XPS is uitermate vochtwerend, waardoor het de enige isolatiesoort is die in een omkeerdak mag gebruikt worden. Maar ook onder de grond, zoals voor de isolatie van funderingsmuren, kun je XPS gebruiken.
XPS is een van de weinige isolatiematerialen die waterdicht is. Hierdoor is XPS uitermate geschikt om te gebruiken in vochtige omgevingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kelder, zwembad, badkamer en sauna isolatie. XPS isolatieplaten zijn licht van gewicht, maar ook erg drukvast en daardoor goed beloopbaar.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Niet geschikt bij houten vloeren: een XPS plaat is dampdicht. Eventueel vocht kan dus niet ontsnappen, in tegenstelling tot bij ademende materialen als minerale wol, icynene, …
EPS kan goed tegen vocht, is dampdicht en toch ademend. Je kunt het daarom eenvoudig zonder onderliggende folie op het dakbeschot aanbrengen. Let je wel op dat er geen koudebruggen ontstaan. Dit zijn openingen tussen de platen, waardoor warmte toch nog naar buiten kan.
Beide isolatiematerialen bieden een uitstekende thermische isolatie, maar XPS heeft een hogere celdichtheid en is bijgevolg verkrijgbaar in hogere druksterktes dan EPS. Bovendien is XPS beter resistent tegen waterdamp, terwijl EPS meer lucht en vocht doorlaat.
Aangezien XPS enorm drukvast is, zijn ze ook geschikt om vloeren te isoleren.
Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op.
Wat is PIR isolatie? PIR, ook wel polyisocyanuraat genoemd, is een kunststof isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal bevat een gesloten cellenstructuur waardoor het isolatiemateriaal zeer goed bestand is tegen vocht.
Hoe is XPS te monteren? XPS is eenvoudig te bewerken met een handzaag, decoupeerzaag of reciprozaag. Daarnaast is het ook te snijden met een scherp breekmes. De platen zijn eenvoudig te verlijmen met tegellijm, polystyreenlijm of hoogwaardige High Tack kit voor snelle montage.
De meeste isolatiematerialen zullen hun isolatievermogen verliezen wanneer ze nat worden. Het is daarom noodzakelijk om het materiaal te vervangen als het niet voldoende kan drogen. Krijgt u de isolatielaag wél volledig droog, dan is een vervanging niet nodig.
EPS isolatie is net als PUR gemakkelijk op maat te snijden, neemt geen vocht op en is niet gevoelig voor schimmelvorming. De EPS platen zijn te gebruiken ter isolatie van vloeren, muren en daken. De korrel variant kan goed gebruikt worden voor spouwmuren.
XPS is een modern isolatiemateriaal van geextrudeerd polystyreen wat geschikt is voor vele toepassingen, zoals het isoleren van vloeren, daken, spouw, kelderwanden, parkeerdaken en funderingen. XPS combineert duurzaamheid met uitstekende isolerende waardes waardoor slank gebouwd kan worden.
Het heeft een goede isolatiewaarde, is waterafstotend en onbrandbaar, sterk, gemakkelijk verwerkbaar en ongevoelig voor rot en schimmel. Styrodur voldoet daarmee aan alle vereisten in de bouwsector en is bestand tegen de verschillende klimaatcondities in Europa.
Kelders en zwembaden: XPS platen zijn vochtwerend. Omdat ze geen vocht opnemen (en drukvast zijn) kunt u ze gebruiken als vloerisolatie voor een kelder of badkamer. XPS isolatieplaten zijn ook uitstekend te gebruiken als ondergrond voor een zwembad of sauna.
Vele XPS platen hebben een gladde extrusiehuid waarop de lijm niet hecht, daarom is het aangewezen dergelijke platen op te schuren (te matteren) om een goede hechting te verzekeren. Er zijn XPS platen met een gewafelde structuur, deze platen zijn speciaal ontwikkeld om te verlijmen.
Isolatiemateriaal kan niet schimmelen
Overal in de lucht bevinden zich sporen van schimmels. Deze sporen kunnen zich op isolatiemateriaal hechten en wanneer ze in contact komen met vocht, dan kan hierdoor schimmel op het isolatiemateriaal ontstaan. Vocht is overigens op alle fronten slecht voor uw isolatiemateriaal.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Steenwol is volledig waterafstotend, water resistant en brandwerend. Hierdoor is steenwol ook niet gevoelig voor de vorming van schimmel in huis en op de muren en zal optrekkend vocht verleden tijd zijn.
Kruipruimte isolatie is een uitstekende oplossing wanneer u een vochtige kruipruimte heeft. Door bijvoorbeeld bodemisolatie worden er EPS parels op de bodem van uw kruipruimte geblazen. Op deze manier wordt het vochtprobleem snel en gemakkelijk opgelost.
Het isoleren van de kruipruimte is dan een slimme oplossing. Het zorgt voor een flinke besparing op uw stookkosten en het comfort in huis neemt flink toe. U kunt de kruipruimte isoleren door de onderkant van de begane grondvloer (bovenkant van de kruipruimte) te isoleren of de bodem van de kruipruimte.
Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog: tot wel 4°C en met vloerverwarming zelfs meer. Geen koude vloer meer. Geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte.
Om uw zwembad en sauna te isoleren, kunt u het beste gebruik maken van XPS isolatie. Isolatiemateriaal van XPS isolatie, is gemaakt van blauw geëxtrudeerd polystyreen hardschuim. Het heeft een hoge thermische weerstand en een perfecte druksterkte om duurzame prestaties te kunnen leveren.
XPS isolatieplaten zijn licht van gewicht, maar ook erg drukvast en daardoor goed beloopbaar. Dit is handig wanneer u tijdens het isoleren op de platen moet staan, bijvoorbeeld bij kelder en platdak isolatie.
Het XPS piepschuim kunt u zowel schilderen als stucen. Voor het schilderen dient u wel rekening te houden dat enkel verf op waterbasis is toegestaan. Bij het verven is het raadzaam om eerst een laag primer / grondverf (op waterbasis) aan te brengen. Hierna werk je de koof af met een laag verf (op waterbasis).