettelijk leidende tot waterpokken bij personen die nog geen waterpokken hebben gehad. Symptomen: blaasjes in groepjes bij elkaar (dermatomen).
Je kunt er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf. Gordelroos gaat meestal vanzelf over in een paar weken. Bel de huisarts als je blaasjes hebt bij je oog, neus of oor. Je krijgt dan medicijnen.
Door stress, ziekte en lagere weerstand kan het virus de overhand krijgen en actief worden.
Antivirale middelen remmen de groei van het virus dat de gordelroos veroorzaakt. Hierdoor zullen de klachten afnemen. Voorbeelden zijn aciclovir, famciclovir en valaciclovir. Mensen ouder dan 50 jaar en mensen met een verminderde afweer kunnen ervoor kiezen om een inenting tegen gordelroos te halen.
Gordelroos is een pijnlijke huidziekte waarbij je meestal te maken krijgt met vlekjes en blaasjes. De ziekte komt aan één kant van het lichaam tot uiting, bijvoorbeeld: Op een deel van de schouder en de arm. Als een band om de buik of borstkas (de 'gordel')
Omgaan met zona of gordelroos
U mag gewoon douchen of (kortdurig) in bad gaan. Pijnmedicatie mag u nemen zoals voorgeschreven. Open blaasjes kunt u het best ontsmetten.
Gordelroos gaat meestal na twee tot vier weken vanzelf over. Sommige patiënten blijven echter pijn houden, ook al is de uitslag verdwenen. Dit komt doordat de zenuwknoop nog steeds geprikkeld is en pijnsignalen doorstuurt naar de hersenen. Bij dit soort 'zenuw'pijn werken gewone pijnstillers meestal niet.
HOE ZIET HET ER UIT ? De kenmerken van gordelroos zijn een hevige, brandende of stekende pijn, die soms gepaard gaat met koorts of een algemeen gevoel van ziek zijn. Na een paar dagen ontstaan kleine groepen rode blaasjes, eerst gevuld met helder vocht, maar later troebel (etterig).
Bij gordelroos krijg je rode, pijnlijke huiduitslag en kleine, jeukende blaasjes met vocht erin. De blaasjes vormen een soort gordel, vandaar de naam 'gordelroos'. Je kunt gordelroos krijgen van het herpes zoster virus. Dit is hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt.
Gordelroos geeft pijn, jeuk en blaasjes op de huid. Het zit aan 1 kant van je lichaam. Bijvoorbeeld op 1 helft van je borstkas. Je kunt er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf.
In zeldzame gevallen kunnen ook andere ontstekingen ontstaan zoals hersenvliesontsteking. Bij een gestoorde/verminderde afweer van het immuunsysteem kan het virus zich in het lichaam verspreiden naar andere organen en zeer ernstig verlopen.
Blijf uit de zon: de jeuk wordt heviger door de warmte. Informeer mensen die langskomen. Was het lichaam met lauw of koel water; warm water kan jeuk opwekken.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv.het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Gordelroos is meestal niet ernstig, maar wel pijnlijk. Het duurt vaak een paar weken voordat het weer over is.
Napijn door blijvende beschadiging van de zenuw
Ongeveer vijf procent van de patiënten houdt na genezing van gordelroos last van pijn. Dit komt door een blijvende zenuwbeschadiging door de innesteling van het virus. Vooral ouderen boven de zeventig jaar en mensen met kanker hebben een verhoogde kans op deze napijn.
Een bloedtest (antistof bepaling) kan helpen om te bekijken of er een doorgemaakte varicella zoster infectie is geweest. Dit is alleen zinvol bij twijfel over de diagnose. Als er geen antistoffen worden aangetoond is het zeker dat het geen zoster is.
Gordelroos is een late manifestatie van een infectie met het varicella zoster virus. Dit is het virus dat waterpokken veroorzaakt op kinderleeftijd. Als je als kind nog nooit besmet bent geweest met het waterpokkenvirus kun je dus geen gordelroos krijgen.
Zinkoxide dekt de huid af en beschermt zo de huid. Bij herpes genitalis, herpes labialis en herpes zoster bevordert zinkoxide het indrogen van de blaasjes en vermindert het de jeuk.
Hoewel gordelroos een zeer vervelende en pijnlijke aandoening kan zijn, is het niet gevaarlijk. Het virus kan alleen gevaar vormen bij personen met een verzwakt immuunsysteem door ziekte of medicijnen, zoals aids of leukemie. Zelden overlijden mensen als gevolg van complicaties door de aandoening.
Mogelijk wordt het varicellazostervirus ook na vaccinatie opnieuw geactiveerd waardoor er gordelroos kan ontstaan [11]. Er is meer onderzoek nodig om het mechanisme van gordelroos na vaccinatie in kaart te brengen. Het ging hierbij om mannen en vrouwen van verschillende leeftijden [1-6, 9, 13-29].
Gordelroos kan blijvende schade aan de zenuw aanrichten.