Heel gezond, maar geen goede vleesvervangerVolgens het Voedingscentrum is jackfruit heel gezond door de vele antioxidanten. De vrucht bevat wel minder vitamine C en vezels dan andere fruitsoorten en scoort erg laag op het gebied van mineralen en eiwitten.
De jonge jackfruit zit in ons blik en is ideaal om mee te koken, omdat hij neutraal van smaak is. Het vruchtvlees neemt makkelijk alle smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren.
Jackfruit zit vol met vitamine A en B, maar bevat ook veel calcium, kalium en ijzer. Dat is goed voor je botten, bloed én voor je immuunsysteem.
Jackfruit is heerlijk om als fruit te eten, maar het is ook nog eens een perfecte vleesvervanger. Van curry tot taco's en van salade tot pulled pork burger, je kan het zo gek niet bedenken. Al het vlees is te vervangen door jackfruit.
Als je ze in blik koopt, kan je kieze uit gele en young green jackfruit. De gele is rijp en is heel zoet van smaak – hij staat dan ook op siroop – en daarmee lekker voor desserts. De groene jackfruit moet je gebruiken voor hartige gerechten, als je hem dus als vleesvervanger wil gebruiken.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Jackfruit uit blik bereiden is makkelijk: warm het gewoon mee op in je curry of pastasaus. Let trouwens goed op: in de supermarkt vind je vaak twee soorten jackfruit in blik. Kies die op gezouten water in plaats van op siroop. Wel zo lekker in je hartige gerechten!
Jackfruit (ook wel Nangka genoemd) wordt steeds meer gebruikt als vleesvervanger. Jackfruit is geelgroen, stekelig en langwerpig.
Rijp jackfruit kun je prima rauw eten. Het vruchtvlees is dan geel, knapperig en smaakt een beetje naar ananas, mango en appel. Lekker zoet dus, maar niet té zoet. Ook is het lekker in desserts, smoothies en ijs.
Jackfruit is een vrucht, die als deze rijp is licht zoet van smaak is. In dit gerecht gebruik je jonge jackfruit. Dit is wat bleker van kleur en is erg zacht en niet zoet. Sterker nog, het is vrij smakeloos wat het perfect maakt om allerlei smaken aan toe te voegen.
Jackfruit is familie van de broodvrucht, de vrucht is geelgroen, stekelig en langwerpig. Een exemplaar kan wel tot 40 kilo wegen! Jackfruit smaakt rijp aromatisch en zoet, zoals banaan. De onrijpe vruchten worden als groente gegeten en smaken neutraal.
Waar is jackfruit te vinden? Jackfruit is te koop bij Albert Heijn en staat in het schap met peulvruchten. Het product is ook online verkrijgbaar bij Albert Heijn. Op www.jackfruit.nl zijn verschillende recepten te vinden.
Het is belangrijk de jackfruit voordat je het gaat bereiden goed afspoelt onder de kraan. Dit afspoelen is voornamelijk om de 'zure' smaak – die jackfruit uit blik heeft – te verminderen.
Durian heeft scherpe stekels, jackfruit meer uitstekende 'bobbels'; Durian stinkt naar sokken, jackfruit meer naar (bijna-)rotte vruchten als banaan, ananas en appel; Durian heeft geel vruchtvlees, jackfruit bevat geel, oranje of soms zelfs ietwat rood vruchtvlees.
Jackfruit in blik kun je gewoon bij Jumbo kopen.
De Engelse naam jackfruit stamt via het Portugees uit de taal van het Indiase Kerala. Stuk rijpe jackfruit De zaden van de Nangka zijn na het schillen eetbaar en doen qua smaak denken aan aardappelen.
Trek de stukken jackfruit uit elkaar met je handen. Spoel de stukken jackfruit daarna heel goed af met koud water. Doe ze vervolgens in een kom. Voeg het gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, kerriepoeder en de BBQ-saus toe en roer alles goed door elkaar.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram).
Het is fruit; geen groente
De naam zegt het eigenlijk al: het is een fruitsoort. Fruit staat er meestal om bekend dat het heel veel vitamines bevat, maar minder sterk is op het gebied van mineralen. Hierin is jackfruit geen uitzondering.
Jackfruit kun je onbereid ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Bewaar de stukjes vrucht niet in het blikje, maar in een afgesloten bakje in opgevangen vocht.
Jackfruit is een tropische vrucht waarvan het vruchtvlees een vlezige structuur heeft en doet denken aan kip. Het heeft een neutrale smaak, maar laat zich net als tofu makkelijk marineren en kruiden.
Jackfruit bevat erg weinig calorieën (93 kcal/100 gram). Net als vele andere fruitsoorten bevat deze vrucht vooral veel koolhydraten (24g/100 gram) en vezels (4,4 g/100 gram) en nauwelijks vetten (0,3g/ 100 gram) en eiwitten (1,47 g/100 gram).
Lidl biedt naast de Jackfruit in pekel 425 g een ruime collectie producten aan.
Wat is jackfruit? Jackfruit is de vrucht van een snelgroeiende boom (nangka of jack tree). Deze fruitsoort kan goed tegen hitte en droogte. Ook heeft het weinig last van ongedierte en ziekten.
Het bekendste gerecht is 'pulled jackfruit', met de juiste garing en bepaalde specerijen (bijvoorbeeld een barbecue-achtige kruidenmix) lijkt het een beetje wel op pulled pork. Vooral veganistische eters zijn hier heel blij mee; de structuur van de vrucht komt in de buurt van vlees. Superlekker in Mexicaanse taco's.