De reden voor reflux en het teruggeven van melk zijn uiteenlopend. Heel vaak gaat het om lucht die de baby met de melk heeft ingeslikt.Misschien heeft de moeder een sterke toeschietreflex en kan de baby de sterke melkstroom niet verwerken.
Je baby kan dan veel spugen of de voeding komt terug naar het mondje. De helft van alle gezonde baby's spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen. Als je kindje verder goed groeit, is er geen probleem.
Je kindje geeft een mondje terug
Soms direct na de voeding, soms na een boertje en soms pas na een uur of meer. Het kan zijn dat je baby dan net een paar slokjes te veel melk heeft gedronken. Als je baby een mondje teruggeeft, is dat nooit veel, hoewel het voor veel moeders vaak wel veel lijkt.
Spugen is normaal en komt meerdere keren per dag voor bij gezonde baby's. Meestal heeft je baby hier geen of weinig last van. Spugen komt even vaak voor bij baby's die borstvoeding krijgen als bij baby's die flesvoeding krijgen. Het stopt bijna altijd voordat je baby 1 jaar oud is.
Bij baby's komt vaak na het voeden een klein deel van de voeding weer naar boven. Dit noemen we spugen of reflux. Het kan komen doordat de baby te snel, te veel of gulzig drinkt. De sluitspier van de maag werkt vaak ook nog niet zo goed.
De helft van alle gezonde baby's spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen. Als je kindje verder goed groeit, is er geen probleem. Reflux hoort er een beetje bij.
De melk stroomt bij een baby gemakkelijk terug de slokdarm in. Zeker baby's van 1, 2, 3 of 4 weken spugen veel. Het spugen gaat vanzelf over als de organen verder zijn ontwikkeld. Er wordt al snel gesproken van reflux bij 'spugertjes', maar dat is vaak ten onrechte.
Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.
Baby's geven heel makkelijk wat voeding terug, dat komt doordat het maagklepje bij baby's de maag nog niet goed afsluit.
Symptomen van reflux
Spugen. Overstrekken. Veel slikken. Zuur ruiken uit hun mond.
Mocht je je toch zorgen maken, neem dan contact op met een arts. Neem ook contact op met je arts als je baby plotseling heftig braakt, als er groene gal in zijn spuug zit, als je baby niet aankomt, of als je baby pijn lijkt te hebben of veel huilt als hij spuugt.
Wat is overstrekken? Overstrekken bij een baby betekent dat je baby zijn rugspieren continu aanspant, waardoor hun lijfje te strak en gespannen staat. Hierbij drukken ze hun hoofd in hun nek, hebben ze gebalde vuisten en kunnen ze als een plank op je arm liggen.
Reflux bij baby's ontstaat meestal doordat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig ontwikkeld is. Ook een plotselinge verslapping van het sluitspiertje kan bij baby's de oorzaak zijn van het terugstromen van de maaginhoud.
Het verdwijnt bij meer dan 90 procent van de zuigelingen spontaan na 12 tot 14 maanden. Regurgitatie moet dus niet behandeld worden. Gastro-oesofageale reflux (GOR) is de terugvloed van maaginhoud in de slokdarm met of zonder regurgitatie en spugen.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby. Je baby buikkrampen heeft en veel huilt. Je baby huilt omdat hij nog wil zuigen.
Tekenen dat je baby vol zit
Het is de eerste dagen nog zo klein, dat er niet meer dan 10 ml in past. Na 2 maanden zit dit rond de 60 ml. Daarbij wordt je baby geboren met een natuurlijk gevoel voor honger en verzadiging. Hij voelt dus heel goed wanneer hij vol zit en geeft dit meestal zelf ook aan.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Mijn baby valt direct na de voeding in slaap
Dat is niet erg, hij heeft zijn slaap hard nodig. Dat boertje komt er waarschijnlijk tijdens het slapen wel uit.
Het kan geen kwaad als je baby tijdens of na de voeding in slaap valt. Het is geen must om je baby eerst te laten boeren. De ene keer boert je baby wel na de voeding, de andere keer niet. Als je baby behoefte heeft aan het laten van een boer merk je dit wel, je baby wordt dan meestal onrustig of begint te huilen.
Mijn baby boert niet, is dit normaal? Het is normaal als je baby niet altijd boert na zijn voeding. Niet iedere baby hoeft te boeren, en niet iedere baby heeft het nodig na iedere voeding. Je kleine boert namelijk alleen als hij (veel) lucht hapt of inslikt tijdens het drinken.
Als de maaginhoud van je baby in zijn slokdarm of mond terugkomt, dan heet dat reflux. Deze aandoening wordt voluit gastro-oesofageale reflux genoemd. Reflux komt bij baby's regelmatig voor omdat bij baby's de sluitspier tussen de slokdarm en de maag nog niet helemaal ontwikkeld is.
Bij 'verborgen reflux' komt maaginhoud omhoog maar de baby spuugt het niet uit. Het woord verborgen suggereert echter dat reflux een onzichtbare aandoening is die ervoor zorgt dat veel baby's veel huilen en slecht slapen. Verborgen reflux is voor een deskundige – met ervaring op dit gebied – echter nooit verborgen!
Net als bij volwassenen, probeer je het kind nadien zoveel mogelijk kleine hoeveelheden te laten drinken, zoals water, limonade zonder prik, soep of verdund fruitsap. Als dit lukt, kun je het daarna laten eten waar het zin in heeft. Ook bij baby's is het belangrijk dat ze voldoende drinken.